Πάμε στοίχημα για το Μπούκερ;

Η Αγγλία παίζει στοίχημα για την πιο υψηλή λογοτεχνική διάκρισή της

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 5.9.2013 | 13:17

 

 

Σε μια χώρα που στοιχηματίζει τα πάντα, από το ποδόσφαιρο μέχρι το ποιες μέρες της χρονιάς δεν θα βρέχει ήταν αδύνατον να λείπει από τα πρακτορεία στοιχημάτων το πιο έγκριτο λογοτεχνικό τους βραβείο. Λίγο λοιπόν πριν μάθουμε την short list του Βραβείου Μπούκερ (δηλαδή πριν απομείνουν 6 από τους 13 σημερινούς υποψηφίους) τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά.

 

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά που δημοσίευσε η Guardian το βιβλίο με τίτλο "Harvest" του Τζιμ Κρέις είναι ως τώρα το φαβορί εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση έναν άλλο ισχυρό διεκδικητή του βραβείου, τον Ιρλανδό Κολμ Τόιμπιν ο οποίος είναι για τρίτη φορά υποψήφιος με το βιβλίο «The Testament of Mary».

 

Τζιμ Κρέις

 

Στα 67 του χρόνια ο Τζιμ Κρέις που τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι το «Harvest» θα είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα, έχει να μπει στις υποψηφιότητες από το 1997. Παρόλα αυτά το γραφείο William Hill του δίνει 11/4 και το Ladbrokes 5/2.

 

 

"The Testament of Mary" του Κολμ Τόιμπιν

 

Οι προβλέψεις, ωστόσο, των γραφείων στοιχημάτων δεν περιορίζονται στην νικητή αλλά έχουν ήδη καταλήξει και στα έξι βιβλία που θα συμπληρώνουν την αναμενόμενη short list. Εκτός από το Crace, υψηλές ελπίδες διάκρισης έχουν το "TransAtlantic" του Ιρλανδού Κόλουμ ΜακΚαν, το μικρής έκτασης μυθιστόρημά "The Testament of Mary" του Κολμ Τόιμπιν που αναφέρεται στην Παναγία, το τέταρτο μυθιστόρημα της Σαρλότ Μέντελσον με τίτλο "Almost English", το ογκώδες "The Kills" του Ρίτσαρντ Χάουζ (μια ιστορία που λαμβάνει χώρα στο Ιράκ) και το ιστορικό μυθιστόρημα "The Luminaries" της Καναδής αλλά μεγαλωμένης στη Νέα Ζηλανδία Ελέανορ Κάτον.

 

"TransAtlantic" του Ιρλανδού Κόλουμ ΜακΚαν

 

 

"The Kills" του Ρίτσαρντ Χάουζ

 

"The Luminaries" της Καναδής Eλέανορ Κάτονς

 

 

"Almost English" της Σαρλότ Μέντελσον

 

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ (Man Booker Prize) είναι εξαιρετικά σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο έργο γραμμένο στα αγγλικά. Βασική προϋπόθεση οι βραβευθέντες να είναι πολίτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας. Ο νικητής που θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου θα λάβει μαζί με τη δόξα και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών.