«Σκοτάδι με άλογα»
Η νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Κεντζού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα.
ADVERTORIAL
Κάθε φορά που βγαίνει ένα βιβλίο με ποιήματα αναρωτιούνται πολλοί τι αξία έχει τώρα η ποίηση, ποιος είναι σήμερα ο σκοπός που εξυπηρετεί. Μια πρόχειρη απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: «Μην ανησυχείτε καθόλου – γιατί η ζωή (ή ο χρόνος, λένε άλλοι) καταστρέφει οτιδήποτε μη χρήσιμο και περιττό».
Το 1985, με το μυαλό στη Σοβιετική Ένωση από την οποία είχε εκδιωχθεί, ο Ρώσος ποιητής Ιωσήφ Μπρόντσκι έγραφε ότι η αδιαφορία της κοινωνίας για την ποίηση «επιφέρει τη βύθιση της έκφρασης σε ένα επίπεδο όπου η κοινωνία εύκολα μπορεί να γίνει βορά στον δημαγωγό ή τον τύραννο».
Βρισκόμαστε πλέον στο 2024. Στην εποχή της ξέφρενης τεχνολογίας, που απεχθάνεται τον μύθο και έχει υποβιβάσει την τέχνη σε διακοσμητικό happening, μαζικό διαγωνισμό αυτοέκφρασης (και οσονούπω πεδίο άσκησης της τεχνητής νοημοσύνης). «Τίποτα πιο αναζωογονητικό από το να σκαλίζεις βαθιά μέσα στο κρέας, στη γλώσσα, για να βγάλεις στην επιφάνεια την πληγή και να περιμένεις ο καθαρός αέρας να κάνει τη δουλειά του: να την καθαρίσει» (Μασιμιλιάνο Νταμάτζο, από την εισαγωγή στην ιταλική έκδοση του βιβλίου).
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Συγκεκριμένα ποιήματα (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2010), Σαραντατέσσερα (εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2014), Σκοτάδι με άλογα (εκδόσεις Κουκκίδα, 2022). Πολλά από τα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά («Ποιητική», «Διάστιχο», «Χάρτης», «Φρέαρ», «Bookpress», «Μανδραγόρας») και έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα ιταλικά.
Επίσης, γράφει θεατρικά έργα, εκ των οποίων δύο έχουν ανέβει στη σκηνή: ο Βασιλιάς Αλέξανδρος στο θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη, το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020, και η Σημαία των Αθηνών στο θέατρο Από Μηχανής στο Μεταξουργείο το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2024.
Η Μάχη
Κάποτε ήσουν καλός στην ιστορία
Αιτίες χρονολογίες γεγονότα ερμηνείες
ποιος αυτό πότε εκείνο
με τάξη και σειρά
Άνθρωπος-βιβλίο
Τώρα η κόρη έρχεται βραδιάτικα
να τη βοηθήσεις για το μάθημα αύριο
και σε ρωτάει πώς παγίδεψε ο Μιλτιάδης
τους Πέρσες στον Μαραθώνα
Ιδέα δεν έχεις και στο μυαλό σου
η πιο μεγάλη παγίδα που ξέρεις και υπάρχει
ο γάμος χωρίς αγάπη