ADVERTORIAL

Δεν ξέρουμε ποιο μυστικό συνέδριο συνέβη κάποια στιγμή στην ιστορία, όπου αποφασίστηκε ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε όρεξη για διάβασμα. Αλλά πράγματι, συμβαίνει! 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι ορκισμένοι βιβλιόφιλοι εντείνουν τους ρυθμούς τους, χάρη στον περισσότερο ελεύθερο χρόνο και προβληματίζονται για το πώς θα χωρέσουν στη βαλίτσα τους τη στοίβα με τα «καλοκαιρινά διαβάσματα» που ετοίμαζαν επιμελώς όλη τη χρονιά. 

Αλλά είναι επίσης η εποχή που όσοι «θέλουν να διαβάσουν αλλά ποτέ δεν βρίσκουν χρόνο» μέσα στη χρονιά, κρατούν σημειώσεις από τις λίστες με τα «must read», συμβουλεύονται τους φίλους τους που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και επισκέπτονται πρόθυμα το βιβλιοπωλείο για να δουν τι τους κάνει «κλικ». 

Υπάρχει όμως μια κατηγορία που συγκεντρώνει ένα πιστό κοινό, είτε αυτό διαβάζει διαρκώς είτε περιστασιακά: τα crime/αστυνομικά. 

Το γαργαλιστικό μυστήριο ενός φόνου ή ενός στοιχειωμένου σπιτιού, το μήνυμα-γρίφος σε μια επιστολή ή πάνω σε έναν τοίχο, σκοτεινοί ντετέκτιβ και αδίστακτοι σίριαλ κίλερς, δυστοπικά περιβάλλοντα που μοιάζουν σαν escape rooms χωρίς έξοδο ασφαλείας, επικίνδυνες αποστολές και ψίθυροι τη νύχτα συνθέτουν ένα συναρπαστικό σύμπαν που κάνει τους νουάρ lovers να ανατριχιάζουν ευχάριστα και να βυθίζονται μέσα του αναζητώντας λύσεις και εξηγήσεις. 

Και επειδή η αστυνομική λογοτεχνία έχει πολλά διαφορετικά είδη και διαφορετικές πτυχές, όπως γνωρίζουν καλά οι μυημένοι, ξεχωρίσαμε για φέτος το καλοκαίρι 5+1 συναρπαστικά και καλογραμμένα μυθιστορήματα από τη μεγάλη συλλογή των Εκδόσεων Ψυχογιός, που θα σας κάνουν να κρατάτε την ανάσα σας. 

Για όσους αγαπούν τα cosy αστυνομικά

o-diavolos-pethainei-teleftaios

Richard Osman - Ο Διάβολος πεθαίνει τελευταίος
μετάφραση Αύγουστος Κορτώ

Όταν ένα αστυνομικό βιβλίο είναι cosy, σημαίνει ότι, παρά το μυστήριο που παραμονεύει, έχει μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το βιβλίο «Η λέσχη φόνων της Πέμπτης» του Richard Osman είναι ακριβώς αυτό και δεν είναι τυχαίο το ότι αγαπήθηκε τόσο πολύ ώστε πλέον αποτελεί διεθνές best seller και το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία. Η αξιαγάπητη παρέα των Ελίζαμπεθ, Τζόις, Ιμπραΐμ και  Ρον, που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει παλιότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις σε έναν οίκο ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο, έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπη με έναν πραγματικό φόνο. Η χημεία και η ευφυία των σχεδόν 80άρηδων ντετέκτιβ, κέρδισε τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και ήταν θέμα χρόνου το πρώτο μυθιστόρημα να μετατραπεί σε σειρά. 

Φέτος κυκλοφόρησε το ολόφρεσκο «Ο Διάβολος πεθαίνει τελευταίος», η πιο πρόσφατη περιπέτεια των τεσσάρων φίλων. Όταν ένας παλιός φίλος αντικέρ σκοτώνεται και το επικίνδυνο πακέτο που είχε στη φύλαξή του εξαφανίζεται, η παρέα θα αναλάβει δράση. Στην πορεία, θα συναντήσει παραχαράκτες έργων τέχνης, απατεώνες του διαδικτύου και ναρκέμπορους, ενώ καθώς ο αριθμός των πτωμάτων αυξάνεται, εντείνεται η υποψία ότι ο διάβολος είναι ανάμεσά τους. 

 Για τους λάτρεις των κλασικών «whodunnit» 

Agatha Christie -Και δεν έμεινε κανένας
μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής

Τα «whodunnit», δηλαδή τα αστυνομικά στα οποία η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την ανακάλυψη του δολοφόνου («ποιος το έκανε») είναι ταυτισμένα με τη βασίλισσα του crime, την πανέξυπνη Αγγλίδα με το φλεγματικό χιούμορ, Agatha Christie. Με απλό γράψιμο, γρήγορους ρυθμούς, ευφυή σχολιασμό και σφιχτή πλοκή, τα μυθιστορήματά της κατέκτησαν την κορυφή, δημιούργησαν «σχολή» στο είδος τους και μεταφέρονται μέχρι σήμερα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Μια καλή εισαγωγή στην Agatha Christie είναι το «Και δεν έμεινε κανένας», το οποίο το 2015 αναδείχτηκε σε διεθνή ψηφοφορία ως το καλύτερό της μυθιστόρημα. Η υπόθεση ακολουθεί δέκα άγνωστους μεταξύ τους, που  φτάνουν σε ένα μικρό νησί στα ανοιχτά του Ντέβον ως προσκεκλημένοι ενός μυστηριώδους οικοδεσπότη. Καθώς δειπνούν στην έπαυλή του, η φωνή του οικοδεσπότη ακούγεται από έναν δίσκο γραμμοφώνου και τους κατηγορεί ότι καθένας κρύβει κάποιο ένοχο μυστικό. Προτού τελειώσει η βραδιά, ένας από όλους τους πέφτει νεκρός και οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα έρημο νησί, μ’ έναν δολοφόνο ανάμεσά τους. 

 

Bob Al-Green -Έγκλημα στο Οριαν Εξπρές
μετάφραση Καλλιόπη Δημοπούλου

Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε ξανά το κλασικό μυθιστόρημά της «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», αλλά στη μορφή ενός graphic novel. Οι εντυπωσιακές, ατμοσφαιρικές εικόνες του Bob Al-Greene ζωντανεύουν την πιο διάσημη ιστορία του ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, που καλείται να βρει τον δολοφόνο στο τρένο Όριεντ Εξπρες, όταν ο εκατομμυριούχος Σάμιουελ Έντουαρντ Ράτσετ βρίσκεται μαχαιρωμένος στο κρεβάτι του και οι μόνοι ύποπτοι είναι οι 11 συνταξιδιώτες του.

 

A.J.Finn -Τέλος ιστορίας
μετάφραση Χρήστος Καψάλης

Από την άλλη, μια φρέσκια πρόταση από έναν σύγχρονο συγγραφέα είναι το «Τέλος ιστορίας» του A.J.Finn. O νεαρός Finn, που απέκτησε παγκόσμια φήμη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Η γυναίκα στο παράθυρο», επανέρχεται με μία σκοτεινή ιστορία που έχει ως πρωταγωνιστή έναν ερημίτη συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. «Σε τρεις μήνες θα είμαι νεκρός. Ελάτε να γράψετε την ιστορία μου». Με αυτά λόγια, ο Σεμπάστιαν Τραπ, προσκαλεί τη μελετήτρια νουάρ λογοτεχνίας Νίκι Χάντερ στην εντυπωσιακή έπαυλή του στο Σαν Φρανσίσκο για να τον βοηθήσει να καταγράψει την ιστορία της ζωής του. Σύντομα η Νίκι αντιλαμβάνεται ότι μια αληθινή υπόθεση δολοφονίας, που σχετίζεται με το παρελθόν του Σεμπάστιαν αναζητά λύση. Η ακαταμάχητη νόσος, δηλαδή ο πυρετός του ντετέκτιβ, την καταλαμβάνει. 

Για τους fans του Black Mirror

 

Anthony McCarthen -Επιστροφή στο Σημείο Μηδέν
μετάφραση Κωστής Πανσέληνος

«Δέκα Αμερικανοί πολίτες έχουν επιλεχθεί για να συμμετάσχουν στην τελική δοκιμή ενός πρωτοποριακού λογισμικού κατασκοπείας της εταιρείας Fusion, που μπορεί να εντοπίσει οποιονδήποτε οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στη Γη.
Καθένας από τους συμμετέχοντες έχει δύο ώρες να εξαφανιστεί». Έτσι ξεκινά η περίληψη της πλοκής του «Επιστροφή στο Σημείο Μηδέν» του Άντονι ΜακΚάρτεν. Ο βραβευμένος Νεοζηλανδός συγγραφέας και σεναριογράφος γνωρίζει καλά την τέχνη της γρήγορης πλοκής που κόβει την ανάσα. 

Ο ίδιος δημιουργεί ένα δυστοπικό σύμπαν που θυμίζει επεισόδιο του Black Mirror αν το είχε γράψει ο Dan Brown και στο οποίο το ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση συγκρούεται με αόρατα, παντοδύναμα δίκτυα τεχνολογικής εξουσίας. 

Για εκείνους που θέλουν να χάσουν τον ύπνο τους 

 

Matthew Blake -Άννα Ο
μετάφραση Χρήστος Καψάλης

Αν τα βραδυφλεγή μυστήρια και τα σενάρια των ντετέκτιβ δεν σας ταιριάζουν και αντίθετα προτιμάτε την πλοκή που «σε αρπάζει απ΄το λαιμό», τότε το «Άννα O» του MJ Blake θα σας συναρπάσει. Όταν ο συγγραφέας ανακάλυψε ότι στη διάρκεια της ζωής μας κοιμόμαστε κατά μέσο όρο τριάντα τρία χρόνια, ξεκίνησε εκτενή έρευνα για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο και τους υπνοβάτες. 

«Μπορείς να διαπράξεις ένα έγκλημα ενώ κοιμάσαι;» -αυτό το ερώτημα εξερευνά ο Blake στο μυθιστόρημά του, που έχει πρωταγωνίστρια την  Άννα Ο, μια γυναίκα που δεν έχει ανοίξει τα μάτια της εδώ και τέσσερα χρόνια, από τη νύχτα που τη βρήκαν να κοιμάται βαθιά πλάι στα πτώματα των καλύτερών της φίλων και τη βάρυναν οι υποψίες για το διπλό φονικό. Ο δικαστικός ψυχολόγος Μπένεντικτ Πρινς, που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου, αναλαμβάνει να την ξυπνήσει και να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη.