Τα αστυνομικά βιβλία που διαβάσαμε για ένα καλοκαίρι με σασπένς
Ιστορίες γεμάτες αγωνία, καλοδουλεμένη πλοκή και ανατροπές από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Δεν έχουμε μπει ακόμα σε mood διακοπών, αλλά, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει ήδη. Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, μπορούμε να ξεχαστούμε διαβάζοντας ένα, ή και περισσότερα, καλά αστυνομικά, από αυτά που οι εκδόσεις Διόπτρα ξέρουν πάντα να προσφέρουν στο βιβλιόφιλο κοινό. Εμείς επιλέξαμε τρία, και σας τα προτείνουμε.
O Sebastian Fitzek ανανεώνει το ραντεβού του με τους αναγνώστες με ένα καινούργιο ψυχολογικό θρίλερ, το «Τελεσίγραφο» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου), που μένει πιστό στην υπόσχεση που δίνει για περισσότερο σασπένς και plot twist σε κάθε νέο του μυθιστόρημα. Mε έναν περίεργο τρόπο οι ιστορίες του πάντα βάζουν τον αναγνώστη τη θέση του θύματος, τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ήρωας γίνονται αυτομάτως προσωπικά. «Τι θα έκανες αν έπαιρνες ένα μήνυμα με την ακριβή ημερομηνία θανάτου σου;»: κάπως έτσι διαμορφώνεται το ερώτημα σε αυτό το μυθιστόρημα, όταν ο Τζουλς Τάνμπεργκ, που δουλεύει σε μια τηλεφωνική γραμμή συνοδείας για γυναίκες που επιστρέφουν μόνες στο σπίτι το βράδυ ή βρίσκονται σε ανάγκη, λαμβάνει κλήση από μια κοπέλα που τρομοκρατημένη τον ενημερώνει πως κάποιος της έχει γράψει με αίμα στον τοίχο ότι σε δύο ώρες θα πεθάνει. Εδώ ο Fitzek φέρνει σε πρώτο πλάνο την ενδοοικογενειακή βία, ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο η κοινωνία με μεγάλη δυσκολία μιλάει και με ακόμα μεγαλύτερη αντιμετωπίζει ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: ένα έγκλημα. Παράλληλα, αναδεικνύει το έργο των ανθρώπων που δουλεύουν σε τηλεφωνικές γραμμές συνοδείας ανθρώπων που επιστρέφουν τη νύχτα σπίτι τους, και στη Γερμανία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικώς, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το κοινό της χώρας, πάντως, ανταποκρίθηκε θερμά, φέρνοντας το «Τελεσίγραφο» στη θέση του best-seller της χρονιάς για το 2021.
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου
Ένα young adult θρίλερ, ο «Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), είναι η επόμενη επιλογή. Η συγγραφέας, Holly Jackson, έχει δηλώσει πως βλέπει μανιωδώς true crime ντοκιμαντέρ και ακούει σχετικά πόντκαστ συνεχώς, γιατί θα ήθελε να είναι ντετέκτιβ. Και αποφάσισε να γράφει τα δικά της μυστήρια, για να μπορεί να φτάνει και στη λύση τους, κάτι που στην πραγματική ζωή δεν συμβαίνει πάντα. Η ηρωίδα της, η Πιπ, ενσαρκώνει αυτή την επιθυμία της ‒ πιστεύει πως μοιάζουν ως χαρακτήρες, αλλά η ίδια είναι πολύ «τεμπέλα», όπως λέει, για να μπει στη διαδικασία, «θα προτιμούσα να μπορεί να εξιχνιάσω ένα έγκλημα χωρίς να σηκωθώ από τον υπολογιστή, φορώντας πιτζάμες». Στον «Οδηγό φόνων», η Πιπ, ως τελειόφοιτη, είναι υποχρεωμένη να κάνει μια εργασία για την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο. Επιλέγει ως θέμα την επίδραση των ΜΜΕ και των social media στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης φόνου μιας μαθήτριας που συνέβη πριν από πέντε χρόνια στην πόλη της. Η υπόθεση έχει κλείσει, ο ένοχος έχει βρεθεί, αλλά η Πιπ, όσο ψάχνει, ανακαλύπτει μυστικά που κρύβει η τοπική κοινωνία, έτσι αρχίζει να πιστεύει πως η επίσημη εκδοχή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και πως στη φυλακή βρίσκεται ο λάθος άνθρωπος. Ένα έξυπνο, καλοσχεδιασμένο στη λεπτομέρειά του θρίλερ, γραμμένο με έναν σύγχρονο τρόπο και γρήγορο ρυθμό. Κυκλοφορεί ήδη σε 21 χώρες.
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου
Η τρίτη πρόταση των εκδόσεων μας συστήνει τη Freida McFadden, μια Αμερικανή συγγραφέα που ήδη έχει αρκετά ψυχολογικά θρίλερ στο ενεργητικό της. Εμείς θα τη γνωρίσουμε μέσω της «Αγγελίας» (μτφρ. Κίκα Κραμβουσάνου), της ιστορίας της Μίλι, που αποφυλακίζεται στα 27 της και ψάχνει να βρει μια δουλειά για να φτιάξει τη ζωή της. Ξέρει ότι με το παρελθόν της δεν θα είναι εύκολο να την εμπιστευτεί κάποιος, γι’ αυτό θεωρεί τον εαυτό της απλώς πολύ τυχερό όταν προσλαμβάνεται ως οικιακή βοηθός από μια πλούσια οικογένεια ‒ ο νους τη δεν πάει στο κακό, παρά τις ενδείξεις που συνηγορούν σε αυτό. Ένα «terrible boss story», όπως το αποκαλεί η ίδια η συγγραφέας, μια περίπτωση αφεντικού που δεν θα ήθελες να έχεις, όσο κι αν έχεις ανάγκη τη δουλειά. Αυτό που κάνει την «Αγγελία» να ξεχωρίζει είναι ότι οι κεντρικοί της χαρακτήρες είναι έτσι γραμμένοι ώστε κανείς δεν είναι απόλυτα καλός ή απόλυτα κακός. Οι συγκρούσεις και οι δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσά τους φέρνουν ανατροπές. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος, που σπάνια συναντάμε στο είδος, είναι το χιούμορ. Η ίδια η συγγραφέας πιστεύει ότι είναι απαραίτητο όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στη ζωή.