Τα πρώτα ελληνικά βιβλία του φθινοπώρου

Μια επιλογή από την ελληνική παραγωγή.

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 28.8.2013 | 11:44

 


Με μια πρώτη ματιά και το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι μια πλούσια περίοδος. Θα κυκλοφορήσουν περισσότεροι από πενήντα τίτλοι ελληνικών βιβλίων. Ας ξεκινήσουμε με την πεζογραφία.

 

 

 


Από τις εκδόσεις Αγρα, Καρέ, καρέ και άλλα διηγήματα του Κώστα Καλφόπουλου και Το χάδι, τα διηγήματα του Αλέξανδρου Στεφανίδη.

 

Σε συμπαραγωγή με τον εκδοτικό οίκο της Εστίας, η Αγρα εκδίδει το βιβλίο του Ανδρέα Εμπειρίκου Ο Σέργιος και ο Βάκχος του Μ. Καραγάτση .


Το βιβλίο της Αλκης Ζέη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, εκδόσεις Μεταίχμιο για την Ελλάδα του μεσοπολέμου και της Κατοχής.

 

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, η δράση των πολιτικών προσώπων στην Ανατολική Μακεδονία στο βιβλίο του Βασίλη Τσιαμπούση Γαλάζια Αγελάδα.

 

Η Ευγενία Φακίνου με ένα μυθιστόρημα για την κρίση. Πλανόδιοι θεριστές, εκδόσεις Καστανιώτης.Η ιστορία μιας οικογένειας στη διάρκεια ενός αιώνα είναι το θέμα που απασχολεί τον Aλέξη Σταμάτη στο βιβλίο με τον (προσωρινό τίτλο) Κάτω από έναν τέτοιο ήλιο, εκδόσεις Καστανιώτης.


Ο Δημήτρης Φύσσας γράφει ένα χρονικό για τη μεταπολεμική Αθήνα με τίτλο Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος, από την Εστία.


Ο Μιχάλης Φακίνος γράφει τη Λευκή ευθεία γραμμή, εκδόσεις Κέδρος. Ο ήρωας του συλλαμβάνεται μια νύχτα που καίγεται η Αθήνα και οδηγείται σε έναν άγνωστο τόπο.


Για την περίοδο της ελληνικής ιστορίας 1939-1944 γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης στο βιβλίο του Αρια. Ο κόσμος από την αρχή, Ψυχογιός


Η ελληνική ταυτότητα και η διερεύνησή της στο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τη μητέρα του στο βιβλίο του Νίκη και ο Αύγουστος Κορτώ επίσης για την μητέρα του στο Βιβλίο της Κατερίνας από τις εκδόσεις Πατάκη. Στον ίδιο εκδοτικό οίκο το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, Σπάνιες γαίες.


Οι εκδόσεις Κίχλη εκδίδουν το ποιητικό μυθιστόρημα του Στρατή Χαβιαρά Η Αχνα. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο η τελευταία συλλογή διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη Εχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες.
Σε ποιόν ανήκει το ψευδώνυμο Αλίκη Ντουφεξή-Pope; Η Εστία εκδίδει το μυθιστόρημα ενός άνδρα συγγραφέα με τίτλο Το ακατέργαστόν μου.


Πρώτη εμφάνιση στην πεζογραφία για τους Μαριλένα Παπαϊωάννου με το μυθιστόρημα Νικήτας Δέλτα από την Εστία, Λευτέρη Καλοσπύρου, Η μοναδική οικογένεια από τις εκδόσεις Πόλις και Γιάννη Τσίρμπα με τη νουβέλα Η Βικτώρια δεν υπάρχει από την Νεφέλη.


Στην Κίχλη ο Γιώργος Μητάς με τη νουβέλα Το σπίτι και στη Νεφέλη ο Δημήτρης Τανούδης με το μυθιστόρημα Χώματα . Δεύτερο βιβλίο και για τους δύο λογοτέχνες.

 

( Συνεχίζεται....)