Τα σπίτια των μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων

Ενα λεύκωμα που κυκλοφόρησε μόλις με τίτλο "The Architect's Home" μας ξεναγεί στα σπίτια των διασημότερων αρχιτεκτόνων

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 19.8.2013 | 12:15

 

Oσους φίλους αρχιτέκτονες έχουμε τους γονατίζουμε με ερωτήσεις: 'Πού να βάλω αυτό το έπιπλο;", "Τι χρώμα να βάψω αυτόν τον τοίχο;", "Να φτιάξω βιβλιοθήκη ή να βάλω γυψοσανίδα;". Συγχρόνως πάντα είχαμε την περιέργεια να δούμε πως οι ίδιοι έχουν διαχειριστεί τον χώρο τους. Λοιπόν, οι ερωτήσεις και οι απορίες τελείωσαν.

Ενα λεύκωμα που κυκλοφόρησε μόλις με τίτλο "The Architect's Home" μας ξεναγεί στα σπίτια των διασημότερων αρχιτεκτόνων. Τον καλοφτιαγμένο τόμο επιμελήθηκε ο Τζενάρο Ποστιλιόνε, καθηγητής σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Στις 480 σελίδες του περιλαμβάνει φωτογραφίες από 100 σπίτια αρχιτεκτόνων του 20ου αιώνα. Οπως έλεγε και Μις Βαν Ντε Ρόε, ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας που δίδαξε στον 20ο αιώνα τι σημαίνει μινιμαλισμός «η αρχιτεκτονική αρχίζει όταν δύο τούβλα τοποθετηθούν σωστά μαζί".

 

Πάρτε ιδέες:

 

Το κτίριο στο οποίο έμενε ο Λε Κορμπιζιέ είχε χτιστεί το 1934 και ήταν ακριβώς δίπλα από το "Parc des Princes" στο Παρίσι. Το διαμέρισμά του ήταν το ρετιρέ και η χρήση της ταράτσας ήταν για αποκλειστική χρήση του σπουδαίου αρχιτέκτονα.

 

 

 

Οποιος αγαπά την υψηλή αρ νουβό χρωστά στον εαυτό του μια επίσκεψη στο σπίτι του Χόρτα στην οδό Americaine στις Βρυξέλλες. Υπέροχο σπίτι (εκεί είχε και το στούντιό του) που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Χόρτα.

 

 

Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Γιοχάνες Χέντρικ βαν ντε Μπρόικ κατασκεύασε αυτήν την λιτή μονοκατοικία στο Ρότερνταμ το διάστημα μεταξύ 1948 και 1952.

 

 

 

Το λες και επιβλητικό το σπίτι του Ελβετού αρχιτέκτονα Αουρέλιο Γκαλφέτι το οποίο χτίστηκε το 1986 στη Via D'Alberti, στην Bellinzona. Οχι μόνο εξακολουθεί να κατοικείται από το σχεδιαστή αλλά τη φωτογραφία του λευκώματος την έχει τραβήξει ο ίδιος.

 

 

Ο Αλβαρ Αλτο ήταν Φινλανδός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής. Στις σκανδιναβικές χώρες τον αποκαλούσαν «πατέρα του μοντερνισμού». Την κατοικία του στο Munkkiniemi την έφτιαξε μεταξύ 1935-6 και το 1955 πρόσθεσε ένα στούντιο.

 

*****