Τι πάθανε οι συγγραφείς με τον Ιησού;;
Πρωταγωνιστής στα βιβλία των Κουτσί, Τόιμπιν, Αλντερμαν και πολλών ακόμα
Το βιβλίο "Η παιδική ηλικία του Ιησού" του Τζ. Μ. Κουτσί είναι αυτό που περισσότερο από όλα -μάλλον- ανυπομονεί να διαβάσει το ελληνικό κοινό. Ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα και το θέμα του τελευταίου του βιβλίου ιντριγκάρει ακόμα και τους πιο ανυποψίαστους. Ο Κουτσί, λοιπόν, με ένα πολύ περίπλοκο και αλληγορικό τρόπο μιλά για τα παιδικά χρόνια του Ιησού.
Αλλά δεν είναι ο μόνος. Πριν από αυτόν, από τον υιό του Θεού γοητεύτηκαν η Ναόμι Αρντερμαν στο βιβλίο της "The Liars' Gospel" (Σεπτέμβριος 2012), ο Κολμ Τόιμπιν που με το "The Testament of Mary" έχει βάλει πλώρη για το φετινό Μπούκερ, ο Ρίτσαρντ Μπίαρντ με το "Lazarus is Dead", ο Φίλιπ Πούλμαν νωρίτερα με το "The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ".
Λεονάρντο Ντα Βίντσι "Ο μυστικός δείπνος"
«Υπάρχουν πλέον σίγουρα περισσότερα μυθιστορήματα για τον Ιησού" λέει ο Στιούαρτ Κέλι, ο οποίος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για το Man Booker του τρέχοντος έτους. "Ενδεχομένως να είναι μια αντίδραση των συγγραφέων στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή", λέει στην Guardian. "Eπίσης οι άνθρωποι μπορούν να ισχυρίζονται ό, τι θέλουν για το νέο αθεϊσμό, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί αυτή η ιστορία έχει τέτοια επίδραση στην ανθρώπινη φαντασία ακόμα και μετά από 2.000 χρόνια".
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η ιστορία της ζωής του Ιησού "προκαλεί" μυθιστορηματικές αναφορές διότι έχει μεταδοθεί στον κόσμο από πολλαπλές φωνές - όχι μόνο του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη- αλλά και πολλών που δεν συμπεριλήφθηκαν στην Αγία Γραφή. "Αυτές οι αλεπάλληλες αφηγήσεις", σημειώνει η Guardian "δημιουργούν κενά στα οποία οι συγγραφείς μπορούν να εργαστούν, να δημιουργήσουν μυθιστορήματα και αντιφάσεις και να οικοδομήσουμε νέους κόσμους".
"Η παιδική ηλικία του Ιησού" του Τζ. Μ. Κουτσί
Το νέο του βιβλίο «The childhood of Jesus» (Η παιδική ηλικία του Ιησού), που ακόμα δεν κυκλοφόρησε στα ελληνικά (το περιμένουμε σύντομα από το Μεταίχμιο) έχει είναι ένα μυθιστόρημα για τον Χριστό με φιλοσοφικές αναφορές. Ενας μεσήλικας ο Σάιμον και ένας πιτσιρίκος, ο πεντάχρονος Ντέιβιντ εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και ζουν περιπλανώμενοι σαν φυγάδες. Προσπαθούν να εγκατασταθούν στην πόλη Νόβιλα, ενώ, όσο η δράση προχωρά μαθαίνουμε για την ζωή στη ιδιαίτερη αυτή κοινότητα.
Ο Νοτιοαφρικανός νομπελίστας προσφέρει στον αναγνώστη αρκετές βιβλικές αναφορές στο μυθιστόρημα του.
Ενώ, σύμφωνα με την «Guardian» με την "Παιδική ηλικία του Ιησού" «επιστρέφει στο αλληγορικό ύφος που τον έκανε διάσημο με μια καφκική εκδοχή της γέννησης του Χριστού».
"The Testament of Mary" του Κολμ Τόιμπιν
Δεν είναι μόνο ένα από τα φαβορί για το φετινό βραβείο Μπούκερ. Είναι και το μικρότερης έκτασης βιβλίο που μπήκε ποτέ στην short list του βραβείου. Εχει μόλις 104 σελίδες. Ο Κολμ Τόμπιν στο μυθιστόρημά του «The testament of Mary» («H διαθήκη της Μαρίας»), που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς καταπιάνεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής της Παναγίας. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Εφεσο, την πόλη όπου έζησε η Μαρία προς το τέλος της ζωής της. Η Παναγία αμέσως μετά τον θάνατο του γιου της αποσύρεται εκεί, κρατά αμφιλεγόμενες σχέσεις με τους μαθητές του και συχνά δεν τους θεωρεί άξιους να μεταδώσουν τις διδασκαλίες του.
"The Liars Gospel" της Ναόμι Αλντερμαν
Με πολλές μεταφορές και ανατροπές η Αλντερμαν πλέκει ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται όχι μόνο στη ζωή του Ιησού αλλά και διαφόρων από το περιβάλλον. Το βιβλίο το εκθείασαν πολλοί.
Η ιστορία που διηγείται είναι μέσα από τα μάτια τεσσάρων χαρακτήρων που ως πρόσωπα είναι εξαιρετικά γνωστά στις χριστιανικές παραδόσεις: η Παναγία, ο Ιούδας, ο Καϊάφα και ο Βαραββάς. Κάθε ένα από αυτά χαρίζει στην ιστορία και μια διαφορετική προοπτική, ενίοτε πολύ μακριά από εκείνη που διδάσκουν τα ευαγγέλια. Η Μαρία, για παράδειγμα, δεν είναι παρθένα, ούτε έχει περάσει από το μυαλό της ότι ο γιος της θα μπορούσε να είναι ο γιος του Θεού.
Οπως χαρακτηριστικά έγραψε η Guardian στην κριτική της πέρυσι για το "The Liars Gospel" η "Αλντερμαν με το νέο φιλόδοξο μυθιστόρημά της γράφει ένα δικό της ολόκληρο ευαγγέλιο με την ιστορία ενός ιεροκήρυκα που θα μπορούσε να είναι τρελός, θαυματουργός ή και τα δύο".
"H Ανάσταση του Λαζάρου", Καραβάτζιο.
*****