6o Μουσικό Φεστιβάλ Χίου | Ο ρ ί ζ ο ν τ ε ς | 3- 13 Αυγούστου 2022
Ξεκινάει σε λίγες μέρες το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου με πλήθος εκδηλώσεων.
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για 6η συνεχή χρονιά, από 3 έως 13 Αυγούστου, με μια σειρά συναυλιών -από ρεμπέτικο και jazz μέχρι έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής-, πολυπολιτισμικά πρότζεκτ, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μία διεθνή πρεμιέρα!
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φετινό Φεστιβάλ είναι η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη σε μία σύμπραξη με τον Τούρκο συνθέτη Taner Akyol, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα της jazz, Τάνια Γιαννούλη, το πολυπολιτισμικό προότζεκτ Outernational σε παγκόσμια πρεμιέρα, η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Σοφία Σαρρή και διεθνούς φήμης σολίστ σε ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα των Bach, Mozart, Piazzola, Νίκου Κυπουργού, κ.α.
Κοινός τόπος όλων των φετινών εκδηλώσεων, το ταξίδι πέρα από τους ορίζοντες. Το ταξίδι αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν για πάντα τον τόπο τους, αυτών που διέσχισαν τους ωκεανούς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αυτών που ταξιδεύουν νοητά στον χώρο και στον χρόνο με όχημα τη μουσική.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Τετάρτη 3 Αυγούστου | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου | ώρα: 21:00
Αλληλεγγύη – Concert in motion & Εγκαίνια βίντεο-εγκατάστασης
Αλληλεγγύη – Words in motion
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το project «Αλληλεγγύη» της Γερμανίδας εικαστικού και stage designer, Barbara Ehnes. Πρόκειται για μια βίντεο-εγκατάσταση, παραγωγή του Φεστιβαλ Ruhrtriennale/2019, που παρουσιάζει ενεργούς πολίτες από διαφορετικές χώρες να καταγράφουν τη δική τους ερμηνεία για την αλληλεγγύη.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία που συνδέει το ρεμπέτικο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα λιμάνια της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με τη σύγχρονη μουσική. Στη συναυλία θα συμπράξουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής hand werk από την Κολωνία και Χιώτες μουσικοί σε ανασυνθέσεις ρεμπέτικων κομματιών του Λευτέρη Βενιάδη.
Στη συναυλία συμπράττουν το σύνολο σύγχρονης μουσικής hand werk: Heni Hyunjung Kim, κλαρινέτο | Niklas Seidl, τσέλο | Filip Eraković, ακορντεόν και οι Χιώτες μουσικοί: Μανώλης Στάθης, μπουζούκι | Σταμάτης Πούπαλος, βιολί | Μάρκελλος Πούπαλος, ούτι, λαούτο, κιθάρα | Κυριακή Πιππίδη, φωνή. Συμμετέχουν επίσης μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου υπεύθυνος καθηγητής: Μιχάλης Πιλαβάς και παιδιά πρόσφυγες που έχουν παρακολουθήσει το ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη.
Η βίντεο-εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι τις 13 Αυγούστου (ώρες: 18:30-21:00).
Τετάρτη 4 Αυγούστου | Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου | ώρα: 21:00
Συναυλία Κλασικής Μουσικής με τους: Stephan Mörth, κλαρινέτο | Cenk Sahin, γαλλικό κόρνο | Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο, τρομπόνι | Όλγα Holdorff Μυριαγκού, βιολί | Ebru Yerlikaya, βιολί | Josephine Range, βιόλα | Vladimir Waltham, τσέλο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εντάσσει στο πρόγραμμά του μια συναυλία κλασικής μουσικής στην οποία θα συμπράξουν διεθνούς φήμης σολίστ, μεταξύ των οποίων ο Stephan Mörth, πρώτο κλαρινέτο στη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ο Cenk Sahin, Κορυφαίος Α’ στα κόρνα στην Ορχήστρα του Konzerthaus του Βερολίνου και ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, μέλος του συνόλου Canadian Brass, ενός εκ των πιο δημοφιλών συνόλων χάλκινων πνευστών παγκοσμίως. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Kaminski, Bach, Mozart και Piazzolla, ενώ τα έργα “A nevum triste” του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και το βαλς “Yellow” του Νίκου Κυπουργού θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Κυριακή 7 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά | ώρα 21:00
Aida Shirazi OUTERNATIONAL: EXT INC / REMEMBER ME
Παγκόσμια πρεμιέρα
Βιώνουμε τη μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία. Πολλές γλώσσες επίσης χάνονται, καθώς και οι μουσικές και οι συναφείς ήχοι. Το πρόγραμμα EXT INC / REMEMBER ME, που δημιουργήθηκε από την Aida Shirazi και τον Emre Dündar, και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του φεστιβάλ με το διαπολιτισμικό πρότζεκτ Outernational, εντοπίζει τα χαμένα για να αναζητήσει νέες συνδέσεις στις ξεθωριασμένες αναμνήσεις.
Η Aida Shirazi εξερευνά ξεχασμένους ήχους, ο Emre Dündar χαμένες γλώσσες, τα μυστικά των οποίων ιχνηλατεί στις συνθέσεις του. Μπλεγμένα με αρχαίες μουσικές συνθέσεις κατά μήκος των συνόρων και νέες προσεγγίσεις σε παλιά τραγούδια, τα έργα τους (σύνθεση, electronics, φωνή) ρέπουν προς τη μελλοντική σύνδεση με άλλους ήχους και είδη.
Aida Shirazi: σύνθεση, electronics
Emre Dündar: σύνθεση, Midi Piano
Elisa Erkelenz: επιμέλεια & δραματουργία
James Banner, κοντραμπάσο | Andreas Arend, θεόρβη | Szilard Benes, κλαρινέτο | Rebecca Beyer, βιολί | David-Maria Gramse, βιολί | Emil Kuyumcuyan, κρουστά | Vladimir Waltham, τσέλο
Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 21:00 το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα συμμετέχει με μια μικρής διάρκειας συναυλία με το κουιντέτο Outernational στο πολιτιστικό τετραήμερο «Διονυσιεία 2022» στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων στο Νεχώρι Χίου.
Δευτέρα 8 Αυγούστου | Ανοιχτό θέατρο Βίγλα Παχή στο Τηγάνι Σιδηρούντας | ώρα 21:00
Sofia Sarri: Marine Rituals
Η συνεργασία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την DEO projects που εγκαινιάστηκε την περσινή χρονιά και έθεσε τις βάσεις για έναν συνεχή δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής, συνεχίζεται και φέτος. Αυτή τη φορά, η Σοφία Σαρρή μαζί με τον Πέτρο Λαμπρίδη και τον Γιώργο Κοντογιάννη θα αφηγηθούν μουσικές ιστορίες από θαλασσινούς δρόμους μετανάστευσης, από τον Πόντο και την Κρήτη ως τη Σκανδιναβία και τη Βόρεια Αμερική, που μιλούν για την αγωνία και τον φόβο του ανθρώπου μπροστά στη δύναμη της θάλασσας και των μυθικών της πλασμάτων, το δέος του απέναντι στη φύση και το ιερό άγνωστο.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί πάνω στη Βίγλα Παχή το δημόσιο γλυπτό-βιντεοπροβολή Untitled της ομάδας Serapis Maritime. Για πρώτη φορά το πέτρινο «σώμα» της επιβλητικής βίγλας λαμβάνει χρήση στο παρόν και μετατρέπεται σε έργο. Στο βίντεο απεικονίζονται καπνοί φωτιάς σε αργή κίνηση, μια υπόμνηση του οπτικού τηλέγραφου, που ήταν η μεσαιωνική χρήση της βίγλας. Οι Serapis Maritime με αυτό το έργο-ανάθεση από την DEO projects συνδέουν το παράκτιο χιακό τοπίο με τη δική τους, ποντοπόρο θεματική και τις όψεις του κινδύνου που είναι συνυφασμένος με τη θάλασσα.
Σοφία Σαρρή, φωνή
Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο
Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα
Τετάρτη 10 Αυγούστου | Μουσείο Μαστίχας Χίου | ώρα: 21:00
Tania Giannouli Trio
Το σταθερό πλέον ραντεβού του με το κοινό της τζαζ ανανεώνει και φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, αυτή τη φορά προσκαλώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα και συνθέτη Τάνια Γιαννούλη, μία από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης τζαζ, που αφήνει το δικό της μουσικό αποτύπωμα συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από τον εγχώριο όσο και από τον διεθνή Τύπο. Μαζί με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και τον Κυριάκο Ταπάκη θα παρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, που θολώνουν τα όρια μεταξύ Ανατολής-Δύσης και σύγχρονης, world και τζαζ μουσικής.
Τάνια Γιαννούλη, πιάνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Κυριάκος Ταπάκης, ούτι
Σάββατο 13 Αυγούστου | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά | ώρα: 21:00
Μαρία Φαραντούρη και Taner Akyol
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου έχει την τιμή και τη χαρά να υποδέχεται τη Μαρία Φαραντούρη, σε μια συναυλία που ρίχνει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Στο πρώτο μέρος, η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια θα συμπράξει με τον διεθνούς φήμης σολίστ και συνθέτη Taner Akyol, με τον οποίο συνεργάστηκαν πριν μερικά χρόνια με αφορμή τη δημιουργία του δίσκου του, «María Farantouri sings Taner Akyol». Στο δεύτερο μέρος, η μούσα του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του θρυλικού συνθέτη, τιμώντας τη μνήμη του στη πόλη που γεννήθηκε.
Μαρία Φαραντούρη, φωνή
Βασίλης Γισδάκης, φωνή
Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
David Lynch, σαξόφωνο
Κώστας Ζαριδάκης, μπουζούκι
Taner Akyol, σάζι, φωνή
Αντώνης Ανισέγκος, πιάνο
Κουαρτέτο Sebun
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν οι Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης.