«Από τον Lutoslawski στον Piazzolla» Lutoslawski Quartet Wroclaw Idee Fixe

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο

** 13.12.2013 | 10:00

 

 

 

Η συναυλία- σύμπραξη του επιτυχημένου πολωνικού Κουαρτέτου Λουτοσλάφσκι (Lutosławski Quartet Wroclaw) με μέλη του ελληνικού Συνόλου Idee Fixe μας ταξιδεύουν «Από τον Lutoslawski στον Piazolla». Το κουαρτέτο Lutosławski Quartet Wroclaw ιδρύθηκε το 2007 στην Πολωνία.

Το σύνολο αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Wroclaw (Βρότσλαβ): Marcin Markowicz – β' βιολί, Artur Rozmysłowicz – βιόλα, Maciej Młodawski – τσέλο, ενώ α΄ βιολί στη συναυλία της 18ης Δεκεμβρίου θα παίξει ο επιφανής βιολιστής Szymon Krzeszowiec.

Παρά το σύντομο διάστημα, κατά το οποίο δραστηριοποιείται το σύνολο, έχει ήδη δώσει συναυλίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Wratislavia Cantans, στο Διεθνές Φεστιβάλ Συνόλων της Τέχνης Δωματίου, στο Witold Lutosławski Festival „Chain VI", στο Silesian Quartet and Guests, στο φεστιβάλ Musica Polonica Nova, στο KlaraFestival στις Βρυξέλλες και στο Jazztopad Festival. Έχουν συμπράξει με το Silesian Quartet, το Royal String Quartet και το Iturriaga Quartet, καθώς και με τους Paul Gulda και Bruno Canino, τον Άγγλο ομποΐστα Nicolas Daniel, και τους Πολωνούς σολίστ Tomasz Strahl, Paweł Kowalski, Ryszard Groblewski, αλλά και με θρυλικούς μουσικούς της τζαζ όπως οι Kenny Wheeler και John Taylor.

Το σύνολο έχει ερμηνεύσει εξαιρετικά το Κοντσέρτο για κουαρτέτο εγχόρδων και ορχήστρα του Martinů με τη Φιλαρμονική του Wroclaw υπό τη διεύθυνση του Jacek Kaspszyk, μια ερμηνεία που έλαβε πολλές επαινετικές κριτικές. Το Δεκέμβριο του 2010 το κουαρτέτο έδωσε συναυλία στο Brussels Théâtre Royal de la Monnaie στις Βρυξέλλες για το τέλος του Διεθνούς Έτους Chopin. Τα μέλη του Idee Fixe που συμπράτουν στη συγκεκριμένη συναυλία είναι οι: Δημήτρης Λεοντζάκος στο μπάσο κλαρινέτο, Ζαχαρίας Τραπάγκος στο άλτο φλάουτο, Θεόφιλος Σωτηριάδης στο άλτο σαξόφωνο, Ερατώ Αλακιοζίδου στο πιάνο, fixe-πιάνο), ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο μπαντονεόν, ενώ τη μουσικολογική ανάλυση των έργων έχει κάνει ο Βασίλης Κίτσος.

Αριστουργήματα του 20ου αιώνα και σύγχρονη κλασική μουσική του 21ου συνυπάρχουν σε ένα πρόγραμμα της συναυλίας- σύμπραξης του πολωνικού κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι (Lutosławski Quartet Wroclaw) με μέλη του ελληνικού συνόλου Idee Fixe. Πρόκειται δύο σύνολα νέων μουσικών αφοσιωμένων στην ανάδειξη των μοντερνιστικών και των σημερινών συνθέσεων και στη συμφιλίωσή τους με το κοινό. Μια βραδιά που καλύπτει μια μεγάλη χρονική και γεωγραφική γκάμα συνθέσεων και μας θυμίζει ότι η περιπέτεια της μουσικής συνεχίζεται και διευρύνεται.

Τα δύο σύνολα μας μυούν σε καθιερωμένους συνθέτες του 20ου αιώνα: Βίτολντ Λουτοσλάβσκι, (Πολωνία), Άλφρεντ Σνίτκε (Ρωσία) και Άστορ Πιατσόλα (Αργεντινή), αλλά και σε σύγχρονους: Τοσίο Χοσοκάουα (Ιαπωνία), Λιντουίνο Πιτομπέιρα (Βραζιλία) και Μάρσιν Μάρκοβιτς (Πολωνός, μέλος του κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι). Το Κουαρτέτο Λουτοσλάβσκι , ένα ανοιχτό και δημιουργικό σύνολο, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελείται από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Βρότσλαβ: Μάρσιν Μάρκοβιτς (2ο βιολί), Αρτούρ Ροζμίσλοβιτς (βιόλα), Μάσιεζ Μλοντάβσκι (τσέλο) ενώ από τον 2009 το πρώτο βιολί του κουαρτέτου είναι ο διακεκριμένος βιολιστής Γιακούμπ Γιάκοβιτς. Η σύγχρονη μουσική δωματίου και αυτή του 20ου αιώνα, είναι στο κέντρο της δραστηριότητας του Κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι και η αποστολή των μουσικών του είναι η διάδοση των πολωνικών αριστουργημάτων, όπως αυτά του Λουτοσλάβσκι, του Μπάσεβιτς και του Ζιμανόφσκι.

Παρόμοια είναι και η αποστολή του ελληνικού συνόλου Idee Fixe: η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και κυρίως των έργων του 20ου και του 21ου αιώνα και ταυτόχρονα η αναζήτηση απαντήσεων για την ταυτότητα του ρεπερτορίου αυτού, τις επιρροές του, τις αποκλίσεις και το αποτύπωμα συνθέσεων που είναι ακόμα ανοιχτές και εν εξελίξει.

 

*****