Η Eleanor Friedberger έγινε γνωστή, όταν το 2000 μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της Matthew σχημάτισαν τους Fiery Furnaces στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Eleanor τραγουδούσε τα περισσότερα κομμάτια τους. Οι Fiery Furnaces ήταν ένα art-rock πρότζεκτ. Τα μίντια τότε έγραφαν ότι ήταν κάτι σαν τους νέους White Stripes της εποχής, επειδή η μουσική τους είχε garage rock στοιχεία και τότε όλοι νόμιζαν ότι ο Jack και η Meg White ήταν αδέρφια – στην πραγματικότητα ήταν ζευγάρι.
Από το 2011, που οι Fiery Furnaces αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη το συγκρότημα για ακαθόριστο χρόνο, έχει ακολουθήσει μια πιο μοναχική πορεία. Η πρώτη ερώτηση επομένως που της κάνω είναι γιατί δεν κάνει μουσική με τον αδερφό της πια.
Προσωπικά θα ήθελα μια γυναίκα πρόεδρο. Αν νικήσει ο Trump, θα μετακομίσω στην Ελλάδα.
«Δεν έχω μια καλή απάντηση», απαντάει. «Έχουμε κάνει 9 άλμπουμ σε λιγότερο από 10 χρόνια και πιστεύω ότι έχουμε κάνει αρκετή δουλειά για δύο άτομα. Ήταν ο κατάλληλος καιρός να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ο αδερφός μου έφυγε από τη Νέα Υόρκη και εγώ ανυπομονούσα να ξεκινήσω να ηχογραφώ μόνη μου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι μαζί πέρσι τα Χριστούγεννα για ένα αμερικάνικό περιοδικό που λέγεται Esopus. Αυτό έγινε πολύ φυσικά, επειδή περάσαμε μαζί μια βδομάδα σαν οικογένεια. Δεν λέω βεβαία ότι δεν θα κάνουμε ποτέ ξανά μουσική. Αυτή είναι η ομορφιά του να παίζεις με έναν συγγενή. Μας φαντάζομαι να φτιάχνουμε ένα άλμπουμ μαζί, όταν πατήσουμε τα 60».
Η Eleanor έχει παίξει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Και με τους Fiery Furnaces, αλλά και μόνη της. Τελευταία φορά που είχε έρθει, ήταν πριν από 2 χρόνια. Είχε παίξει σε ένα φεστιβάλ στην Κεφαλλονιά και μετά από λίγες μέρες σε ένα guerilla gig στην Cantina Social στην Αθήνα. Δεν είχα καταφέρει να την δω. Η Cantina ήταν τίγκα στον κόσμο και την πέτυχα, επειδή δεν είχα υπολογίσει καλά την ώρα στο τελευταίο της κομμάτι. Όλοι έλεγαν τα καλύτερα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μουσικά την έχω χάσει λίγο, τελευταία. Έχει κυκλοφορήσει 3 δίσκους με πιο πρόσφατο το φετινό ‘New View’ που είναι ο λόγος για την συναυλία που θα κάνει σε λίγες μέρες στο Death Disco. Φαντάζομαι όμως ότι ακόμη θα τραγουδάει για άδοξους έρωτες και περίεργα περιστατικά που της συνέβησαν.
«Δεν είναι μια ριζική απομάκρυνση από τα προηγούμενα 2 άλμπουμ μου», αναφέρει για το νέο της άλμπουμ. «Νομίζω ότι ακολουθώ ακόμη την καθιερωμένη παράδοση από την δεκαετία του ’70 του singer-songwriter που είναι ακόμη η αγαπημένη μου μουσική. Υποτίθεται ότι είναι προσωπική, δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα, σου προκαλεί πόθο, διηγείται ιστορίες με μεγάλη λεπτομέρεια αλλά σου αφήνει χώρο για ερμηνείες. Η μεγάλη αλλαγή σε αυτό το άλμπουμ είναι ότι έχει ηχογραφηθεί live με μια μπάντα με την οποία περιόδευσα στην Αμερική. Ελπίζω βέβαια να ακούγεται σαν 5 άτομα να παίζουν μαζί σε ένα δωμάτιο».
Με έκπληξη διάβασα ότι πριν από λίγο καιρό είχε επίσης την ευκαιρία να γράψει και να ερμηνεύσει ζωντανά την μουσική για κάποια φιλμ του Andy Warhol. «Μου έδωσαν τρεις ταινίες: ένα screen test του Donovan από το 1966, ένα stop-motion φιλμ της εικαστικού Marisol από το 1963 και ένα screen test της Edie Sedgwick από το 1965. Ήταν συγκινητικό να παίζεις στην σκηνή μπροστά από αυτές τις υπέροχες ταινίες (και να συνοδεύεις τον Tom Verlaine και τον Martin Rev). Χρησιμοποίησα μια απλή προσέγγιση για να ταιριάξω την μουσική με τους στίχους για τις ταινίες. Για παράδειγμα χρησιμοποίησα ένα κείμενο του 1965 από τους New York Times για το κομμάτι για την Marisol. Η μουσική ήταν πανκ-ποπ και έδωσα έμφαση στις κινήσεις της στο stop-motion φιλμ, κάπως σκεπτόμενη την φήμη της ως ποπ καλλιτέχνιδας».
Πάντως όχι μόνο μας επισκέπτεται συχνά και αγαπάει την Ελλάδα, κατάγεται κι από εδώ, από την Μάνη συγκεκριμένα. Πόσο Ελληνίδα νιώθεις; «Ακριβώς μισή. Η μητέρα μου είναι Έλληνοαμερικανίδα και ο πατέρας μου Άγγλος. Νομίζω ότι έχω πάρει και από τους δύο, αν και μεγάλωσα πιο κοντά στην Ελληνική οικογένεια μου. Έχω και συγγενείς εδώ. Η μητέρα μου έχει δυο πρώτα ξαδέρφια που ζουν στην Αθήνα, με τα οποία μεγάλωσαν μαζί και παραμένουν σε επαφή. Οι γονείς της μητέρας μου και οι δύο γεννήθηκαν στην Αϊόβα. Η μητέρα της γιαγιάς μου ήταν από τη Μάνη. Ήρθε στην Αμερική, όταν ήταν έφηβη και ζούσε με τους παππούδες μου, όταν μεγάλωνα. Την ήξερα μέχρι τα 12 μου. Είχα την τύχη να έρθω με την μητέρα μου και την γιαγιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν ήμουν 20 χρονών. Η μητέρα μου και η μητέρα της ήρθαν στην Ελλάδα μαζί το 1955 και έμειναν για πολλούς μήνες. Η μητέρα μου μιλούσε ελληνικά πριν ακόμη μάθει Αγγλικά, αλλά δυστυχώς δεν μου έμαθε τίποτα. Η οικογένεια του παππού μου επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν αυτός ήταν 8 χρονών. Σπούδασε ιατρική, αλλά επέστρεψε πάλι στην Αμερική για να δουλέψει ως γιατρός στον στρατό κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θείος του ήταν παπάς στην εκκλησία που η γιαγιά μου έπαιζε όργανο. Ο παπάς τους έκανε προξενιό και έτσι παντρεύτηκαν. Ανυπομονώ να έρθω πάλι το Σεπτέμβριο στη Μάνη για να γιορτάσω τα 40α μου γενέθλια».
Την ρωτάω αν γνωρίζει την κατάσταση εδώ πέρα. «Ξέρω μερικά πράγματα. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ταυτόχρονες κρίσεις, και οι δύο σκληρές. Είμαι ικανοποιημένη που η ζωή συνεχίζεται. Το γεγονός ότι μπορώ να έρθω για μια εμφάνιση, ευελπιστώ ότι σημαίνει ότι κάποιου είδους κανονικότητα υπάρχει ακόμη».
— Και η ζωή στις ΗΠΑ; Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τις επερχόμενες εκλογές;
Αισθάνομαι κάπως αποκομμένη από τότε που έφυγα από την Νέα Υόρκη, αλλά ταξιδεύοντας σε όλη την Αμερική αυτή την άνοιξη μου έγινε ξεκάθαρο ότι όλο και περισσότερα νεαρά άτομα που συναντώ υποστηρίζουν τον Bernie Sanders. Προσωπικά θα ήθελα μια γυναίκα πρόεδρο. Αν νικήσει ο Trump, θα μετακομίσω στην Ελλάδα.
Info:
Η Eleanor Friedberger θα εμφανιστεί με το συγκρότημα της στο Death Disco [Ωγύγου 16, Ψυρρή] το Σάββατο 4 Ιουνίου με είσοδο 15 ευρώ.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0