Ο Στινγκ γράφει μιούζικαλ. Θα φτάσει τη δόξα του "Μπίλι Ελιοτ";

Εχει τίτλο "Last ship" και πρωταγωνιστές εργάτες των ναυπηγείων

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 29.8.2013 | 11:25

 

Ο Στινγκ ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του. Αντιθέτως, μέσα στα χρόνια σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως για την κόκνι προφορά του, για τις αστικές συνήθειες που απέκτησε αφού έγινε διάσημος. Από την κριτική δεν τον έσωσε πάντα ούτε η ευαισθησία του ως προς τη φύση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αυτό το διάστημα εκτός από τον προσωπικό δίσκο που κυκλοφορεί σύντομα επανέρχεται στο προσκήνιο ετοιμάζοντας ένα μιούζικαλ για τη ζωή του, εμπνευσμένο από τη δύσκολη παιδική του ηλικία σε μια εργατική περιοχή της Αγγλίας.

 

Tα ναυπηγεία Σουάν Χάντερ στις όχθες του Tάιν

 

Σε αυτό το πρότζεκτ δουλεύει τα τελευταία τρία χρόνια, γράφοντας το έργο μαζί με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ συγγραφέα Μπράιαν Γιόρκι και τον σεναριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Τζον Λόγκαν.

Θα καταφέρει να "μιλήσει" αυτό το μιούζικαλ για τα ναυπηγεία, έτσι όπως "μίλησε " η ταινία Μπίλι Ελιοτ για τη βιομηχανία άνθρακα;

"Last Ship" είναι ο τίτλος του μιούζικαλ που θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο ενώ συγχρόνως θα κυκλοφορήσει και η καινούργια δουλειά του στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τραγούδια του μιούζικαλ -και όχι μόνο- και είναι η πρώτη που βγαίνει στην αγορά με πρωτότυπο υλικό, την τελευταία δεκαετία.

Ο ίδιος λέει πως αυτή τη φορά πειραματίζεται με διάφορα παραδοσιακά όργανα και πως έχει επηρεαστεί από τη μουσική του Γκέρσουιν.

 

 

 

Το "Last Ship", πάντως, είναι εμπνευσμένο από τον αρχηγό της Αστυνομίας στην Wallsend, του Νιούκαστλ, ο οποίος συνήθιζε να παρακολουθεί με δέος τα τεράστια σκάφη να ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Σουάν Χάντερ, στη βόρεια όχθη του ποταμού Tάιν.

Παράλληλα το έργο παρακολουθεί τον αγώνα μιας ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ένα ναυπηγείο που απειλείται με κλείσιμο. Ετσι, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το δικό τους πλοίο, ως τελική πράξη αντίστασης και περιφρόνησης της εξουσίας.

Τοποθετημένο στην ίδια εποχή με τον Μπίλι Ελιοτ, είναι ένα ανάγλυφο της βιομηχανικής παρακμής της Αγγλίας, κατα την περίοδο των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

 

Ο Στινγκ, ο οποίος έχει κερδίσει 16 βραβεία Γκράμι και έχει πουλήσει εκατομμύρια άλμπουμ, παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στη σκηνή.

 

To μιούζιακλ "Μπίλι Ελιοτl" το οποίο ανέβηκε στο County Durham κατά τη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων τη διετία 1984- '85 και το οποίο περιείχε τραγούδια γραμμένα από τον Ελτον Τζον, εξακολουθεί να παίζεται στο Μπρόντγουεϊ.

 

Βεβαίως οι σταρ δεν είναι πάντα το ίδιο καλοδεχούμενοι στο Μπρόντγουέι. Το 1998, ο Πολ Σάιμον έγραψε τη μουσική στο "Capeman", ένα μιούζικαλ βασισμένο στη ζωή ενός μέλους μιας συμμορίας του Πουέρτο Ρίκο. Πήρε πολύ αρνητικές κριτικές και κατέβηκε μετά από μόλις 68 παραστάσεις.

 

 

*****