Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οι Massive Attack, μία από τις πιο αγαπημένες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας φέρνοντας μαζί το πιο εντυπωσιακό show τους έως τώρα.

 

Εκεί, που τα visuals έχουν μια σταθερή αξία, με μηνύματα που θέλουν να ενοχλήσουν και να αφυπνίσουν.

 

Οι Massive Attack άγγιξαν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να συμβιβαστούν με τις συνήθεις προσταγές του marketing και των δισκογραφικών.

 

Οι Massive Attack, την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού, θα δημιουργήσουν μια βραδιά που δύσκολα θα υπάρξει εφάμιλλή της, μία εμπειρία που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

 

Επιλέξαμε δέκα εμβληματικά τραγούδια τους, τα περισσότερα από τα οποία θα τα απολαύσουμε στην Πλατεία Νερού σε λίγες μέρες.

 

Risingson

Το "Risingson" είναι το πρώτο κομμάτι που ολοκλήρωσαν οι Massive Attack στις επεισοδιακές ηχογραφήσεις του "Mezzanine", γι' αυτό και το κυκλοφόρησαν 10 ολόκληρους μήνες πριν βγάλουν το αριστουργηματικό τρίτο άλμπουμ τους.

 

 

Unfinished Sympathy

Στις 11 Φεβρουαρίου 1991, οι Massive Attack κυκλοφορούν το "Unfinished Sympathy", ένα αξεπέραστο τραγούδι που άφησε εποχή.

 

Fun Fact: το γκρουπ θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το προσωρινό όνομα "Massive", προσπαθώντας να αποφύγει το συσχετισμό με τον Πόλεμο του Κόλπου που όδευε τότε προς το τέλος του.

 

 

Protection

Σε ένα από τα κορυφαία εναρκτήρια τραγούδια των 90s, το αξεπέραστο "Protection" από τον ομώνυμο δίσκο των Massive Attack, άξιζε ένα εξίσου εντυπωσιακό video clip.

 

Ο Michel Gondry, σκηνοθέτης του αριστουργήματος ''H Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού'', θα υλοποιήσει ένα υπέροχο concept και θα βραβευτεί στα MTV Europe Music Awards.

 

 

Angel

Το "Angel" ξεκίνησε αρχικά ως διασκευή των Massive Attack στο "Straight to Hell" των Clash αλλά ο -βαθιά θρησκευόμενος- Horace Andy αρνήθηκε να τραγουδήσει τους στίχους που αναφέρονται στην "κόλαση". Έτσι η μπάντα αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει και μέσα σε 4 ώρες γεννήθηκε ένα απ' τα κορυφαία τραγούδια των 90s.

 

 

Future Proof

Το "100th Window", ο 4ος δίσκος των Massive Attack, εξελίχθηκε στο πιο δύσκολο project της καριέρας του συγκροτήματος.

 

To "Future Proof" ήταν το σημείο εκκίνησης, το τραγούδι που τελικά ξεκλείδωσε τις ηχογραφήσεις και για αρκετά χρόνια αποτέλεσε το εναρκτήριο κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεών τους!

 

 

 

Live With Me

Έχοντας τον θρύλο της soul Terry Callier στα φωνητικά, οι Massive Attack με το "Live With Me" επιστρέφουν στις ρίζες τους και παραδίδουν ένα από τα κορυφαία love songs των τελευταίων 20 ετών!

 

 

I Against I

Σχεδιασμένο για να δοκιμάζει τις αντοχές κάθε σπιτικού ηχοσυστήματος, το "I Against I", με τα καταιγιστικά φωνητικά του Mos Def, έδεσε αρμονικά στο soundtrack του Blade II και δίκαια συμπεριλήφθηκε στη best-of συλλογή των Massive Attack to 2006.

 

 

 

Daydreaming

Το "Daydreaming" εκτός από ένα σπουδαίο τραγούδι για τα house parties, τα ναρκωτικά και την αστική παρακμή των 80s επί Θάτσερ, αποτελεί το σημείο-μηδέν των Massive Attack αφού τους οδήγησε στη δημιουργία του "Blue Lines".

 

 

Karmacoma

Το “Karmacoma” είναι το μοναδικό τραγούδι που ενώνει με τέτοιο τρόπο τη μυθική σκηνή του Μπρίστολ των 90s. Εκτός από μεγάλο highlight του αξέχαστου “Protection” των Massive Attack, ο Tricky θα το μεταμορφώσει ως “Overcome” στον πρώτο σόλο δίσκο του, ενώ οι Portishead θα παραδώσουν ένα υπέροχο remix ως b-side του single που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1995.

 

 

Special Cases

Φέτος, το σκοτεινά γοητευτικό "100th Window" έγινε 20 χρονών.

 

To "Special Cases", με τη φωνή της αξέχαστης Sinead O' Connor, ήταν το πρώτο single.

 

 

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Massive Attack την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Μαζί τους οι Beak, το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και οι Mount Kimbie, το λονδρέζικο γκρουπ που έχει παραμείνει στην πρώτη γραμμή του βρετανικού underground εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

 

Εισιτήρια / προσφορές: www.releaseathens.gr

Οδηγός Μουσικής