Το "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" έγινε πλατινένιο μισό αιώνα μετά!

Επρεπε να περάσου 47 χρόνια από την κυκλοφορία του για να διεκδικήσει τη διάκριση

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 5.9.2013 | 12:59

 

 

Αυτή θα είναι σίγουρα η πιο καθυστερημένη απονομή δίσκου που έγινε ποτέ. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του το "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" καθώς και δεκατρία ακόμη άλμπουμ των Βeatles, συμπεριλαμβανομένων των "Abbey Road" και "Revolver" πρόκεται να γίνουν χρυσοί και πλατινένιοι.

 

 

Ο λόγος είναι απλώς: από το 1973, η BPI (British Phonographic Industry) έχριζε ασημένιο, χρυσό και πλατινένιο δίσκο όποιον ξεπερνούσε σε πωλήσεις τα 60.000, 100.000 και 300.000 αντίτυπα αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, όποιος επιθυμούσε το βραβείο του θα έπρεπε να το ζητούσε με αίτηση.

Αυτό άλλαξε τον περασμένο μήνα. Τώρα, ανεξάρτητα με το αν ένας καλλιτέχνης ζητήσει επισήμως το βραβείο του, η BPI οφείλει να του το απονείμει αυτόματα με το που ξεπεράσει τα όρια των πωλήσεων. Κατά συνέπεια, οι Beatles, όπως ο Μπομπ Ντίλαν και ο Μάρβιν Γκέι, έχουν μια πληθώρα "ληξιπρόθεσμων" πλατίνων να παραλάβουν!

 

 

Παρόλα αυτά, οι Beatles φαίνεται ότι δεν θα πάρουν ό, τι πραγματικά δικαιούνται διότι αυτές οι νέες απονομές μετρούν τις πωλήσεις από το 1994 και μετά. Ετσι το "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" (δίσκος του 1967) το οποίο υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει περίπου 5,1 εκατ. αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιβραβευτεί με 17 πλατίνες (!) αλλά μόλις με τρεις που αφορούν τα 900.000 αντίτυπα που έχει πουλήσει από το 1994.

 

 

 

Για την απελπτιστική σύγχρονη ελληνική πραγματικότηρα βέβαια αυτά τα νούμερα παραμένουν αστρονομικά καθώς η δισκογραφία έχει πιάσει πάτο. Ένας δίσκος Ελληνα καλλιτέχνη για να γίνει χρυσός χρειάζεται να καταγράψει πωλήσεις 6.000 αντιτύπων, ενώ, για να φτάσει στην απόλυτη επιτυχία της πλατίνας ο αριθμός διπλασιάζεται και φτάνει στα 12.000 αντίτυπα.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα άλμπουμ της ξένης μουσικής που κυκλοφορούν στη χώρα μας, εκεί οι αριθμοί θυμίζουν ανέκδοτο και εξηγούν γιατί οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν έχουν πια κανένα κίνητρο (δισκογραφικό και άρα οικονομικό) να έρθουν στην Ελλάδα για συναυλία. Χρυσός γίνεται ένας δίσκος πουλώντας 3.000 αντίτυπα, και πλατινένιος στα 6.000... Περαστικά μας.

 

*****