Tρίο Παντούμ: Τρεις καταξιωμένοι σολίστ σε έργα τριών σπουδαίων συνθετών, στο Μέγαρο
Στη συναυλία τους στο Μέγαρο, οι Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και Τίτος Γουβέλης (πιάνο) θα παίξουν επίσης το Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Alfred Schnittke (1934-1998), κορυφαίας μορφής της ρωσικής πρωτοπορίας
Franz Liszt [Φραντς Λιστ], Felix Mendelssohn [Φέλιξ Μέντελσον], Alfred Schnittke [Άλφρεντ Σνίτκε]: τρεις μεγάλοι συνθέτες που μεταμορφώνουν οι ίδιοι τις ίδιες τους τις δημιουργίες. Τρίο Παντούμ: τρεις καταξιωμένοι έλληνες σολίστ, ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου, ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο τρίο με πιάνο.
Το Τρίο με πιάνο «Tristia» του Franz Liszt (1811-1886) είναι η 3η εκδοχή της «Κοιλάδας του Όμπερμαν», μιας πιανιστικής σύνθεσής του που γράφτηκε όταν ο σπουδαίος ούγγρος μουσουργός ζούσε στην Ελβετία. Eίναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Όμπερμαν» του Γάλλου Étienne Pivert de Senancour [Ετιέν Πιβέρ ντε Σενανκούρ] και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα έργα του πιανιστικού κύκλου «Χρόνια προσκυνήματος». Η μεταγραφή για τρίο με πιάνο έγινε αρχικά από τον προστατευόμενο του Liszt Eduard Lassen [Έντουαρντ Λάσσεν], αλλά συμπληρώθηκε με τόσο εκτενείς παρεμβάσεις του ίδιου του συνθέτη, ώστε το τρίο να αποδίδεται πλέον στον Liszt. Μάλιστα, έλαβε τον τίτλο «Tristia», ο οποίος είναι πιθανό να προέρχεται από το ομώνυμο ποιητικό έργο [«Άσματα θλιβερά»] του Οβίδιου.
Στη συναυλία τους στο Μέγαρο, οι Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και Τίτος Γουβέλης (πιάνο) θα παίξουν επίσης το Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Alfred Schnittke (1934-1998), κορυφαίας μορφής της ρωσικής πρωτοπορίας. O πολυστιλιστικός Schnittke το συνέθεσε ως κουαρτέτο εγχόρδων το 1985, στο απόγειο της διεθνούς αναγνώρισής του, κατόπιν παραγγελίας του Συλλόγου «Αlban Berg» της Βιέννης, αλλά μετά την πρεμιέρα υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Aν και καταβεβλημένος, ο Schnittke το επεξεργάστηκε εκ νέου στα 1992, μεταμορφώνοντάς το σε Τρίο με πιάνο, και το αφιέρωσε στον γιατρό του που, κατά δήλωση του συνθέτη, του έσωσε τη ζωή δύο φορές.
Την ίδια βραδιά, θα ακουστεί επίσης το Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο αρ.2 σε ντο ελάσσονα, έργο 66 του Felix Mendelssohn (1809-1847). Γράφτηκε μόλις δύο χρόνια πριν τον θάνατό του και εκδόθηκε στα 1846. Στα τέσσερα μέρη του Τρίο, ο κορυφαίος γερμανός μουσουργός αξιοποιεί μουσικό υλικό από συμφωνικά έργα του, από τα πιανιστικά του «Τραγούδια χωρίς λόγια», από το Οκτέτο του για έγχορδα, ενώ στο φινάλε ενσωματώνει επιρροές από διάσημο χορικό του J. S. Bach αλλά και από μια γνωστή μελωδία της δυτικής ψαλτικής παράδοσης του 16ου αιώνα.
Liszt, Mendelssohn και Schnittke
Ανδρέας Παπανικολάου | βιολί
Άγγελος Λιακάκης | βιολοντσέλο
Τίτος Γουβέλης | πιάνο
Τετάρτη 23 Μαρτίου | 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Διάρκεια
100 λεπτά (με διάλειμμα)