VACCINES - EJEKT FESTIVAL

Οι Vaccines θα εμφανιστούν την Τετάρτη 22 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο, στο πλαίσιο του Ejekt Festival, μαζί με τους Έιμι Γουάινχαουζ, Mόμπι, Blackfield και Baby Guru.

LIFOTEAM 22.6.2011 | 00:00

O Arni Hjorvar, μπασίστας της νέας βρετανικής μπάντας, μιλάει στη LifO λίγο πριν απ' το Ejekt Festival.

 

Πώς θα παρουσίαζες το συγκρότημα στον κόσμο που δεν σας ξέρει;

Είμαστε 4 τύποι απ’ το Λονδίνο που θέλουν να παίζουν διασκεδαστική μουσική. Χρησιμοποιούμε κιθάρες, γιατί μας αρέσει η φασαρία.

Το μουσικό σας παρελθόν πού εντοπίζεται;

Κατά κύριο λόγο, είμαστε μουσικόφιλοι. Ακούμε πολλή μουσική, οτιδήποτε χωράει στους δίσκους, π.χ. από τους Aphex Twin μέχρι τους Fugazi. Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε ακριβώς το παρελθόν και το μουσικό μας υπόβαθρο. Μπορείς να πεις πως είμαστε οπαδοί του άπειρου της μουσικής. Αν έπρεπε να εστιάσουμε κάπου, μάλλον θα διαλέγαμε τις ροκαμπίλι μέρες των ‘50s και το φανκ των ‘70s.

Ο δίσκος σας μου δίνει την αίσθηση πως έχει ηχογραφηθεί ζωντανά εν μέσω γρήγορων sessions στο στούντιο.

Έτσι ακριβώς. Ό,τι χρειαζόταν σε επίπεδο προπαραγωγής το είχαμε ετοιμάσει στο προβάδικο, μέσα σε μερικούς μήνες, και μετά πήγαμε κι ηχογραφήσαμε τα πάντα ζωντανά στο στούντιο. Εκτός από τα φωνητικά και κάποια έξτρα σημεία στις πρώτες κιθάρες, τα πάντα έχουν ηχογραφηθεί με τους τέσσερίς μας στον ίδιο χώρο να παίζουμε ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, όταν μπήκαμε για ηχογράφηση, είχαμε τελειώσει τα πάντα. Δεν αλλάξαμε τίποτα στο στούντιο.

Σας δυσκολεύει η αναπαραγωγή αυτής της αίσθησης στις συναυλίες σας;

Όχι, γιατί εξαρχής θέλαμε να γράψουμε έναν δίσκο που θα μπορούσαμε να παίξουμε σωστά στη σκηνή. Σήμερα, οι περισσότερες μπάντες όταν ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις, ξεκινούν την προσπάθεια να προσαρμόσουν το υλικό τους στις ανάγκες μιας συναυλίας. Εμείς κάναμε το αντίθετο. Αυτό που πάνω απ’ όλα θέλουμε είναι να είμαστε μια καλή συναυλιακή μπάντα. Θέλουμε ν’ ανεβαίνουμε στη σκηνή και να γλεντάμε κι εμείς. Όχι μόνο το κοινό που έχει έρθει να μας δει.

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο του δίσκου σας, εσείς τι προσδοκίες είχατε απ’ το συγκρότημα, όταν το φτιάξατε;

Σίγουρα δεν περιμέναμε αυτό που συμβαίνει. Να σου πω την αλήθεια, ούτε καν περιμέναμε πως θα φτάναμε στο σημείο να κυκλοφορήσουμε δίσκο. Πόσο μάλλον να ξεκινήσουμε μια τόσο μεγάλη περιοδεία. Η μπάντα δημιουργήθηκε για να καλύψουμε τα προσωπικά μας κενά. Είχαμε κουραστεί από τη ζωή μας στο Λονδίνο. Δεν ήμασταν καθόλου ικανοποιημένοι. Φτιάξαμε το συγκρότημα για να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους εξαρχής θέλαμε να συμμετέχουμε σε κάτι τέτοιο. Ήξερα πολλά χρόνια τον Justin Young (σ.σ. ο βασικός συνθέτης της μπάντας) κι ήμουν σίγουρος πως θα γράφαμε ποιοτικά τραγούδια, αλλά δεν πίστευα πως θα τα άκουγε τόσος κόσμος.

Χτίστηκε μεγάλο hype γύρω από το όνομά σας αρκετό καιρό πριν από την κυκλοφορία του δίσκου. Σας δυσκόλεψε αυτό στην ολοκλήρωσή του;

Όχι, γιατί είχαμε ήδη τα τραγούδια. Ξέραμε τι υλικό είχαμε στα χέρια μας πριν μας εντοπίσουν οι δισκογραφικές. Είναι σωστή, βέβαια, η ερώτησή σου, γιατί αν δεν είχαμε τα τραγούδια, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τελειώσουμε τον δίσκο υπό αυτές τις συνθήκες.

Είστε καινούργιο συγκρότημα, άρα μάλλον μπορώ να ρωτήσω για την καλύτερή σας στιγμή μέχρι σήμερα.

Είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζεις. Ακριβώς επειδή είμαστε νέο συγκρότημα, σχεδόν κάθε μέρα είναι ένα καινούργιο highlight. Για παράδειγμα, παίξαμε πρόσφατα στο Λονδίνο κι ήρθαν 1.500 άτομα να μας δουν. Καταπληκτικό συναίσθημα. Το ίδιο νιώσαμε κι όταν παίξαμε στη Νέα Υόρκη ή όταν πήραμε στα χέρια μας τον δίσκο. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Το τελευταίο διάστημα τα πάντα μοιάζουν υπέροχα. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί γι’ αρκετό καιρό.

Ανυπομονείτε να πάτε κάπου;

Εγώ, προσωπικά, θα ήθελα να έχω χρόνο να εξερευνήσω την Ιαπωνία, όταν πάμε. Αναγκαστικά, μέσα σ’ αυτή την τρέλα της περιοδείας δεν μπορείς ν’ ανακαλύψεις τα μέρη που επισκέπτεσαι, αλλά προσπαθείς να καταλάβεις την βασική αίσθηση που σου δίνουν.

Ποιο είναι το σάουντρακ της περιοδείας σας;

Αλλάζει συνεχώς, γιατί είμαστε λίγο nerds με τη μουσική και προσπαθούμε, όπου πηγαίνουμε, ν’ αγοράζουμε ντόπιους δίσκους και ν' ακούμε μουσική από τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν φτάνω σ’ ένα καινούργιο μέρος εί- ναι να γνωρίσω μερικές ντόπιες μπάντες και ν’ αγοράσω τον δίσκο τους. Τα καλύτερα που έχω βρει είναι πανκ συγκροτήματα στη Σουηδία και φοβερούς ψυχεδελικούς ντίσκο δίσκους από τα ‘70s στη Γαλλία. Έχουμε, όμως, σταθερό σάουντρακ πριν βγούμε στη σκηνή. Συνήθως Dead Kennedys ή Minor Threat Ίσως και λίγο Magnetic Fields.

ΠΟΤΕ22/06/2011 - 22/06/2011
ΠΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Οδηγός Μουσικής