I, Malvolio - Τιμ Κράουτς
Bios, Παρασκευή 27/04/2012
Το περσινό ντεμπούτο του στο Bios με τα Αnoaktreeκαι MyArm ήταν πέρα για πέρα εμπρηστικό, φουντώνοντας τις συζητήσεις για τον «τρελό» Bρετανό περφόρμερ από το Mπράιτον, ακόμη και για όσους η ιδέα του να πατήσουν το πόδι τους στο θέατρο ισοδυναμούσε με γάγγραινα.
Στο δεύτερο comeback του με το I, Malvolioο Τιμ Κράουτς δικαιώνει τον πιο παρεξηγημένο ήρωα της Δωδέκατης Νύχτας του Σαίξπηρ. Μας πείθει πως ο αλαζονικός Μαλβόλιο δεν είναι καθόλου τρελός συγκριτικά με τις παρανοϊκές ερωτοτροπίες των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Αναζητά την πληγωμένη αξιοπρέπειά του κι επιθυμεί διακαώς την τιμωρία του σερ Τόμπι Μπελτς, ο οποίος τον παραπλανεί πως η ανιψιά του κόμισσα Ολίβια είναι ερωτευμένη μαζί του, με τον ταπεινό υπηρέτη-αρχιθαλαμηπόλο της (ένα faux ειδύλλιο - η χαρά της ταξικής νεύρωσης).
Ο Κράουτς σε υποδέχεται φορώντας μια σκισμένη, πανβρόμικη και κατουρημένη -μεταξύ άλλων- ολόσωμη φόρμα, με οτιδήποτε εξοντώνει ένα εντομοκτόνο πάνω της κι εξαφανίζει ένα λευκαντικό. Μύγες γυρίζουν γύρω απ’ το πρόσωπό του, κέρατα όπως και το κόκκινο λειρί ενός γαλόπουλου (turkey cock) έχουν φυτρώσει στο πρόσωπό του. Ζει το σχιζοφρενικό ντελίριό του, επαναλαμβάνοντας τη φράση «I’m not mad» και ζητάει από τους θεατές να του δώσουν μια γερή κλοτσιά στον κώλο, να ντύνονται πιο σεμνά, να μην κάθονται σταυροπόδι και να μην «απλώνουν» τα χέρια πάνω στα γεννητικά τους όργανά. Τρεις από αυτούς θα σηκωθούν από τη θέση τους για να τον βοηθήσουν να κρεμαστεί. Μόνο που εκείνος δεν θα τους κάνει τη χάρη. Ο Μαλβόλιο θα συνεχίσει ν’ αφηγείται την πονεμένη ιστορία του και θα επαναφέρει το κοινό του «στην τάξη», όποτε σκύβει επιδεικτικά και το λεοπάρ στρινγκ βρακί του ξεπροβάλλει.
Στο Ι, Malvolio o Τιμ Κράουτς δίνει χωρίς αιδώ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Στην κωμική εκδοχή του, ο Μαλβόλιο φαντάζει über-σώφρων συγκριτικά με τα κλασικά σαιξπηρικά τερτίπια των υπόλοιπων ηρώων που μοιάζουν ν’ αφορούν ένα μεσαιωνικό Shortbus, φιλτραρισμένα μέσα από τον φιλελευθερισμό και τα σεξουαλικά παραφερνάλια που ταίριαζαν στον 16ο αιώνα κατά τον οποίο γράφτηκε: τη λανθασμένη ταυτότητα (κορίτσια που μεταμφιέζονται στον δίδυμο αδερφό τους) και τον ανεκπλήρωτο έρωτα σε υψηλή ένταση (πανταχόθεν). Στο συγκεκριμένο κοκτέιλ να συμπεριληφθεί πως, εκτός από τα βραβεία και τις αποθεωτικές κριτικές, η συγκεκριμένη περφόρμανς δημιουργήθηκε για παιδιά έντεκα ετών, κάτι σαν «όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τον Μαλβόλιο και ντρέπεστε να ρωτήσετε».
Αλέξανδρος Ρουκουτάκης
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0