Κάσπαρ Χάουζερ: Η ιστορία ενός ανθρώπου. Τροχόσπιτο. Πεδίο του Άρεως.
Κάσπαρ Χάουζερ: Η ιστορία ενός ανθρώπου
Ιούν25
 

Κάσπαρ Χάουζερ: Η ιστορία ενός ανθρώπου. Τροχόσπιτο. Πεδίο του Άρεως.

6 Μαΐου 1828. Ένας νεαρός άντρας εμφανίζεται από το πουθενά σε ένα δρόμο της Νυρεμβέργης και στέκεται ακίνητος με ένα γράμμα στο χέρι. Επαναλαμβάνει λέξεις που ηχούν ακατάληπτες: «Άλογο! Άλογο!».

6 Μαΐου 1828. Ένας νεαρός άντρας εμφανίζεται από το πουθενά σε ένα δρόμο της Νυρεμβέργης και στέκεται ακίνητος με ένα γράμμα στο χέρι. Επαναλαμβάνει λέξεις που ηχούν ακατάληπτες: «Άλογο! Άλογο!». Αν δεν ξέρεις το στόρι του Κάσπαρ Χάουζερ, το ξεκίνημα της παράστασης μοιάζει σουρεαλιστικό. Αυτά που διαδραματίζονται την επόμενη μία ώρα μέσα και γύρω από το τροχόσπιτο, ωστόσο, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπου-αίνιγμα που αναστάτωσε την κοινωνία της Γερμανίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Κάσπαρ Χάουζερ θεωρείται ότι ήταν γόνος βρετανικής αριστοκρατικής οικογένειας που τον ξεφορτώθηκε για να μην έχει κληρονομικά δικαιώματα, έζησε τα περισσότερα χρόνια του σε απομόνωση και όταν εμφανίστηκε ήταν σε ημιάγρια κατάσταση. Γρήγορα πάντως κατάφερε να ενταχθεί στην κοινωνία, να δείξει καλλιτεχνική φλέβα και να γοητεύσει, μεταξύ άλλων, έναν Άγγλο ευγενή που υποσχέθηκε να του αποκαλύψει τις ρίζες του. Το τέλος του παραμένει ένα μυστήριο. Βρέθηκε μαχαιρωμένος στο στήθος στα 21 του χρόνια και πέθανε από το τραύμα.

Το θεατρικό, που βασίζεται σε μεγάλο μέρος του στην ταινία του Werner Herzog, παρουσιάζει δραματοποιημένα περιστατικά από τη ζωή του τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν από τη στιγμή που τον βρήκε ο παπουτσής μέχρι το θάνατό του. Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και μαζί του εμφανίζονται οι Δ. Βαρβαντάκης και Β. Στρατηγάκος (Κάσπαρ Χάουζερ). Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, ίσως η πιο ολοκληρωμένη της ομάδας μέχρι τώρα.

 
 
 
 
I WAS THERE
Scroll to top icon