A turkish delight dans karnavali party
Φεβ29
 

A turkish delight dans karnavali party

ΑΒΛ, Σάββατο 25/02/2012

Είναι να ξέρεις να τηρείς τα έθιμα και τις παραδόσεις. Να τσικνίζεις την Τσικνοπέμπτη, να ντύνεσαι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, να πηγαίνεις στο καθιερωμένο Amateur πάρτι, να πετάς χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, να τρως ταραμά και να λιμπίζεσαι την αχνιστή λαγάνα. Εγώ ευτυχώς που πήγα στο Amateur, γιατί αλλιώς θα ελεγχόμουν όσον αφορά την πίστη μου στις αξίες αυτού του κατακαημένου τόπου.

Καλεσμένοι του γνωστού διδύμου των αθηναϊκών πάρτι ήταν τρεις Τούρκοι δισκοθέτες. Baris K, Undomondo και Minas Bashekim προχώρησαν το Σάββατο στο ABΛ, στο πρώτο μέρος της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών - το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί με την επίσκεψη των Amateur στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο. Και οι τρεις τους αλάνια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη και με πολλά ταξίδια στις αποσκευές τους στα κλαμπ του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Ανήκουν σε αυτό που θα ονομάζαμε κοσμική Τουρκία, που κοιτάει με μανία προς την Ευρώπη. Όπως μου είπε και ο «Mηνάς», «εδώ είστε χριστιανοί και κοιτάτε μπροστά, εμείς εκεί είμαστε Μουσουλμάνοι και φοράμε παρωπίδες». Τον άφησα με αυτή την εντύπωση. Πού να του εξηγείς τώρα;

Όσον αφορά τα κοστούμια, δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε. Τούρκοι οι καλεσμένοι, μεταμφιεσμένοι Τούρκοι κι οι οικοδεσπότες. Μη νιώσουν άβολα οι επισκέπτες και βγάλουν τα γιαταγάνια. Στο μουσικό κομμάτι, ενώ κυριάρχησε η τσιφτετελοντίσκο, δεν κούραζε στ’ αυτιά, αφού η φρέσκια αντίληψη των γειτόνων μετέτρεπε κλασικά τσιφτετέλια σε αυτό τον οριεντάλ ήχο που κυριάρχησε ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Έτσι, εκεί που περίμενες ότι όλο το σκηνικό θα οδηγηθεί σε αποκριάτικο σκυλάδικο, υπήρχε ένας έκδηλος ανατολίτικος διονυσιασμός. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι πολιτικές κουβέντες, που μετά την υφαλοκρηπίδα, την εκμετάλλευση του Αιγαίου, τις αεροπορικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τη συζήτηση για το αν οι πράκτορες των Τούρκων έκαψαν τα δάση της Ρόδου, κατέληγαν στο κλισέ «Τούρκοι και Έλληνες είμαστε το ίδιο» και άλλα τέτοια ωραία που οδήγησαν στο να ενωθούν οι δυο λαοί πνευματικά και… σαρκικά. Τη διπλωματία της νύχτας καλό θα ήταν να την ακολουθούσε και η μέρα. Ρωτήστε και τα κορίτσια να σας το επιβεβαιώσουν.

 

Σταύρος Διοσκουρίδης

 
 
 
 
I WAS THERE
Scroll to top icon