Jazz in Progress- Heralkion Jazz Festival 2022: Μέρες Τζαζ στο Πολιτιστικό Συνεδιακό Κέντρο Ηρακλείου
Για τρίτη χρονιά, από τις 12 ως τις 16 Φεβρουαρίου.
Η τέχνη και η μουσική αναζητεί διεξόδους σε δύσκολους καιρούς στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τις επιλογές του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, να αγκαλιάζονται από το κοινό της Κρήτης, με sold out εκδηλώσεις, παρά την πανδημία.
Για πρώτη φορά οι Ηραλειώτες μπορούν να απολαύσουν στην πόλη τους από όπερα, μπαλέτο, συμφωνική μουσική μέχρι πρωτοποριακό φεστιβάλ τζαζ, το οποίο φέτος συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία.
Jazz in Progress με κορυφαίους μουσικούς
Το Jazz in Progres- Heraklion Jazz Festival έχει ένα μόνιμο και ξεκάθαρο στόχο, όπως περιγράφει και ο τίτλος του: Είναι η τζαζ που πάει πάντα μπροστά, που εξελίσσεται και μας χαρίζει ευχάριστες εκπλήξεις, είτε εδράζεται στην καθαρή παράδοσή της είτε εφάπτεται της πρωτοπορείας, είτε αγκαλιάζει ήχους λαϊκούς ή ήχους του κόσμου, είτε δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Φέτος, το Φεστιβάλ έρχεται να μας οδηγήσει σε νέες συγκινήσεις εμπλουτισμένο με παράλληλες εκδηλώσεις.
“Όταν πριν από δύο χρόνια ξεκινούσαμε το πρώτο ΦεστιβάλΤζαζ Μουσικής οραματιζόμασταν να καλύψουμε ένα κενό πολιτιστικής προσφοράς, κυρίως στο χώρο της Κρήτης, αλλά όχι μόνο. Η χώρα μας διαθέτει κορυφαίους εξαιρετικούς μουσικούς της τζαζ, αλλά και πιστό κοινό”, λέει ο Μύρων Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, διακαιώνουν την επιλογή αυτή, που όσο προχωράει τόσο εμπλουτίζεται σε περιεχόμενο και εκφραστικά μέσα. “Φέτος, η τρίτη διοργάνωση του Jazz in Progress παρουσιάζει όχι μόνο κορυφαίες σύγχρονες μουσικές δημιουργίες, αλλά και ταινίες και συζητήσεις. Επιβεβαιώνει ότι και στη μουσική αυτή “τα πάντα ρει”. Η κοινωνία αλλάζει, το μοντέρνο υπάρχει μέσα στη φύση μας, η τζαζ και οι αυτοσχεδιασμοί της είναι ένας καταπληκτικός δρόμος για την έκφραση της απόλυτης ελευθερίας του ανθρώπου, με παράλληλη αναφορά στις ρίζες του”, συμπληρώνει.
Για την ποικιλομορφία των συναυλιών, που εμπλουτίζονται από ειδικά εργαστήρια, προβολές και ομιλίες, γράφει ο Γιώργος Χαρωνίτης, βαθύς γνώστης της τζαζ και συμπαραστάτης του Φεστιβάλ από την πρώτη μέρα:
“Από τις 12 έως 16 Φεβρουαρίου, το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου θα φιλοξενήσει πολύ σημαντικά ονόματα και ιδιαίτερα σχήματα που εκφράζουν ποικίλες όψεις της δημιουργικής μουσικής μας σκηνής.
Ξεκίνημα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου με το project (σε μόνιμη και διαρκή εξέλιξη) “Ανοιχτές διαδρομές” που καλλιεργείται από το ντουέτο Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο) – Γεωργία Συλλαίου (φωνή). Ο Σάκης, φίλος εδώ και 40 χρόνια, είναι το Α και το Ω σε ότι αφορά την τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική στη χώρα μας και, φυσικά, μια διαρκής δημιουργική δύναμη και παρουσία στη διεθνή σκηνή, με μεγάλη δισκογραφία και πλήθος από συνεργασίες. Οι κατευθύνσεις στην μουσική του, η ερωτική σχέση του με το πιάνο, οι πρωτότυπες μουσικές ιδέες κ.λπ. έχουν καταγραφεί αλλά δεν παύει πάντα να μας εκπλήσσει. Η μακρόχρονη επίσης σχέση του (καλλιτεχνική αλλά και στη ζωή) με την Γεωργία Συλλαίου δίνει συνεχώς νέους καρπούς και διευρύνει πάντα την έννοια της τζαζ, εμπλέκοντάς την δημιουργικά με την ευρύτερη τραγουδοποιία, την ποίηση, την θεατρική πράξη κ.ο.κ. [Η συναυλία θα αρχίσει στις 9 μ.μ. Θα προηγηθεί (στις 6.15) η προβολή της ταινίας “In Situ” των Χρύσας Τζελεπη και Άκη Κερσανίδη και θα ακολουθήσει συζήτηση για τον αυτοσχεδιασμό και τα σχετικά].
Για την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ένας επίσης σπουδαίος μουσικός, με μακρόχρονη και διαρκή παρουσία στα τζαζ πράγματα της χώρας μας – αλλά και διεθνώς – είναι ο κιθαρίστας Βασίλης Ρακόπουλος που και αυτός φροντίζει να διευρύνει την έννοια “τζαζ” προς κατευθύνσεις ανοιχτές και δημιουργικές. Το όνομα του γκρουπ του, Aegean World Jazz Quintet, δίνει μια σαφήνεια αλλά και παράλληλα μιαν open-minded προοπτική που υπογραμμίζεται από την παρουσία εξαιρετικών μουσικών / καλλιτεχνών όπως ο Τάκης Φαραζής (πιάνο), ο Ντίνος Μάνος (μπάσο) και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (ντραμς). Φυσικά, το γκρουπ αυτό, που η world jazz προοτική του πάει σίγουρα πολύ πέρα από το Αιγαίο, σφραγίζει και η δημιουργική παρουσία ενός κορυφαίου σύγχρονου μουσικού, του γερμανού τρομπετίστα Markus Stockhausen. [Η συναυλία είναι στις 9 μ.μ., όμως στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ένα ενδιαφέρον σεμινάριο από τον Ρακόπουλο και τον Stockhausen με τίτλο “Intuitive Music and More...”].
B.F.A.M. για την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου (9 μ.μ.) και έχουμε ουσιαστικά ένα από τα κορυφαία bop / post bop σχήματα που μπορούμε να συναντήσουμε όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας γειτονιά. Μιλάμε για τους Brothers From Another Mother, δημιούργημα του γνωστού ντάμερ Σπύρου Παναγιωτόπουλου, που συναποτελούν οι Φίλιππος Παππάς (τενόρο σαξόφωνο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Παναγιώτης Καψαμπέλης (κιθάρα), Ραφαήλ Μελετέας (πιάνο) και Περικλής Τριβόλης (μπάσο). Μια κλασική δομή οργάνωσης του ιδιώματος, όπως το γνωρίζουμε από την ιστορική του διαδρομή μέσω των δίσκων κυρίως (Blue Note, Prestige κ.λπ.) με την διαφορά ότι εδώ οι συνθέσεις είναι original, η προσέγγιση είναι μοντέρνα και ο σεβασμός στην κληρονομιά είναι δημιουργικός και γεμάτος φρεσκάδα – όπως αποτυπώνεται και στον δίσκο “Happy Hour” που ηχογραφήθηκε σε live studio συνθήκες και κυκλοφορεί από την Ikaros Music.
Το φεστιβάλ κλείνει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα – αλλά και δισκογραφικά projects – της περασμένης χρονιάς. Φυσικά, Το Πράγμα (αυτό είναι το γκρουπ και το project) είναι παλαιότερο και ακολουθεί εδώ και κάμποσα χρόνια τα βήματα του εμπνευστή και δημιουργού του, του πιανίστα / συνθέτη Κωστή Χριστοδούλου (που τον ξέρουμε από τα γκρουπ του Φοίβου Δεληβοριά). Το “καινούριο” είναι η συνθετική και αισθητική πληρότητα που παρουσιάζει το άλμπουμ “Year of the Thing” (Trumpetfish Records), με εμφανείς δεσμούς που ανάγονται στον πυρήνα της δημιουργικής τζαζ σύνθεσης που έχουν καλλιεργήσει καλλιτέχνες όπως, φερ' ειπείν, ο Charles Mingus. Το Πράγμα, εκτός του Κωστή Χριστοδούλου, αποτελούν οι Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Μάνος Θεοδοσάκης (τρομπέτα), Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο), Δημήτρης Τσάκας (άλτο σαξόφωνο), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο) και Σωτήρης Ντούβας (ντραμς). [9 μ.μ. η συναυλία, όμως θα προηγηθεί (7 μ.μ.) η προβολή του επεισοδίου “Τα jazz clubs” του Κυριάκου Αγγελάκου από τη σειρά “Τα στέκια” με σχετική συζήτηση].
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων αξίας 15, 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης εισιτηρίων και για τις 4 συναυλίες του Φεστιβάλ (12, 13, 14 και 16/2), με προνομιακή έκπτωση 20%.
Για περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3INEJ6y