Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης ετοιμάζεται για την Αβάνα

Ο νικήτης του ελληνικού τελικού του 10ου Havana Club International Grand Prix μιλάει στη LiFO για την εμπειρία της συμμετοχής, την προσμονή του για τον παγκόσμιο διαγωνισμό στην πρωτεύουσα της Κούβας και το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων bartenders.

LifO Newsroom 28.3.2014 | 13:46

 

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης ετοιμάζεται για την Αβάνα

 

Γιατί αποφάσισες να λάβεις μέρος στο 10ο Havana Club International Grand Prix; Τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να δηλώσεις συμμετοχή;

Αποφάσισα να λάβω μέρος γιατί θεωρώ ότι είναι ένας από τους παλιότερους και πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο. Παράλληλα, η αναγνώρισή του ως θεσμού από πασίγνωστους ανθρώπους της βιομηχανίας του αλκοόλ παγκοσμίως αλλά και οι απαιτήσεις για την εύρεση του επόμενου κλασικού κουβανέζικου κοκτέιλ έπαιξαν για μένα καθοριστικό ρόλο στο να δηλώσω συμμετοχή για δεύτερη φορά.

 

Πως είδες τους αντιπάλους και πώς σου φάνηκε συνολικά η εμπειρία του ελληνικού τελικού; Σίγουρα, όταν δηλώνεις συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό έχεις στο μυαλό σου και τη νίκη, περίμενες όμως πως θ' αναδειχθείς νικητής;

Οι αντίπαλοί μου ήταν αντίπαλοι μόνο στα χαρτιά. Είναι ικανότατοι bartenders με πολλές διακρίσεις διεθνώς. Ο ελληνικός τελικός ήταν άρτια οργανωμένος και οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν με επαγγελματισμό και ταχύτητα. Σίγουρα είχα στο μυαλό μου τη νίκη, πίστευα πολύ στο κοκτέιλ που έφτιαξα, αλλά οι πιθανότητες ήταν ίδιες για όλους.

 

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης ετοιμάζεται για την Αβάνα

 

Γιατί επέλεξες να δημιουργήσεις το κοκτέιλ Miramar Agria που έχει ως βάση το Havana Club Selecciοn de Maestros; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κοκτέιλ;

Επέλεξα το καλύτερο ρούμι που έχει, κατά τη γνώμη μου, παραγάγει το Havana Club. Στο Selecciοn de Maestros η σφραγίδα των Maestros Roneros είναι αδιαμφισβήτητη! Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Miramar Agria είναι η φρεσκάδα και η ισορροπία, αλλά αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ικανότητά του να συνοδεύει πληθώρα φαγητών.

 

Επόμενη στάση η Αβάνα, όπου και θα συμμετάσχεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό απέναντι στους καλύτερους bartenders του κόσμου για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Πώς νιώθεις; Έχεις καθόλου άγχος; Ποια θα είναι η ιδανικότερη εξέλιξη για σένα;

Έχω πολύ άγχος που θα βρεθώ στην Αβάνα σε έναν παγκόσμιο τελικό, αλλά είναι άγχος δημιουργικό και σε καμία περίπτωση φόβος. Όπως είπα, εκεί θα είμαι ίσος απέναντι ίσων και πολύ καλά προετοιμασμένος με στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Αν το καταφέρω, θα έχω εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής.

 

Πώς βλέπεις γενικά το επίπεδο των Ελλήνων bartenders; Έχουν όρεξη, νέες ιδέες και διάθεση να πειραματιστούν με καινούργια πράγματα;

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το επίπεδο των Ελλήνων συναδέλφων μου είναι υψηλότατο. Μπορούν να διαγωνιστούν επάξια σε διεθνές επίπεδο και να διακριθούν. Έχουν πολύ μεγάλη όρεξη και συνεχώς αναζητούν νέα πράγματα. Αυτό που με φοβίζει και με απογοητεύει είναι ότι παρά τα θετικά αυτά στοιχεία, μια μεγάλη μερίδα δεν έχει βασικές γνώσεις και πειραματίζεται με νέες ιδέες.

 

 

https://www.facebook.com/havanaclubgreece

http://www.hcgrandprix.gr/