Το Μικρό Εθνικό έχει ετοιμάσει για το φετινό φθινόπωρο 3 προτάσεις για παιδιά και νέους που ανεβαίνουν στο ανακαινισμένο ισόγειο του Rex. Η Τραμπάλα του Στιούαρτ Μέλτον, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, είναι ένα έργο για την πρώτη φιλία που απευθύνεται σε παιδιά από 2 ετών. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να κάνει τραμπάλα μόνος του! Στο Ο πρίγκιπας και ο φτωχός η Σοφία Βγενοπούλου καθοδηγεί σκηνοθετικά έναν 15μελή θίασο ηθοποιών που ζωντανεύει το αγαπημένο παραμύθι του Μαρκ Τουέιν (από 14/10). Η ίδια σκηνοθέτις παρουσιάζει (από 2/11) και το Ταξίδι, την παράσταση της Εφηβικής Σκηνής που προέκυψε από το θεατρικό εργαστήρι του Εθνικού, στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι Έλληνες και πρόσφυγες, αλλά και ηθοποιοί του Εθνικού.
Ποικιλία προτάσεων και από το Μέγαρο Μουσικής για τους επόμενους μήνες. Το Αβγώ, σε σκηνοθεσία Στέλλας Σερέφογλου, απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά έως 3 ετών και προσεγγίζει το θαύμα της γέννησης (από 14/10, στη Μουσική Βιβλιοθήκη). Στον ίδιο χώρο, η νέα μουσικοθεατρική παράσταση Σβήσε το φως! της ομάδας Κοπέρνικος, σε σκηνοθεσία Γκάυ Στεφάνου, καλεί τους θεατές ηλικίας 4-10 ετών να γνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με θάρρος τους φόβους τους (από 21/10). Στην παιδική σκηνή του Μεγάρου το ανέκδοτο Φτερωτό Άλογο του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Μαυρογεωργίου και τη μουσική του Νίκου Κυπουργού (από 3/11).
Το ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους εφήβους δεν θα μπορούσε να λείπει από την Εθνική Λυρική Σκηνή που παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή για πρώτη φορά μία από τις πιο αναμενόμενες φετινές παραστάσεις, την όπερα της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα (βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), που εντάσσει με μοναδικό τρόπο το animation στη δραματουργία και φέρνει την αγαπημένη τραγουδοποιό ξανά κοντά στα παιδιά, μετά τα τραγούδια της θρυλικής «Λιλιπούπολης» (από 17/10, στο ΚΠΙΣΝ). Στην Παιδική Σκηνή της ΕΛΣ έρχεται επίσης Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, άλλο ένα παραμύθι του Άντερσεν που έγινε παιδική όπερα το 1927 από τον Ερνστ Τοχ, εδώ σε μουσική διεύθυνση-μετάφραση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία-χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη (από 25/11, στο ΚΠΙΣΝ).
Μια ξεχωριστή θεατρική πρόταση έρχεται από τη θεατρική εταιρεία ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) στη σκηνή του Από Μηχανής: Νάρκισσος & Ηχώ και άλλες μεταμορφώσεις, σε σκηνοθεσία Ελιάνας Περηφάνου, μια παράσταση για την ποικιλομορφία, τη μεταμόρφωση και τη συμπερίληψη που υπογράφει η σκηνοθέτις μαζί με τον ιδρυτή της ομάδας Βασίλη Οικονόμου (από 21/10). Επί σκηνής δύο ηθοποιοί με κινητική αναπηρία, ένας ηθοποιός που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και με μειωμένη όραση και δύο ηθοποιοί χωρίς αναπηρία.
Το Σύγχρονο Θέατρο περιλαμβάνει στο φετινό του ρεπερτόριο δύο καινούργια έργα για παιδιά και νέους από τη Συντεχνία του Γέλιου, την κωμωδία Πιο δυνατός και από τον Σούπερμαν του Άγγλου Roy Kift, που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αναπηρία (από 14/10, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι και του Αντώνη Ρέλλα, με συνδημιουργούς την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και τραγούδια που έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς), και την επετειακή παράσταση του άτρωτου Μορμόλη του Rainer Hachfeld, του φανταστικού φίλου των παιδιών που φωνάζει ελεύθερα όσα δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, 45 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση (από 25/11, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι, με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου).
Η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη φέτος παρουσιάζει δύο έργα για παιδιά. Το Βαλς με τα παραμύθια συστήνει στους μικρούς θεατρόφιλους τον Γιόχαν Στράους μέσα από 6 παραμύθια που ντύνονται μουσικά με τις μελωδίες του Αυστριακού συνθέτη (από 4/11, στο Θέατρο Κιβωτός). Στην Αργοναυτική Εκστρατεία οι αγαπημένες περιπέτειες του Ιάσονα παρουσιάζονται μοναδικά στη σκηνή σε μια παράσταση που αποτελεί τη φετινή πρόταση της Ρουγγέρη πάνω στην ελληνική μυθολογία (από 11/11, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).
Ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα είναι και φέτος παρών στην Αθήνα, σε νέα θεατρική διασκευή από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και με τον Σταύρο Σβήγκο στον ομώνυμο ρόλο του αγαπημένου παιδικού ήρωα (από 10/11, στο Θέατρο Βεάκη). Το πολυδιαβασμένο Ένα παιδί μετράει τ' άστρα του Μενέλαου Λουντέμη, ένα ηθογραφικό έργο-ύμνος στο σχολείο και στη μαθητική εμπειρία, αναβιώνει στο Θέατρο Ακροπόλ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου, με τον Θανάση Βισκαδουράκη στον ρόλο-σύμβολο του Μέλιου.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το ξακουστό Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου, ένα από τα πιο γνωστά έργα για παιδιά των τελευταίων ετών, επιστρέφει στο Θέατρο Πόρτα σε συν-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου (από 28/10). Στην ίδια σκηνή συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά και οι Χιονάνοι, η παράσταση της ομάδας Patari Project που, επίσης σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, επιχειρεί μια νέα ανάγνωση στο πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκριμ (από 13/10).
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης αναβιώνει τον Αλαντίν, με την ίδια ομάδα συντελεστών που το ανέβασε το 2010 για δύο συνεχόμενες σεζόν. Το γνωστό παραμύθι από τις Χίλιες και μία νύχτες διασκευάζεται από την Άνδρη Θεοδότου και σκηνοθετείται σε μορφή μιούζικαλ από τον Δημήτρη Δεγαΐτη (από 28/10).
Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί είναι ένα βιβλίο που έχει σημαδέψει γενιές και γενιές παιδιών και στη χώρα μας. Η Ομάδα των Πέντε Εποχών, υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, ξαναδιαβάζει το απόλυτο παραμύθι του 20ού αιώνα, εξετάζοντας επί σκηνής τις πολυεπίπεδες έννοιες που πραγματεύεται (Θέατρο 104).
Η Μαριάννα Τόλη διασκευάζει και σκηνοθετεί το έργο Η Πεντάμορφη και το Τέρας της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ (από 14/10, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου).
Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί και φέτος τον Πινόκιο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (από 4/11) σε μια παράσταση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, ενώ η Τζωρτζίνα Κακουδάκη προσεγγίζει την Ελένη, την τραγωδία του Ευριπίδη που διδάσκεται στα γυμνάσια, στον ίδιο χώρο.
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται και το επιτυχημένο Το αγόρι με τη βαλίτσα, το έργο του Βρετανού Μάικ Κένι που μετέφρασε η Ξένια Καλογεροπούλου. Ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς καθοδηγεί τον Δημήτρη Μακαλιά στον ρόλο του μικρού Ναζ, ενώ η Αρετή Κετιμέ συνοδεύει με τραγούδι και σαντούρι (από 14/10, στο Θέατρο Κάππα).
Άλλο ένα γνωστότατο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Η Παναγία των Παρισίων του Βικτόρ Ουγκό, διασκευάζεται θεατρικά από τον Στρατή Πασχάλη, σκηνοθετείται από τη Σοφία Σπυράτου και ντύνεται μουσικά από τον Νίκο Κυπουργό, με τον Δημήτρη Πιατά στον ρόλο του Κουασιμόδου και τη Νάντια Κοντογεώργη ως Εσμεράλδα (από 3/11, στο Παλλάς).
Τέλος, οι Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη, μια σύνθεση του Δημήτρη Ποταμίτη πάνω σε 4 αριστοφανικά έργα, ανεβαίνουν από τη Νανά Νικολάου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, με μουσική από τον Γιάννη Ζουγανέλη (από 20/10).
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0