Δημήτρης Πυλιώτης: «Οι αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας έχουν αναγνωριστεί στο εξωτερικό»
O σεφ που εκφράζει υπερήφανα τη σύγχρονη πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μίλησε για όλα όσα έχει πετύχει.
ADVERTORIAL
Με καταγωγή από τη Μεσσηνία, o σεφ Δημήτρης Πυλιώτης, που διατηρεί ένα εστιατόριο στο Μαϊάμι και ένα στην Καλαμάτα, είναι ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στην Αμερική –έχει επιλεγεί 3 συνεχόμενες χρονιές ως Greek Gastronomy Ambassador από τον Οργανισμό Greek Taste Βeyond Βorder που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Και οι διακρίσεις του δε σταματούν εδώ. Έχει βγει τέσσερις φορές Chef Champion στον διαγωνισμό «Chef Showdown» του Μαϊάμι, έχει βραβευτεί από τον δήμαρχο της πόλης για την παρουσία του στο Miami Βeach και έχει μαγειρέψει για κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της showbiz. Από τον Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται στο ηλιόλουστο Miami, διευθύνοντας το Poseidon Miami Beach, και το καλοκαίρι τον βρίσκετε στην Καλαμάτα να συντονίζει την κουζίνα του Poseidon Ocean View που άνοιξε τον Αύγουστο του 2020.
Ο Δημήτρης Πυλιώτης, ο σεφ που εκφράζει υπερήφανα τη σύγχρονη πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μας μίλησε για όλα όσα έχει πετύχει.
—Κύριε Πυλιώτη, δημιουργήσατε το Poseidon Greek στο Mαϊάμι το 2012 και το 2020 ανοίξατε το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα. Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε στον τόπο σας με αυτό το ήδη πολύ πετυχημένο πρότζεκτ;
Σίγουρα, χάρη στην αγάπη μας για την Καλαμάτα και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και στην επιθυμία μας να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα. Η εμπειρία και η γνώση που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στην Αμερική μας έκαναν, εμένα και τον αδελφό μου, να επιστρέψουμε στον τόπο μας με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο εστιατορίων μας στην Καλαμάτα και το Μαϊάμι.
—Τα εστιατόριά σας βρίσκονται σε δύο διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους;
Οι πρώτες ύλες που αποτελούν τη βάση και των 2 μενού των εστιατορίων, π.χ. το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, απευθείας από τα ελαιόδεντρά μας, η αγάπη για την ελληνική κουζίνα και η προσπάθεια ανάδειξής της, η άψογη εξυπηρέτηση και η μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρουμε είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που διέπουν τα 2 εστιατόρια μας
—Κατέχετε για 3 συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο Greek Gastronomy Ambassador. Θεωρείτε ότι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα προβάλλεται επαρκώς στο εξωτερικό;
Οι αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας αναγνωρίζονται τον τελευταίο καιρό πολύ στο εξωτερικό, καθώς η ελληνική κουζίνα έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο και δεν έχει μείνει στάσιμη. Θεωρώ πως έχω συμβάλει στην ανάδειξή της με τη συνεχή παρουσία μου σε τηλεοπτικά πρότζεκτ και σε διαγωνισμούς με πιάτα δημιουργικά, διατηρώντας ταυτόχρονα την σύνδεση τους με την παράδοση.
—Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε μέσα από την πολύ επιτυχημένη σας πορεία ως σεφ;
Οι σημαντικότερες στιγμές που σίγουρα μπορώ να ξεχωρίσω είναι οι τέσσερις τίτλοι που απέκτησα στον διαγωνισμό «Chef Showdown» της Αμερικής, με αποκορύφωμα τον τρίτο, που καλύφθηκε από το Τravel Channel και έκανε ειδικό αφιέρωμα σε μένα ως σεφ. Επίσης, η συμμετοχή μου στο food network, η βράβευση μου ως εξέχουσας προσωπικότητας και τιμώμενου προσώπου από τον δήμαρχο του Miami Βeach καθώς και η μέρα που μαγείρεψα στο πρώτο παιχνίδι του «Miami Ηeat» για τους επισήμους που πατάνε παρκέ, όπως η Jennifer Lopez και Drake, σε παιχνίδι με τους Lakers του Λεμπρόν Tζέιμς. Αυτές αποτελούν μοναδικές εμπειρίες που μου δίνουν απεριόριστη χαρά και ικανοποίηση για όλη την προσπάθεια που καταβάλλουμε στο εξωτερικό.
—Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έρχεται στο Poseidon Ocean View για πρώτη φορά; Ποια είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά σας πιάτα;
Όλα τα πιάτα είναι αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας μου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα, αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση θα πω τα 4 που με έχρισαν Chef Champion: χταπόδι, φιλέτο συναγρίδα, φιλέτο Black Grouper, lollipop γαρίδας.
Ναυαρίνου 119, Καλαμάτα, 27210 25590, https://poseidonkalamata.com, Facebook: @PoseidonOceanView, Instagram: @poseidonoceanview