Ένα ιστορικό εστιατόριο του Πειραιά που δεν σταματά να εξελίσσεται και ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτό του αφού στον τομέα του παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και είναι το σημείο συνάντησης όσων επιθυμούν να δοκιμάσουν τα πιο φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή της ελληνικής θάλασσας δίπλα σε αγνά και εξίσου άψογα συνοδευτικά.

 

Ο Δουράμπεης είναι ένα κλασικό εστιατόριο του Πειραιά που συνεχίζει να προσελκύει όχι μόνο τους καλοφαγάδες της Αττικής αλλά και τους ξένους επισκέπτες που σπεύδουν να δοκιμάσουν, εντυπωσιασμένοι, φαγητά που δεν βρίσκουν πουθενά αλλού. Δεν είναι τυχαίο που φέτος ο «τριάστερος» Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala επέλεξε τον Δουράμπεη για ένα από τα γεύματά του κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Οι αναρτήσεις του στο Instagram έφτασαν στις οθόνες κάθε foodie που τον ακολουθεί και όχι μόνο. 

 

Δουράμπεης
Τι χαρακτηρίζει τη μαγειρική του Δουράμπεη; Η απλότητα, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη, η ένταση της γεύσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Τι χαρακτηρίζει τη μαγειρική του Δουράμπεη; Η απλότητα, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη, η ένταση της γεύσης. Όλα τα ψάρια ψήνονται στη φωτιά της γιγαντιαίας θράκας που καταλαμβάνει τον χώρο της κουζίνας, με μόνη παρέμβαση το θαλασσινό αλάτι και τη σπάνια τεχνική του ψήστη που μετατρέπει τους θησαυρούς της θάλασσας σε πεντανόστιμα φαγητά. Δίπλα στα ψητά και ένα από τα πιο ελαφριά τηγάνια της πόλης για τα μικρά ψαράκια, τα καλαμάρια και φυσικά τη θρυλική πλέον καραβιδόψιχα.

 

Όλα τα ψάρια «εκτίθενται» στα ειδικά ψυγεία του εστιατορίου και ο πελάτης μπορεί, και επιβάλλεται, να επιλέξει αυτό που αγαπά. Τι μπορείτε να φάτε εδώ;

 

Δουράμπεης
O κατάλογος εμπλουτίζεται ανάλογα με το τι φέρνουν οι ψαράδες-προμηθευτές του Δουράμπεη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Στην αρχή, το μαγαζί θα σας προσφέρει ένα μικρό φλιτζάνι κακαβιά. Θα συνεχίσετε με όστρακα. Κυδώνια, στρείδια ελληνικής καταγωγής, γυαλιστερές, μύδια. Ζητήστε σασίμι πεντάφρεσκης καραβίδας που έρχεται με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά τη φημισμένη σαλάτα του Δουράμπεη.

 

Λίγα εστιατόρια στον κόσμο έχουν στον κατάλογό τους μια σαλάτα που είναι εξίσου διάσημη με τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Λίγα πιάτα στην Ελλάδα έχουν αντιγραφεί τόσο πολύ, και συνήθως αποτυχημένα, όσο αυτή η σαλάτα. 

 

Δουράμπεης
Λίγα εστιατόρια στον κόσμο έχουν στον κατάλογό τους μια σαλάτα που είναι εξίσου διάσημη με τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μαζί με τη σαλάτα έρχονται τα τηγανητά και άλλα μεζεδάκια: καλαμαράκια, μαρίδα τηγανητή με κρεμμύδι, η διάσημη καραβιδόψιχα που έχουμε αναφέρει ήδη, χταπόδι ψητό, χτένια ψητά λεμονάτα, σαρδέλες ψητές, γαρίδες από την Κοιλάδα Αργολίδας, όταν είναι η εποχή τους, μικρές τηγανητές πεσκανδρίτσες που σερβίρονται με σκορδαλιά από παντζάρι – ο κατάλογος εμπλουτίζεται ανάλογα με το τι φέρνουν οι ψαράδες-προμηθευτές του Δουράμπεη.

 

Και κάπου εδώ μπορούμε να περάσουμε στον βασικό λόγο για τον οποίο αγαπάμε αυτό το εστιατόριο, τα μοναδικά ψητά του ψάρια. Ό,τι καλό βγάζει το Αιγαίο έρχεται πρώτα εδώ: πελαγίσιες τσιπούρες, στήρες, σφυρίδες, ροφοί και συναγρίδες. Ό,τι και να επιλέξετε θα έρθει στο τραπέζι σας ψημένο στην εντέλεια. Δίπλα στο ψάρι, παραπούλια αχνιστά al dente με ελαιόλαδο, άγρια ραδίκια που μαζεύονται καθημερινά, βρούβες.  Πάντα ένα χόρτο με όνομα συγκεκριμένο, που μαζεύεται και μαγειρεύεται με την ίδια φροντίδα όπως και το ψάρι. 

 

Δουράμπεης
Ό,τι και να επιλέξετε θα έρθει στο τραπέζι σας ψημένο στην εντέλεια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Δουράμπεης
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 

 

Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά, στον Δουράμπεη θα δοκιμάσετε θεϊκή αστακομακαρονάδα και γιουβέτσι με καραβίδες, δύο πιάτα που πρόσφατα μπήκαν στα πολύ αγαπημένα μας. 

 

Κρατήστε χώρο για γλυκό. Εδώ οι λουκουμάδες είναι τραγανοί και λουσμένοι σε υπέροχο μέλι, τα γλυκά του κουταλιού είναι σπιτικά, ο μπακλαβάς ένα θαύμα.

 

Η εμπειρία στο εστιατόριο Δουράμπεης είναι μοναδική στην Ελλάδα όχι μόνο για το σπουδαίο φαγητό αλλά και για το άψογο σέρβις. Ξεκινώντας από τον Σέργιο Δουράμπεη, που θα σας υποδεχτεί με χαμόγελο, και φτάνοντας μέχρι τη φροντίδα των σερβιτόρων, θα βρείτε πολλούς λόγους να κατεβαίνετε συχνά στον Πειραιά για ψάρι στον Δουράμπεη. 

 

Δουράμπεης
Ό,τι καλό βγάζει το Αιγαίο έρχεται πρώτα εδώ: πελαγίσιες τσιπούρες, στήρες, σφυρίδες, ροφοί και συναγρίδες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Δουράμπεης
Εδώ οι λουκουμάδες είναι τραγανοί και λουσμένοι σε υπέροχο μέλι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 

 

Δουράμπεης, Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα, 210 4122092

Οδηγός Γεύσης