Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

Οι οινοπαραγωγοί - μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γιόρτασαν τα 10 χρόνια της παρουσίας τους στην Αθήνα.

LIFOTEAM 14.2.2014 | 17:11

 

 

Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

 

Επετειακά ήταν φέτος «Τα ΒορΟινά», η εκδήλωση γνωριμίας με τις ποικιλίες, τα οινοποιεία και τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας. Οι οινοπαραγωγοί - μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γιόρτασαν τα 10 χρόνια της παρουσίας τους στην Αθήνα.

 

Για 10 συνεχόμενα έτη, από τον Φεβρουάριο του 2005, οι οινοπαραγωγοί του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα συναντούν κάθε χρόνο την ίδια εποχή το Αθηναϊκό κοινό, επαγγελματίες του χώρου αλλά και καταναλωτές, στην πρώτη γευσιγνωσία της χρονιάς για τα φρέσκα κρασιά του τρύγου που προηγήθηκε, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας παλαίωσης προηγούμενων εσοδειών.

 

Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

 

Ο απέραντος πλούτος του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα υπήρξε για μία ακόμη φορά η πρό(σ)κληση για κάθε λάτρη του κρασιού. Η πληθώρα των προτάσεων γευσιγνωσίας από τα 33 συνολικά οινοποιεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση και οι περίπου 300 ετικέτες οίνων και αποσταγμάτων, γηγενών και διεθνών ποικιλιών, μονοποικιλιακών ή σε χαρμάνι, εντυπωσίασε τους επισκέπτες.

 

Με την ευκαιρία των 10 χρόνων των «ΒορΟινών» στην Αθήνα, η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια, μαθήματα μαγειρικής, θεματικές βραδιές παρουσίασης και συνδυαστικά δείπνα «wine and dine», τις οποίες το κοινό αγκάλιασε και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον. Περισσότεροι από 1.000 φίλοι του κρασιού υπολογίζεται πως συμμετείχαν στις προ-ΒορΟινές εκδηλώσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ πάνω από 3.500 επισκέφθηκαν τα «ΒορΟινά», μεταξύ αυτών και ομάδα διακεκριμένων επαγγελματιών του κρασιού από τις ΗΠΑ.

 

Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

 

Ο εορτασμός των 10 χρόνων των «ΒορΟινών» συνέπεσε με τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», η οποία έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο δράσεων σε μία αξιόλογη πορεία ανάδειξης του βορειοελλαδίτκου αμπελώνα και όσων εκπροσωπεί.

 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, λίγο πριν την εκδήλωση της Δευτέρας στις 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Οίνοι Βορείου Ελλάδος, κος Στέλιος Κεχρής, παρουσίασε τα «20 χρόνια» της ένωσης αλλά και τα «10 χρόνια ΒορΟινά στην Αθήνα» κάνοντας μία ιστορική αναδρομή που πλαισιώθηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

 

Τον πρόεδρο πλαισίωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» κ. Γιάννης Βογιατζής που αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ένωσης σε προωθητικά προγράμματα εξωστρέφειας για τρίτες χώρες, τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Άγγελος Ιατρίδης και Ευάγγελος Γεροβασιλείου που παρουσίασαν αντίστοιχα την πορεία των εξαγωγών και τα αποτελέσματα του τρύγου 2013 και τέλος ο διευθυντής της Ένωσης κ. Γιάννης Αλμπάνης όπου παρουσίασε τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης» και τη συμμετοχή της Ένωσης στο πρόγραμμα «Eco ProWine».

 

Στο πάνελ των ομιλητών, προσκεκλημένος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ήταν ο κ. Ανδρέας Ματθίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, ο οποίος ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Εθνικού Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο, θεσμό που η ένωση υποστηρίζει ανελλιπώς και με κάθε τρόπο εδώ και αρκετά χρόνια. Ο κ. Ματθίδης ευχαρίστησε την Ένωση και ενημέρωσε ότι ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

 

Η επέτειος των 10 χρόνων των «ΒορΟινών»

 

Τα φετινά ΒορΟινά, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη γιατί κατάφεραν αφενός να μεταφέρουν το εορταστικό, επετειακό τους κλίμα στο κοινό τους και αφετέρου γιατί έγιναν διαδραστικά και παρουσιάστηκαν σε πολλά σημεία πέρα από το μόνιμο «σπίτι» τους, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Πλατεία Συντάγματος, όπως εστιατόρια και wine bars που τιμούν το κρασί και αναδεικνύουν τον απαράμιλλο πλούτο του.

 

Αυτό πιθανόν είναι το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, μέσα από τον ήδη καταξιωμένο θεσμό των ΒορΟινών, που θα εμπλουτίζεται κάθε φορά και με περισσότερα σημεία, με περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των οινόφιλων.