Το Κόκκιον είναι ένα όνομα που έχει συνδεθεί με το παγωτό. Ή μάλλον έχει συνδεθεί με το αληθινό παγωτό, εκείνο που θα σε κάνει να κλείσεις τα μάτια καθώς το απολαμβάνεις, ενώ ανασύρεις από τη μνήμη σου οικείες γευστικές εικόνες. Ο Βασίλης Παπαματθαίου, ιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης του Kόκκιον, μας μιλά για όλα όσα πρεσβεύει αυτό το αγαπημένο παγωτατζίδικο του κέντρου της Αθήνας.
— Βασίλη, πώς ξεκίνησε η ιδέα του Kόκκιον;
Από το 2012 που επέστρεψα στην Ελλάδα είχα σταματήσει να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική, διότι δεν υπήρχε ο χρόνος. Φτιάξαμε την εταιρεία Παράξενες Ύλες και κάναμε εμπόριο πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Επέστρεψα με το Κόκκιον το 2018 γιατί πάντα ήθελα να κάνω ποιοτικά γλυκά και μέσα από αυτά την «τρέλα μου». Αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες που οι ίδιοι εμπορευόμαστε, την επαγγελματική εμπειρία πολλών χρόνων και φυσικά το πάθος για το επάγγελμα αυτό, καταφέραμε να ξεκινήσουμε με ένα πολύ μικρό παρασκευαστήριο στην αρχή, που βρισκόταν μέσα στο ίδιο το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Οι πρώτες ύλες είναι το άλφα και το ωμέγα αν θέλεις να φτιάξεις κάτι πραγματικά ποιοτικό. Και είμαστε στην Ελλάδα! Έχουμε πληθώρα υλών, φρούτα και εσπεριδοειδή πολύ αρωματικά, καλά γαλακτοκομικά προϊόντα, ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, φρέσκα αυγά, ανθό αλατιού, μαστίχα, σαλέπι, αρωματικά φυτά. Ο κόσμος, όταν τρώει παγωτό, είναι χαρούμενος κι αυτό είναι το κίνητρό μας για να συνεχίζουμε.
Οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός είναι σημαντικές, όπως και οι παιδικές αναμνήσεις. Όταν γεύεσαι ένα γλυκό ή παγωτό, θέλεις να σου επαναφέρει στη μνήμη κάτι οικείο.
— Πρώτες ύλες, τεχνική, εμπειρία. Τελικά, τι είναι αυτό που παίζει ρόλο για ένα αληθινά γευστικό παγωτό;
Όλα μαζί. Οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός είναι σημαντικές, όπως και οι παιδικές αναμνήσεις. Όταν γεύεσαι ένα γλυκό ή παγωτό, θέλεις να σου επαναφέρει στη μνήμη κάτι οικείο. Εννοείται, η τεχνική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά στη ζαχαροπλαστική. Η εμπειρία κατακτιέται με τα χρόνια. Η δική μου επαγγελματική πορεία ξεκίνησε από τη Γαλλία, η συνέχεια με βρήκε στην Αγγλία, στην Ισπανία και στο τέλος των δέκα αυτών ετών στην Ελλάδα.
— Η ομάδα σας περνάει τόσο καλά όσο φαίνεται σ’ εμάς απ’ έξω;
Είναι αλήθεια αυτό! Πραγματικά περνάμε καλά. Είμαστε φίλοι από πολύ μικροί. Ξεκινήσαμε από δύο άτομα και τώρα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Όλοι έχουμε την ίδια όρεξη για δουλειά και κανένας δεν περίμενε ότι θα φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Έχουν όλοι ανεξαιρέτως εξελιχθεί στους καλύτερους συνεργάτες, κατά βάθος όμως είμαστε φίλοι.
— Ποιες γεύσεις του Κόκκιον είναι οι δικές σου αγαπημένες; Ο κόσμος συμφωνεί;
Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία, κατά καιρούς όλοι μας αλλάζουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά εγώ πάντα προτιμώ τα φρούτα και τα σορμπέ. Συνεχώς προσθέτουμε καινούργιες γεύσεις, ανάλογα με την εποχή. Τώρα που είναι Πάσχα έχουμε προσθέσει τρεις καινούργιες σοκολάτες. Όσο πάμε προς το καλοκαίρι, προσφέρουμε περισσότερες γεύσεις φρούτων, είτε σορμπέ είτε παγωτά. Είμαστε στην Ελλάδα! Η χώρα μας προσφέρεται για φρούτα. Στην αρχή ο κόσμος ήταν πιο διστακτικός με τα σορμπέ, αλλά πλέον τα αναζητά. Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι οι τακτικοί μας πελάτες έχουν δοκιμάσει όλο τον κατάλογο. Δεν μας εμπιστεύονται μόνο για μία αγαπημένη τους γεύση. Πάντα ρωτάμε τον κόσμο και προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με όσα μας ζητούν. Τροποποιούμε και εξελίσσουμε κάθε συνταγή και οι πελάτες μας πάντα ζητούν να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούργιο.
— Έχετε ετοιμάσει νέες προτάσεις για αυτό το καλοκαίρι;
Φυσικά! Κάθε καλοκαίρι κάνουμε καινούργια πράγματα. Με το που μπαίνει ο Ιούνιος, βγάζουμε δικά μας ξυλάκια, με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας και χειροποίητο μπισκότο βουτύρου, γρανίτες με εποχικά φρούτα και πολλά vegan προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά.
Πρωτογένους 2, 6981 563511, www.kokkion.com, Facebook: KokkionIceCream, Instagram: kokkionicecream
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0