Η ιστoρία του σεφ Θοδωρή Τσιλιπάνου συνδέει δύο ηπείρους και αποδεικνύει ότι η γαστρονομία της χώρας αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο όταν έχει τους κατάλληλους πρεσβευτές να την εκπροσωπούν. Τέσσερα χρόνια στο Committee και άλλα τόσα στο Krasi της Βοστώνης –όπου συνεργάζεται με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Δημήτρη Τσολάκη– ήταν αρκετά για να μπορούμε να πούμε ότι ο Θοδωρής και οι συνεργάτες του συνέβαλαν στην αλλαγή της ελληνικής γαστρονομίας σε εκείνη τη γωνιά του πλανήτη.
Παρουσιάζοντας εκλεκτές ετικέτες σε μια εκτενή λίστα –μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές λίστες στην Αμερική–, το Krasi αποτυπώνει τη μαγική εικόνα του ελληνικού αμπελώνα σε όλο το μεγαλείο της, ενώ τα πιάτα έρχονται να ολοκληρώσουν αυτή την εμπειρία με εμβληματικές συνταγές της κουζίνας μας δοσμένες με ένα δημιουργικό, σύγχρονο twist.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Θοδωρής έφτασε μέχρι το James Βeard Foundation μία φορά με την ομάδα του Committe το 2018 και μία πέρσι με το Krasi, το οποίο ήταν υποψήφιο ως το καλύτερο εστιατόριο της Βόρειας Αμερικής.
Από εκεί μέχρι τη Λαμία θα νόμιζε κανείς ότι η απόσταση είναι αγεφύρωτη, αλλά ο Θοδωρής αποφάσισε να μείνει στην πατρίδα του, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θέση του σεφ και συνεργάτη στο εστιατόριο της Βοστώνης. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει με τη σύζυγό του το Κονφί, που ως ετεροθαλές αδελφάκι του Krasi δανείζεται και δανείζει ιδέες για το μενού, παραμένοντας προσηλωμένο στην ελληνική κουζίνα.
Και εδώ θα βρεις μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οινική λίστα που βασίζεται σε αμπελώνες της γύρω περιοχής και συνδυάζεται με πιάτα που ξυπνούν αναμνήσεις της ελληνικής κουζίνας. Εξαιρετική η σαλάτα με άγρια χόρτα, φασόλια μαυρομάτικα και γαλομυζήθρα Κρήτης, οι σπανακοκεφτέδες με πράσο και γιαουρτολέμονο ή το μπουγιουρντί φρέσκιας φέτας. Το Κονφί θα σου προτείνει με υπερηφάνεια ένα τραχανώτο άγριων μανιταριών με ξηρή μυζήθρα αλλά και την τσουχτή Μάνης με φρέσκα ζυμαρικά. Για να κλείσεις αυτή την εμπειρία δοκίμασε το cheesecake μπακλαβά που συνδυάζει αμερικανική και ελληνική ζαχαροπλαστική με έναν τρόπο που ο Θοδωρής Τσιλιπάνος μπορεί να κάνει πολύ καλά.
Εξάλλου, ο ίδιος ζει μεταξύ Βοστώνης και Λαμίας, εμπνέεται από δύο εντελώς διαφορετικές χώρες και, ευτυχώς για εμάς, ήρθε για να αποδείξει ότι η γεύση δεν έχει απλώς σύνορα αλλά μπορεί να καταργήσει και τα γεωγραφικά όρια με οδηγό το πάθος για την ελληνική παράδοση.
Λυκούργου 5, Λαμία, 22310 28878
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0