Τελικά τα μαγαζιά γίνονται οι άνθρωποί τους, αυτοί που τα φτιάχνουν και εκείνοι που τα επιλέγουν. Το Κορωνίς κλείνει έναν χρόνο και ήδη φαίνεται ότι εισπράττει τα vibes που αφήνουν πίσω τους οι παρέες που εναλλάσσονται καθημερινά στα τραπέζια του. Απ’ την άλλη, αυτός ο χώρος κουβαλάει τις αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια των ανθρώπων που το έχουν: πέντε φίλων οι οποίοι μεγάλωσαν στη γειτονιά και ήξεραν το παραδοσιακό καφενείο του κυρ-Νίκου που υπήρχε 40 χρόνια στο ίδιο σημείο. Όταν εκείνος αποφάσισε να το δώσει σκέφτηκαν να το αναλάβουν, να το ανανεώσουν και να το οδηγήσουν στη νέα του εποχή, κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανές τις αναμνήσεις από τα δικά τους κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια.

 

Η ατμόσφαιρα μυρίζει παράδοση, παρελθόν και τρυφερότητα. Έπειτα, είναι εκείνο το σημείο στη Θεμιστοκλή Σοφούλη που λούζεται στον ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου και κάνει το Κορωνίς φωτεινό και ευχάριστο σαν ανοιχτό κάλεσμα σε μια γιορτή. Τα δέντρα του δρόμου –και είναι πολλά!– μπλέκονται με τα τραπέζια και τα πιάτα εναλλάσσονται με τα ποτά, τα αποστάγματα και τα χρωματιστά κοκτέιλ. Το μενού είναι μια άκρως ελληνική υπόθεση που σερβίρεται σε πιάτα στημένα με μια σύγχρονη ματιά και μπορεί να μετατραπεί σε μια sharing εμπειρία ή σε μια αμιγώς εστιατορική απόλαυση – διαλέγεις και παίρνεις.

 

 

Το σίγουρο είναι ότι κάθε γεύση είναι μια υπενθύμιση της παραδοσιακής μας κουζίνας και των θαυμαστών της συνταγών. Από πατάτες τηγανητές με ανθό αλατιού και ρίγανη, παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες και τζατζίκι μέχρι φασουλονταβά Καστοριάς και λουκάνικο Τζουμαγιάς ή σαρμαδάκια με σάλτσα γιαούρτι και μαρμελάδα λεμόνι, οι μεζέδες είναι μια σειρά από γευστικές εκπλήξεις που νόμιζες ότι γνώριζες καλά. 

 

Στο μενού θα βρεις ελαφρώς πειραγμένα και όλα εκείνα τα κλασικά πιάτα που λαχταράς να συνοδεύσεις με ένα κρασάκι ή ένα τσίπουρο, όπως σπετζοφάι, σουτζουκάκια σχάρας, κεφτεδάκια αλλά και μάγουλα μοσχαρίσια με ταλιατέλες ή χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ γλυκοπατάτας, ενώ πολύ νόστιμες είναι και οι θαλασσινές συνταγές. Μη φύγεις χωρίς να κλείσεις το γεύμα σου με το «καμένο ρυζόγαλο» που συνοδεύεται από παγωτό κανέλα.

 

 

Στο ίδιο πνεύμα της ελληνικής κουλτούρας κινούνται και τα κοκτέιλ του Κορωνίς. Εκτός από τις κλασικές μείξεις, θα βρεις και μια μικρή signature λίστα που χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά αποστάγματα. Με ονομασίες όπως Ηλιοβασίλεμα, Τριανταφυλλένια, Ευθαλίτσα ή Αγγουράδα, σε προκαλούν να δοκιμάσεις τον τρόπο που παντρεύονται τα συστατικά σε κάτι εντελώς καινούργιο.

 

Το καφενείο Κορωνίς κατάφερε μέσα σε αυτόν τον χρόνο να κάνει θεσμό το live της Τετάρτης με ρεμπέτικα και λαϊκά, που ξεκινά στις 20:30 για να μπορεί να γίνει μια after office βόλτα που σου φτιάχνει την εβδομάδα. Κατάφερε όμως και κάτι ακόμα, να φέρει μια πρόταση που δεν έχει ταμπέλες και ο καθένας μπορεί να την απολαύσει όπως ακριβώς θέλει.

 

 

Θεμιστοκλή Σοφούλη 4, 2314 068702 

Facebook: Κορωνίς 

Instagram: koronis.thessaloniki

Οδηγός Γεύσης