Μέσα στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο/Οινοτουρισμός Μοναδικός προορισμός/ Σπάνια οινική εμπειρία

 

Με αφετηρία το μοναδικό τοπίο, την τεχνογνωσία αλλά και τη δημιουργία ξεχωριστών βιωματικών εμπειριών το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο δημιούργησε και προσφέρει στους επισκέπτες της περιοχής αλλά  και στους οινόφιλους μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο με χαρισματικό terroir.

 

Με θέα που σου κόβει την ανάσα, το κατηφορικό πεδίο μέσα στα απόκρημνα βουνά, πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και στο βάθος ένα οπτικό άνοιγμα προς τη θάλασσα, όπου χύνεται το ποτάμι, το οροπέδιο είναι προσδιορισμένο από τα γύρω βουνά, ώστε να το αντιληφθείς με μια ματιά, και πραγματικά η εικόνα είναι σαγηνευτική.

 

 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις του μοναδικού τοπίου και παράλληλα διαμορφώνουν το ξεχωριστό μικροκλίμα τα χαρακτηριστικά του οποίου αποτυπώνονται στην κάθε ετικέτα κρασιού του Κτήματος.

 

Το Mega Spileo Estate Wine Roots είναι ένα πολύπτυχο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεναγήσεις στον αμπελώνα από τους εξιδεικευμένους οινολόγους καθώς και στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο, εκεί όπου, πριν από αιώνες, οι μοναχοί της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου καλλιεργούσαν τους αμπελώνες και έφτιαχναν το κρασί τους.

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο/Οινοτουρισμός Μοναδικός προορισμός/ Σπάνια οινική εμπειρία

 

Ο οινοτουρισμός για το Κτήμα αποτελεί σημείο στρατηγικής και κίνητρο για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου έλξης πολλών ακόμα επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

 

Δημιουργώντας ένα σύνολο εμπειριών και απολαύσεων που σχετίζονται με την παράδοση, την ιστορία, την κουλτούρα, την τοπική γαστρονομία και τη φιλοξενία του τόπου είναι η αφορμή για την προσφορά ενός ολοκληρωμένου και ξεχωριστού βιωματικού προγράμματος που  συνοδεύει κάθε επισκέπτη.

 

 

Μέσα από χαλαρές βόλτες ανάμεσα στα αμπέλια δοκιμάζοντας επιλεγμένες ετικέτες από τοπικές ποικιλίες, έως ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι εμπλουτισμένο με δράσεις, επισκέψεις και εξορμήσεις, οι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία οινικού πολιτισμού σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

 

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της Ελληνικής ιστορίας. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και 2η στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά. Πήρε το όνομά της από την τοποθεσία που βρίσκεται, αφού είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο, στα Καλάβρυτα, στο φαράγγι του Βουραϊκού.

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο/Οινοτουρισμός Μοναδικός προορισμός/ Σπάνια οινική εμπειρία

 

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, είναι ο ιστορικός αμπελώνας της ομώνυμης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αμπέλι του μοναστηριού, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Η καλλιέργεια του σταφυλιού για την οινοποιία μαρτυρείται ήδη από τον 15ο αιώνα, αλλά εντάσσεται σε μια υπερχιλιόχρονη παράδοση, αφού το μοναστήρι λειτουργεί αδιαλείπτως από το 362 μ.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας

 

Η αναγέννηση του αμπελιού ξεκίνησε το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έμπειροι και οραματιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, ανέλαβαν το Μεγάλο Αμπέλι μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Μονή και το μετέτρεψαν στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Οι νέοι διαχειριστές, έχοντας μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων προχώρησαν στην αναμπέλωση του πεδίου και στην παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό Κτήμα με διεθνή απήχηση.

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο/Οινοτουρισμός Μοναδικός προορισμός/ Σπάνια οινική εμπειρία

 

Από το συγκεκριμένο αμπελώνα παράγονται 4 ετικέτες, τα «Κτήματα» και καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι, καθώς και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah, αλλά και το Ασσύρτικο.

 

www.megaspileo.gr

Facebook: Mega Spileo Estate 

Instagram: megaspileo_estate 

Οδηγός Γεύσης