ADVERTORIAL

 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις τις γιορτές από το να μοσχομυρίσει το σπίτι με τα γλυκά των γιορτών. Φέτος, όλοι οι ΔΩΔΩΝΗ Lovers φτιάχνουμε μια λαχταριστή, αφράτη βασιλόπιτα για το τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. H ΔΩΔΩΝΗ μάς δίνει μια ξεχωριστή συνταγή η οποία ευωδιάζει από μπαχαρικά και κρύβει στο εσωτερικό της πολύχρωμα φρούτα, που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι. Μια γεύση που σε κάνει να ξεχάσεις ότι ψάχνεις το φλουρί!

 

Χρόνος: 65 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ

• 300 γρ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
• 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
• 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
• Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
• Ξύσμα από ένα λεμόνι
• 50 γρ. καρύδια πούδρα
• Εκχύλισμα βανίλιας
• 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
• 60 γρ. φρέσκο γάλα ΔΩΔΩΝΗ (πλήρες)
• 60 γρ. χυμό πορτοκάλι
• 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 100 γρ. ξερά φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
• Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
• Χριστουγεννιάτικα στολίδια, προαιρετικά, για να κάνετε εντύπωση

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 170 °C. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει καλά και να ασπρίσει το μείγμα μας, για περίπου 5-7 λεπτά. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία μαρίζ. Όταν είναι έτοιμο το βούτυρό μας προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το ξύσμα από το λεμόνι και το αλεύρι, αφού τα έχουμε ανακατέψει καλά μεταξύ τους, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο, ενώ παράλληλα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια, το γάλα και τον χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε λίγο με μία μαρίζ, ίσα που να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Τέλος, χτυπάμε τα καρύδια σε πούδρα, αλλά να έχουν κομματάκια μέσα, και την προσθέτουμε στο αλεύρι μας.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα ξερά φρούτα και τα προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με το μπέικιν και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το μείγμα από το αλεύρι μας στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι με τη μαρίζ μας. Σε μια φόρμα 25cm βάζουμε βούτυρο και αλεύρι, προσθέτοντας όλο το μείγμα της βασιλόπιτας. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το τυχερό φλουρί. Ψήνουμε στους 170 °C για 50-55 λεπτά στην ψηλή σχάρα του φούρνου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαιράκι μας από το κέντρο της βασιλόπιτάς μας.

 

Προσοχή, δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.

 

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και γαρνίρουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και με ό,τι άλλο επιθυμούμε.

 

www.dodoni.eu

Οδηγός Γεύσης