Στη Sterja, ένα εγχείρημα με βασικό γνώμονα τον άνθρωπο, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τον σεβασμό στο περιβάλλον, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι Π. Βορεόπουλος, Χ. Σαριδάκης και Γ. Παπαζαφείρης, όλες οι αποφάσεις παίρνονται με βάση δυο παραμέτρους- παρεΐστικη και χαλαρή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του zero waste και του sustainability, ώστε τα πάντα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

 

Sterja:

 

Η λογική του Sterja θυμίζει αυτή των παλιών καφενείων, εκεί που οι παρέες δημιουργούνταν αυθόρμητα και αρκούσε φαγητό και ποτό για να γίνει ένα όλο το μαγαζί. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός στόχος: η ατμόσφαιρα των παλιών καφενείων με φαγητό της παρέας μέσα από την σύγχρονη οπτική ενός gastro-bar, όπου το φαγητό έρχεται από τα κάρβουνα στο τραπέζι, είναι κυρίως για τη μέση -μιας και «sharing is caring»- και συνοδεύεται από καπνιστά Negronis μέχρι cocktails, ξεχωριστά κρασιά και την STERJA handcrafted bio beer σε συνεργασία με την τοπική Lafkas Brewery.

 

 

Στη Sterja δε σταματούν, όμως, μόνο στη δική τους μπίρα, αφού έχουν και τα δικά τους κρασιά, σε συνεργασία με μικροπαραγωγούς της Κρήτης, ενώ φτιάχνουν επίσης και δικές τους σόδες και γενικά δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Κι όλα αυτά, όχι επειδή στις μέρες μας έχει γίνει «μόδα» στη γαστρονομία και στα bars, αλλά πολύ περισσότερο επειδή με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσαν παλιά οι κοινωνίες, τα καφενεία, τα χωριά. Έτσι, δημιουργήθηκε, άλλωστε και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Αλλά το σημαντικότερο; Έτσι ήταν κάποτε η διασκέδαση- αυθεντική.

 

Sterja:

 

Κι επειδή καφενείο, φαγητό και cocktails χωρίς μουσική δεν γίνεται, η φιλόξενη Sterja μάς σε περιμένει από το απόγευμα ως αργά το βράδυ με απίθανες γκρούβες να ακούγονται από τα ηχεία, που καταφέρνουν με το παραπάνω όχι απλά να ενισχύσουν την κουλτούρα της παρέας αλλά να εξελίσσουν με τον καλύτερο τρόπο και την παράδοση. Αυτή η κουλτούρα της παρέας άλλωστε, είναι και η κινητήριος δύναμη της, γι’ αυτό και στο τέλος της βραδιάς όλοι οι θαμώνες γίνονται ένα.

 

 

Τροφή με λίγα χιλιόμετρα και πολλή αγάπη από πίσω

Ο σεφ Χρήστος Σαριδάκης, που ανέκαθεν γοητευόταν από το ταξίδι της τροφής χωρίς καν να το έχει αντιληφθεί στην αρχή, ξεκίνησε από την Κρήτη και έφτασε στον Αστέρα Βουλιαγμένης για το matsuhisha Athens, όπου δούλεψε δίπλα σε καταξιωμένους μάγειρες σε καινούργιες τεχνικές και υλικά από σχεδόν όλον το κόσμο- μπακαλιάρος από τον βόρειο Ατλαντικό, πιπεριές από Περού, σόγια, mirin από Ιαπωνία και ένα ολόκληρο αεροπλάνο που ταξίδευε σε όλον τον κόσμο για να φέρει τα πάντα στην κουζίνα.

 

Sterja:

 

Στην πορεία κάτι καρμικό συνέβη και βρέθηκε στην μπριγκάντα του Χριστόφορου Πέσκια, όπου από νωρίς τού δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψει με υλικά, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την ελληνική γη και θάλασσα.

 

Στη συνέχεια βρέθηκε για αρκετούς χειμώνες στις Ελβετικές Άλπεις, όπου υπήρχε μόνο χιόνι και κρύο με αποτέλεσμα όλα ανεξαιρέτως τα υλικά, που δούλευε, να προέρχονται και από τις τέσσερις γωνίες τις γης με τον ίδιο να αναρωτιέται ξανά πώς γίνεται η τροφή να ταξιδεύει τόσο πολύ... Τι κάνουν, τέλος πάντων, και αντέχει ένα μανιτάρι από την Osaka και γιατί να έρχεται το νερό από Fiji island's;

 

Sterja:

 

Κι όλα εκείνα που σε άλλους φαίνονται φυσιολογικά, στο δικό του μυαλό δε σταματούσαν να γυρνούν μέχρι που τελικά βρήκε τη Sterja του. Εκεί όπου το φαγητό, μόνο από την Κρήτη, είναι αποκλειστικά εποχιακό και αποκλειστικά στα κάρβουνα και τη φωτιά. Γιατί ναι, μπορεί να σταθεί μια κουζίνα με αποκλειστικά προϊόντα του νησιού. Τροφή με λίγα χιλιόμετρα και πολλή αγάπη από πίσω.

 

Sterja:

 

Signature cocktails με υλικά από την κρητική γη και τα leftovers της... κουζίνας

Ο bartender Γιάννης Παπαζαφείρης ξεκινώντας από τον Βόλο και γνωρίζοντας αρκετούς προορισμούς μόλις αντιλήφθηκε τον πλούτο της Κρητικής γης και τι προσφέρει αυτή, αμέσως χωρίς κανένα δισταγμό προσπάθησε να αναδείξει τα τοπικά αυτά προϊόντα μέσα από τα ποτά του. Σκεπτόμενος πάντα τι έχει να φοβηθεί μια εξαιρετικής ποιότητας τσικουδιά απέναντι σε μια βότκα, τι έχει να ζηλέψει μια καυτερή πιπεριά κέρατο από ένα ginger.

 

Sterja:

 

Βλέποντας από διαφορά μέρη του κόσμου να εκτιμάνε και να αναζητάνε αυτά τα προϊόντα προσπαθούσε πάντα να έχει κάποια από αυτά μέσα στα ποτά του. Μέχρι που όλη αυτή η ανησυχία εξελίχθηκε σε νοοτροπία για σεβασμό στα βότανα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αποστάγματα που βγάζει η ελληνική γη και ιδιαίτερα η κρητική. Και να που τώρα μετά από πολλή έρευνα και προσπάθεια ένας ολόκληρος κατάλογος από signature cocktails είναι βασισμένος πάνω σε αυτά τα υλικά τα οποία η πλειοψηφία τους προέρχονται από τα leftovers της κουζίνας του Χρήστου!

 

Sterja:

 

Αντίστοιχη φιλοσοφία υπάρχει και στον κατάλογο του κρασιού όπου οι επιλογές της οινοχόου Στέλλας Διομανταράκη είναι όλες αποκλειστικά από τον κρητικό αμπελώνα. Η ανάπτυξή του και η εξέλιξή με το πέρασμα των χρόνων τον καθιστούν σε έναν εξαιρετικού επιπέδου και ποιότητας αμπελώνα καλύπτοντας την πλειοψηφία των προτιμήσεων.

 

Sterja:

 

Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων για να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τον πλούτο αυτού του νησιού, η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός στα προϊόντα και τον άνθρωπο, το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η διαχείριση κάθε είδους ενέργειας για την παρασκευή των προϊόντων, η προέλευση και ο τρόπος μεταφοράς των υλικών και φυσικά το να παρέχει στους επισκέπτες της μια άρτια γευστική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα είναι τα κίνητρα που δίνουν στους ανθρώπους της Sterja καθημερινά δύναμη για να στηρίζουν αυτό το αειφόρο εγχείρημα.

 

(Η Sterja βραβεύτηκε στην HO.RE.CA ως το πρώτο zero waste gastro -bar στην Ελλάδα)

 

Instagram: Sterja.gastrobar
Facebook : Sterja gastro bar
Google Maps : Sterja gastrobar

Οδηγός Γεύσης