Τζίφρης: Το γαλακτοπωλείο του Παγκρατίου που φέρνει την παράδοση της Αμφιλοχίας στην πρωτεύουσα

Τα αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης, μέσα σε λιγότερο από χρόνο, έχουν καταφέρει να κερδίσουν επάξια τη θέση τους στην καθημερινή λίστα για ψώνια των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

The LiFO team, 16.3.2023 | 13:43
 

Ο Κώστας Δασκαλάκης, το 2010 πήρε μια καθοριστική απόφαση που θα άλλαζε ριζικά τη ζωή του. Εν μέσω κρίσης και έπειτα από δεκαετίες εμπειρίας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις μεγάλων μονάδων, αποφάσισε να αλλάξει δουλειά και να ασχοληθεί με τον πρωτοπαραγωγικό τομέα. Όσοι θα υπέθεταν πως ίσως να επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση των γονιών του την οποία όταν ήταν νέος είχε απορρίψει χαράζοντας μια διαφορετική πορεία στη ζωή, ένα σενάριο που έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει, ας προετοιμαστούν για ένα αναπάντεχο plot twist, αφού ο ίδιος δεν είχε καμία πρότερη εμπειρία. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε καθόλου από το να αποκτήσει τα πρώτα δικά του προβατάκια και να φτιάξει με το γάλα τους το δικό του γιαούρτι. Και αυτή ήταν η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τον ίδιο και την οικογένειά του, με αφετηρία τον Στάνο Αμφιλοχίας τον τόπο καταγωγής, αλλά και μόνιμης κατοικίας του μέχρι και σήμερα.

 

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ-Τζίφρης: Το γαλακτοπωλείο του Παγκρατίου που φέρνει την παράδοση της Αμφιλοχίας στην πρωτεύουσα

 

Από τότε, τα προϊόντα με την ετικέτα Τζίφρης, που είναι και το παρατσούκλι του κ. Δασκαλάκη, όχι μόνο έχουν πληθύνει, αλλά έχουν ταξιδέψει μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν αποκτήσει και τη δική τους γωνιά στην αγορά τους πρωτεύουσας, στο Παγκράτι. Το κατάστημα δεν έχει κλείσει καλά καλά χρόνο, και ήδη αποτελεί καθημερινή στάση για τα απαραίτητα ψώνια των κατοίκων της περιοχή, οι οποίοι το τιμούν δεόντως, ενώ έχουν διαδώσει στόμα στόμα την ποιότητα των προϊόντων του.

 

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ-Τζίφρης: Το γαλακτοπωλείο του Παγκρατίου που φέρνει την παράδοση της Αμφιλοχίας στην πρωτεύουσα

 

 

Τα προϊόντα

H αρχή έγινε με το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι στο πήλινο. Πλεόν, με μια απλή ματιά στο κατάστημα, αμέσως καταλαβαίνουμε το μεράκι της οικογένειας Δασκαλάκη για την εξέλιξη της επιχείρησής τους. Στα ψυγεία, βρίσκουμε γιαούρτι πρόβειο και γιαούρτι στραγγιστό, και τα δύο με τη δική τους ξεχωριστή υφή και φίνα γεύση. Αλλά και οι κρέμες κλέβουν την παράσταση. Βελούδινες και καθόλου νερωμένες σε αντίθεση με άλλες της αγοράς, δίνουν αμέσως την εντύπωση του σπιτικού από την πρώτη κουταλιά. Η κρέμα καραμελέ, αλλά και οι κρέμες σοκολάτας και βανίλιας που δεν περιέχουν γλουτένη και συντηρητικά, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό και ελαφρύ επιδόρπιο ψυγείου που σε κερδίζει με τη γεύση και την υφή του. Το ρυζόγαλο, κι αυτό με συνταγή πιστή στην παράδοση, χωρίς γλουτένη και από φρέσκο, παστεριωμένο γάλα, ξυπνά μνήμες με τα αρώματα και τη γεύση του.

 

Δεν λείπουν και τα τυριά. Στη δική τους γαλακτοκομική μονάδα παράγουν το χαρακτηριστικό τσαλαφούτι, ενώ σε συνεργασία με δυο μικρά τυροκομεία της περιοχής τους παράγουν κι άλλα κίτρινα και λευκά τυριά, όπως είναι η κεφαλογραβιέρα και το πεκορίνο, πάλι με βάση αποκλειστικά τα δικά τους γάλατα.

 

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ-Τζίφρης: Το γαλακτοπωλείο του Παγκρατίου που φέρνει την παράδοση της Αμφιλοχίας στην πρωτεύουσα

 

Ένα δικό τους προϊόν που έχει αποκτήσει το δικό του, πιστό κοινό, είναι και το κρεμώδες και απολαυστικό παγωτό μηχανής τους, που όπως μου είπε και ο ίδιος ο κ. Δασκαλάκης, δεν περιέχει ούτε σταγόνα νερό. Φτιάχνεται μόνο με γάλα. Και αυτό είναι ίσως και το κλειδί που το κάνει να έχει αυτή τη βελούδινη υφή και συμπυκνωμένη γεύση. Κρέμα, σοκολάτα και ανάμεικτο, το βλέπουμε σε χωνάκια και κυπελλάκια στα χέρια των περισσότερων που θα περάσουν από το κατάστημα για τις αγορές τους, ενώ, αν και δεν είναι συνηθισμένο στο παγωτό μηχανής, πωλείται -ευτυχώς- και σε συσκευασίες του κιλού.

 

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ-Τζίφρης: Το γαλακτοπωλείο του Παγκρατίου που φέρνει την παράδοση της Αμφιλοχίας στην πρωτεύουσα

 

 

Γαλακτοπωλείο - Ντέλι

Εκτός των γαλακτοκομικών όμως, στα ράφια του καταστήματος στο Παγκράτι, βρίσκουμε και άλλα επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Κάθε λογής βαζάκι με μαρμελάδες, μέλια, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες, ζυμαρικά, όσπρια, χαλβάδες και αλείμματα, αλλά και νωπές πίτες με παραδοσιακό φύλλο και γέμιση που πάλι έχει ως βάση τα προϊόντα Τζίφρης, είναι προϊόντα, που όπως μας είπε και ο κ. Δασκαλάκης, βρίσκονται εκεί γιατί και ο ίδιος θα τα αγόραζε για την οικογένειά του, είχε δεν είχε μαγαζί.

 

Φεύγοντας από το φιλόξενο κατάστημα του Παγκρατίου, που ήταν γεμάτο από τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου της οικογένειας, αλλά και τα χαμόγελα των ανθρώπων του, σκεφτόμουν τον κ. Δασκαλάκη να λέει λίγο νωρίτερα.

 

«Για να είμαστε καθημερινά σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων μας, έχουμε διαλέξει οικογενειακώς από ένα αγαπημένο προϊόν και το τρώμε κάθε μέρα. Εγώ μπορεί να φάω την καραμελέ, η κόρη μου τη βανίλια. Όμως, το κάνουμε κάθε μέρα, γιατί μόνο δοκιμάζοντας μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το προϊόν που προσφέρουμε στον καταναλωτή. Έτσι καταφέρνουμε να είμαστε συνεπείς και χαρούμενοι με αυτό που προσφέρουμε».

 

Κάποιοι άνθρωποι στη δουλειά τους είναι έξτρα τυχεροί.

 

Υμηττού 60, Παγκράτι, τηλ. 210 7231625