Ζύθος: Το εμβληματικό εστιατόριο στον Λευκό Πύργο αφηγείται ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Τα πιάτα φέρνουν στο προσκήνιο όλο τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και γίνονται πρεσβευτές της γαστρονομικής κληρονομιάς μας που ποτέ δεν αποσυνδέθηκε από τη σπιτική φροντίδα.

Αν θέλεις να γνωρίσεις την ιστορία της θεσσαλονίκης, θα πρέπει να καθίσεις σε κάποιο από τα τραπεζάκια του Ζύθου, του ιστορικού εστιατορίου που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Πύργο και σε ταξιδεύει στο παρελθόν όχι μόνο αυτής της πόλης αλλά ολόκληρης της χώρας.

 

Με ρίζες στην αρχή του προηγούμενου αιώνα και με το όνομα Ντορέ να κλείνει φιλόδοξα το μάτι στα παριζιάνικα καφέ, ο χώρος που βρίσκεται στο πιο εμβληματικό σημείο της Θεσσαλονίκης έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του αμέτρητες προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

 

Ζύθος

 

Όταν τη δεκαετία του ’90 ανέλαβε το Ντορέ η Δέσποινα Μαυρομμάτη, που ήδη λειτουργούσε τον Ζύθο στα Λαδάδικα, το στέκι των επωνύμων αναβίωσε και μάγεψε με τις γεύσεις και τη φιλοξενία του ντόπιους και επισκέπτες της πόλης. Τα πιάτα φέρνουν στο προσκήνιο όλο τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και γίνονται πρεσβευτές της γαστρονομικής κληρονομιάς μας που ποτέ δεν αποσυνδέθηκε από τη σπιτική φροντίδα.

 

Τοπικά προϊόντα, φρέσκα υλικά εποχής και συνταγές που έρχονται από το παρελθόν συναντιούνται στην κουζίνα του Ζύθου και συνθέτουν πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα και Ανατολή μαζί. Δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις την πίτα Καισαρείας με παστουρμά, ντομάτα και κασέρι, το απίστευτο χιουνκιάρ μπεγεντί ή το τυλιχτό κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, γραβιέρα, μπέικον και βυζαντινή σάλτσα ροδιού. Η λίστα με τις μπίρες, φυσικά, είναι εκλεκτή και περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από ετικέτες σε βαρέλι ή μπουκάλι απ’ όλα τα είδη που μπορούν να συνοδεύσουν τα πιάτα.

 

Ζύθος

 

Το γευστικό ταξίδι στον Ζύθο κλείνει πάντα με ένα επιδόρπιο από εκείνα που συνδυάζουν υψηλή ζαχαροπλαστική και σπιτική ελληνική νοστιμιά. Ωραίο το φινάλε με semifreddo χαλβά ή με παγωτό «ντοντουρμάς» που περιχύνεται με βύσσινο και πασπαλίζεται με αμύγδαλο φιλέ.

 

Ο Ζύθος στον Λευκό Πύργο είναι ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης που έχει να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες και το κάνει μέσα από τις γεύσεις αλλά και από την ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

 

Στρ. Τσιρογιάννη 9, Θεσσαλονίκη, 2310 279010

zithos.gr 

Facebook: zithos

Instagram: zythos

Οδηγός Γεύσης