Βιολογική «αφαίρεση»

Προτεραιότητα στα βιολογικά προϊόντα και στις αρχές της υγιεινής διατροφής δίνει το νέο εστιατόριο Vori στον Πειραιά, βγάζοντας εντελώς από την κουζίνα του το τηγάνι.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 9.10.2008 | 00:00

Τoμήνυμα έρχεται από τις κουζίνες τωνμεγάλων μητροπόλεων. Η υγιεινή μαγειρικήκερδίζει έδαφος. Οι σεφ επικεντρώνονταιστα φρέσκα υλικά και τα βιολογικάμπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Οι περίπλοκεςσάλτσες μπαίνουν στην άκρη. Το ίδιο καιτο τηγάνι. Απλότητα και καθαρές γεύσειςπου βγάζουν νοστιμιά είναι ένας δύσκολοςδρόμος. Aπ'ό,τι φαίνεται όμως τον ανακάλυψαν αυτότον δρόμο στο καινούργιο εστιατόριοVoriστον Πειραιά.

Ηθέση του είναι ιδανική για τα μεσημέριααφού δίνει λύση για φαγητό στουςεργαζόμενους των εφοπλιστικών γραφείωντης περιοχής. Άλλωστε, αυτή ήταν και ηιδέα για τη δημιουργία του Voriπου δανείζεται το όνομα του από τηνομώνυμη παραλία της Άνδρου και πατρίδατης ιδιοκτήτριας Άννας Πολέμη. Υπάρχειάποψη τόσο στη διακόσμηση όσο και στηκουζίνα. Κομψότητα, καθαρές γεύσεις καικαθόλου πόζα. Ο ποιοτικός χώρος είναιφτιαγμένος για να αρέσει. Είναι μοντέρνος,άνετος και μοιράζεται σε δύο επίπεδαπου έχουν μοιραστεί σοφά για καπνίζοντεςκαι μη. Το λευκό κυριαρχεί στα ντιζάινέπιπλα και τους πληθωρικούς δερμάτινουςκαναπέδες. Λιτές γραμμές που τονίζουντην καλή ποιότητα και την κομψότητα.Άνετα τραπέζια και μοδάτα σκαμπό πουδίνουν ένα παιχνιδιάρικο τόνο. Μπάραμεγάλη που προσφέρεται για ένα χαλαρότσιμπολόγημα ή για ποτό.

«Αξίζεινα πάρετε μια γεύση από το fingerfoodπου προσφέρεται στην μπάρα και συνοδεύειτο κρασί και σε ποτήρι» προτείνειευγενικά ο μετρ. Χαζεύω την ενδιαφέρουσακάρτα με τις γευστικές προτάσεις σεμίνι εκδοχή. Σουβλάκι γαρίδας με αρωματικόντιπ πράσινης μαγιονέζας και τεκίλα,γόνος καλαμαριού σε ελαφρύ πέστομαϊντανού και κουκουναριού. Ωραία ιδέαγια όποιον θέλει να τσιμπήσει κάτιελαφρύ στο winebar.Στην κουζίνα τα ηνία κρατά ο σεφ ΗλίαςΓώγος με θητεία στην ομάδα του Μπαξεβάνηκαι προτείνει ένα διαφορετικό μενούπου κινείται στα μονοπάτια της Μεσογείου.Έμφαση στις σαλάτες, «αρτυμένες»είτε με τυρί, σολομό ή με καπνιστή πάπια.Δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις. Φιλέταψαριών ποσέ ή σχάρας και κρέατα σχάραςκαι φούρνου. Στον κατάλογο προτάσσεταικαι ένα ριζότο με καραβίδες και δύοζυμαρικά.

Απότην ανάγνωση του μενού, απ' που το τηγάνιαπουσιάζει, αντιλαμβάνεσαι ότι ημαγειρική προσέγγιση έχει υγιεινήδιάσταση. Το διαπιστώνεις και στησυνέχεια όταν γεύεσαι τα πιάτα. Δροσερήολόφρεσκια και εύγευστη είναι η σαλάταμε τα πολύχρωμα φύλλα από δέκα διαφορετικάσαλατικά σε τραγανή φωλιά με καπνιστήπάπια , μάνγκο σε βινεγκρέτ από σαγκουίνι.Τα υλικά ισορροπούν όμορφα και δένουνμε την καλοφτιαγμένη βινεγκρέτ. Ταρολαρισμένα φιλέτα από λαβράκι ποσέγεμισμένα με ζουλιέν φρέσκων λαχανικώνκαι σάλτσα από πετρόψαρα και σαφράνείναι ένα πιάτο ανάλαφρο. Τα λαχανικάείναι τραγανά και το λαβράκι υποδειγματικό.Καλοφτιαγμένο και ζουμερό αποδείχθηκεκαι το καρέ αρνιού ψημένο στο φούρνο,που συνοδευόταν από σουβλάκι λαχανικών,πατάτες σατό σε απαλή σάλτσα από το ζωμότου αρωματισμένη με φρέσκο δεντρολίβανο.Συμπέρασμα: Το Vori,αν και κάνει τα πρώτα του βήματα, φαίνεταιότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon