Kool Life στην Εκάλη: η σύγχρονη ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο
Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος πρεσβευτής του άγριου πλούτου της ελληνικής γης.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι, χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος πρεσβευτής του άγριου πλούτου της ελληνικής γης. Η μαγειρική του ταυτότητα εκφράζει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Ο βραβευμένος σεφ, ο οποίος σπάνια χάνει το χαμόγελό του, ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία ως executive chef με τα ξενοδοχεία του ομίλου Βluegr Hotels & Resorts στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη καθώς και με το εστιατόριο Kool Life του Life Gallery Athens στην Εκάλη.
Βράδυ καθημερινής βρεθήκαμε στο κομψό εστιατόριο Kool Life με τη μοντέρνα και λιτή αισθητική, που το καλοκαίρι βγαίνει στον υπέροχο κήπο του, κάτω από τα δέντρα και την πυκνή βλάστηση. Το φαγητό του Μπαξεβάνη, απόλυτα ελληνικό και ταυτόχρονα μαγειρεμένο με σύγχρονο και αναπάντεχο τρόπο, είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι που ανακαλεί στη μνήμη μυρωδιές και γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο Γιάννης πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να εντάξουμε τη διατροφική μας παράδοση στην καθημερινότητά μας, προβάλλει, δε, στα εστιατόρια του εξωτερικού τα κρητικά άγρια χόρτα και τον πλούτο των μυρωδικών και βοτάνων της ελληνικής γης.
Το καινούργιο μενού στο Kool Life –που ο Γιάννης ετοίμασε σε συνεργασία με τον επί χρόνια συνεργάτη του σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο, ο οποίος θα τρέχει την κουζίνα‒ πατάει πάνω στην κοινή τους αγάπη και φιλοσοφία για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
Με την πρώτη ανάγνωση του μενού το σίγουρο είναι ότι θέλεις να τα γευτείς όλα. Δοκιμάσαμε στο ξεκίνημα μια ωραιότατη ευωδιαστή κρύα σούπα ντομάτας με πικάντικες νύξεις, κάππαρη και καρεδάκια ντομάτας, στο κέντρο της οποίας στεκόταν καμαρωτός κολοκυθοανθός γεμιστός με φρέσκια, πλούσια μυζήθρα και άφθονα μυρωδικά. Δροσερό, ευχάριστο πιάτο!
Ωραία παρουσία αλλά και γεύση απόλυτα θαλασσινή είχε η σαλάτα με ποικιλία θαλασσινών από καλαμάρι, γαρίδα και μύδι που δένουν με μαύρο ταραμά, βλίτα με ντομάτα και κρεμμύδι και στην κορυφή έχει τραγανές φουντίτσες κρίταμο με ελαφρύ κουρκούτι, περασμένες διακριτικά από το τηγάνι.
Τη σκυτάλη πήρε το πιάτο με το λαχταριστό μπαρμπούνι, που συνδυάζεται νόστιμα με κρούστα ελιάς και συνοδεύεται με κουνουπίδι, βελούδινη κρέμα λεμονιού και σάλτσα από εσπεριδοειδή με βασιλικό και κολοκύθι (€27). Μαγικό παιχνίδι αρωμάτων, γευστικών ισορροπιών και υφών που καταγράφεται στη γευστική μνήμη.
Την αγάπη, τη γνώση και το πάθος του Μπαξεβάνη για την κρητική βρώσιμη χλωρίδα την ανακαλύπτεις σε όλα του τα πιάτα. Την αρμονία και την αληθινή γεύση που προσφέρουν τα καλοκαιρινά χόρτα απολαμβάνεις στο πιάτο με καρέ αρνιού που το συνοδεύει υπέροχος πουρές από αγκινάρες και δίπλα τροφαντό ντολμαδάκι με γέμιση κρεατότουρτας (αρνί και σέσκουλα), λουσμένο με σος μανιταριών. Πολύ ωραία ιδέα το σορμπέ καυκαλήθρας με ζελέ από χαμομήλι και πράσινο μήλο.
Τη γλυκιά σφραγίδα του βάζει το καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα ανθότυρο, σοκολάτα γάλακτος, κομπόστα αχλάδι, τζίντζερ και παγωτό ούζο. Στον όμορφο καταπράσινο κήπο του Kool Life θα απολαύσεις τη νόστιμη και ευωδιαστή κουζίνα, το ευγενικό σέρβις και θα χαρείς τη ρομαντική νύχτα.
Kool Life, ξενοδοχείο Life Gallery Athens Hotel & Spa, λεωφ. Θησέως 103, Εκάλη, 211 1067400