Lobster's land

Oλοζώντανοι αστακοί από το Μέιν των ΗΠΑ κάνουν εντυπωσιακή απόβαση στην Πλάκα, προσφέροντας μια ομολουμένως ευφάνταστη ποικιλία συνταγών.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 20.11.2008 | 00:00

Φρέσκοιαστακοί σε εξαιρετικές τιμές στην καρδιάτης πλάκας: Μοιάζει σουρεαλιστικό όμωςείναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο λόγος γιατο εστιατόρια Θαλαseaστην Κυδανηθαίνων στην Πλάκα, όπου οΠάρις Θεοδώρου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου,φροντίζει να φέρνει ικανές ποσότητεςολοζώντανων αστακών από το Μέιν τωνΗΠΑ.

ΤοΘαλαseaστεγάζεται σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικότου 1911 που βρίσκεται στην πλατείαΦιλομούσου. Το εστιατόριο μοιράζεταισε δύο επίπεδα, με πιο χαλαρό αυτόν τουισογείου, με την μπάρα για ποτό ή καφέ.Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στο δεύτερο όροφο,όπου βρίσκεται ο χώρος του εστιατορίου,αλλά και μια privéαίθουσα με μοναστηριακό τραπέζι, λευκέςντεκαπέ καρέκλες και δάπεδο με ταδαντελένια πλακάκια του 1911.

Οαστακός λοιπόν έχει τον πρώτο λόγο στηνκουζίνα του Θαλαsea,και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές. Ο σεφΘάνος Σούμας, που όπως έμαθα έχει θητεύσειως αρχιμάγειρας στο γιοτ της βασιλικήςοικογένειας της Σαουδικής Αραβίας,αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τουςζωντανούς αστακούς στην κουζίνα του.Στα ορεκτικά του βρίσκουμε καρπάτσιοπικάντικο σερβιρισμένο πάνω σε άφθονηρόκα με σάλτσα βινεγκρέτ καιαγριοτριαντάφυλλα. Εξαιρετικό πιάτοπου δεν το βρίσκεις εύκολα. Πεντανόστιμεςείναι και οι δαγκάνες του αστακού ψημένεςσε μαρινάδα από πορτοκάλι, μέλι καιελαιόλαδο.

Στακυρίως, ο αστακός «εμφανίζεται» επίσηςμε πολλά «πρόσωπα». Από την κλασική καιπάντα περιζήτητη αστακομακαρονάδα έωςτην πιο απλή μαγειρική προσέγγισή του,δηλαδή ψητός στη σχάρα ή βραστός. Καθέναςαπό τους πολλούς αστακούς που... κυκλοφορούνστο μενού συμβάλλει με το δικό του τρόποστην αστακοπανδαισία του Θαλαsea.Ο ψητός αστακός συνοδεύεται με μια«βεντάλια» από μπολάκια με διαφορετικέςσος που τον συνοδεύουν, δίνοντάς τουδιαφορετικές προσωπικότητες. Ο Thermidor,ψημένος στο φούρνο, έκρυβε κάτω από μιατραγανή κρούστα παρμεζάνας ένα νόστιμοκαι καλοδεμένο μείγμα από αστακό,μουστάρδα Dijon,μανιτάρια morilesκαι βελουτέ ψαριού. Το γιουβετσάκιαστακού, εναλλακτικό στην κλασικήαστακομακαρονάδα, είχε περίσσευμανοστιμιάς, φτιαγμένο με φρέσκια ντομάτα,μια δόση καυτερής πιπεριάς και με τοκριθαράκι ιδανικά aldente.Υπάρχει ακόμη αστακός με γλυκόξινησάλτσα, βέρντε (με αντσούγιες και κάπαρη),φρικασέ και παέλια. Και βέβαια, αν ψάχνετεένα ξεχωριστό πιάτο που ξεφεύγει απότα συνηθισμένα, δοκιμάστε τον όπως τονπροτείνει ο σεφ: αστακό oscarμε μοσχαρίσιο φιλέτο, σάλτσα βουτύρουμε εστραγκόν και καραμελώμενα λαχανικά.

Τομενού του Θαλαseaέχει και άλλες προτάσεις που απηχούντις αρχές της μεσογειακής κουζίνας. Απότα ορεκτικά του ξεχωρίζουν η φέτατυλιγμένη σε χωριάτικο φύλλο με φιστίκιαΑιγίνης και μαύρη ζάχαρη που ραντίζεταιμε αγνό θυμαρίσιο μέλι, τα αχνιστά μύδιακαι το χταπόδι στιφάδο. Μια σειρά απόπάστα και ριζότι καθώς και φιλέταμοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και σολομόςσυμπληρώνουν τον κατάλογο. Για το τέλος,φοντάν σοκολάτας με πορτοκάλι ή τάρταλεμόνι.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon