5 παραστάσεις που αξίζει να δεις πριν τελειώσουν
Θεατρικά έργα που ξεχώρισαν τον χειμώνα και κατεβαίνουν την Κυριακή των Βαΐων
Αφέντης και Δούλος
Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί το διήγημα του Λέοντος Τολστόι “Αφέντης και Δούλος” με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Αφέντη και τον ίδιο στο ρόλο του Δούλου. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λόλεκ. Το διήγημα του Λέοντος Τολστόι που γράφτηκε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο της Ρωσίας 125 χρόνια πριν, είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Μοιάζει με σύγχρονη παραβολή που μιλά για την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Ένας πλούσιος έμπορος αψηφά τις ακραίες καιρικές συνθήκες και με μοναδικό κίνητρο το κέρδος, αποφασίζει να βγει με τον υπηρέτη του μέσα στη νύχτα για να προλάβει να αγοράσει πρώτος ένα κτήμα σε τιμή ευκαιρίας. Στο δρόμο, εξαιτίας μιας δυνατής χιονοθύελλας, χάνονται στις παγωμένες εκτάσεις της ρωσικής επαρχίας. Οι δύο άντρες βρίσκονται τώρα ανυπεράσπιστοι μπροστά στους κινδύνους της μανιασμένης φύσης. Ο αφέντης θα προσπαθήσει να σώσει τον εαυτό του αφήνοντας τον δούλο μόνο και αβοήθητο. Πολύ σύντομα όμως θα βρεθεί στην ίδια θέση μ’ αυτόν και τότε θα ακούσει για πρώτη φορά την καρδιά του να χτυπά πραγματικά.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Νανούρης
Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός, 210 3467 735
Ώρα: Δευτέρα και Τρίτη: 21:15
Εισιτήριο: 12-15 ευρώ
Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων)
Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας; Στο κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Καθηγητής Σούστερ, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης. Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων.
Πρωταγωνιστούν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλο
Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877
Τετάρτη 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 20.30, Σάββατο 21.00 και Κυριακή στις 19.00
Τιμές των εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο απόγευμα: 16 κανονικό και 12 μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ)
Σάββατο & Κυριακή: 18 κανονικό και 12 μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ)
Το Γελοίο Σκότος
Το «Γελοίο σκότος», το πλέον πολυμεταφρασμένο γερμανικό έργο των τελευταίων ετών, βασίζεται στην Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ και στο Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Το έργο εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, και συνδυάζει την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος με την παρωδία. Η ιστορία: Δύο στρατιώτες, μία επικίνδυνη αποστολή στα τροπικά δάση του Αφγανιστάν, δύο Σομαλοί πειρατές, ένα Ιταλός κυανόκρανος, ένας Σέρβος ιθαγενής, ένας ιδιόρρυθμος πάστορας, ένας παπαγάλος που λέει τις ειδήσεις, ένας μυστηριώδης αντισυνταγματάρχης που αυτομόλησε στη ζούγκλα, ένας συγγραφέας ραδιοφωνικού έργου σε απόγνωση. Ο Βόλφραμ Λοτς (1981) είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γερμανούς δραματουργούς της νέας γενιάς με κείμενα που προκαλούν και διευρύνουν τα όρια της θεατρικής γραφής. Τo «Γελοίο Σκότος» βραβεύτηκε ως το καλύτερο γερμανόφωνο έργο του 2015 από το περιοδικό Theater Heute και την επιτροπή των βραβείων Nestroy.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κισσανδράκης, Μάριος Παναγιώτου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός
Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου (ανακαινισμένη σκηνή Κατίνα Παξινού)
Πανεπιστημίου 48, 210 3803430
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:00
Εισιτήριο: 5-10 ευρώ
Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα
Το πολυβραβευμένο "Every Brilliant Thing" του Duncan Macmillan (1984, Πνεύμονες) και του Johnny Donahoe, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο για την κατάθλιψη ή για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι' αυτούς που αγαπάμε. Σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και ελεύθερη προσαρμογή από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη (Οικογένεια Τσέντσι, Young Lear). Η ιστορία: Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήταν κάτι εντελώς ανόητο, κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένος», της είπαν. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να παίξει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ζωής της. Το Every Brilliant Thing ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Αγγλία και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο. Απέσπασε το βραβείο Critics’ Pick των New York Times και διθυραμβικές κριτικές των Guardian, Time Out, Independent, Evening Standard, Telegraph και Sunday Times και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Θεοχαρίδου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, 210 9212900
Τετάρτη-Σάββατο: 21:15 και Κυριακή: 19:00
Εισιτήριο: 8-13 ευρώ
Τρεις Ψηλές Γυναίκες
Ο Έντουαρντ Άλμπυ σε αυτό το έργο του περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του («Ευαίσθητη ισορροπία», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»), στο θέμα της αυτογνωσίας. Πρόκειται για έργο με πολύ χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα σκληρό, πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα το 1995 από το θίασο Ελένης Χατζηαργύρη, Ζωής Λάσκαρη και Κατερίνας Μαραγκού σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Στην ίδια με εκείνη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ο σκηνοθέτης Αρης Τρουπάκης «εξερευνεί τον Άλμπυ και τα ζητήματα που θέτει μέσα από μια σύγχρονη ματιά». Ο σκηνοθέτης σημειώνει για το έργο και την παράσταση: Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» αφορούν στη συνάντηση μιας 91χρονης με δυο άλλες, που η καθεμιά ενσαρκώνει μια νεότερη ηλικία της, εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων. Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει καμιά ατμόσφαιρα απολογισμού, αναπόλησης ή νοσταλγίας. Η ηλικιωμένη έρχεται αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της, παλεύοντας λυσσαλέα μέχρι τέλους να δώσει νόημα σε κάθε παράλογη ή φριχτή της πράξη, να φέρει πίσω σχεδόν με κυριολεκτικούς όρους, όσα της γλίστρησαν μέσα από τα χέρια και επιμένοντας να αποκρύπτει άλλα που θα μείνουν για πάντα άγνωστα. Η 26χρονη κοπέλα που υπήρξε κάποτε, η 52χρονη στην οποία βλέπει το δικό της μεσήλικα εαυτό και το αμείλικτο τωρινό της είδωλο, παλεύουν για εκείνο που υπήρξε ο πρωταρχικός της σκοπός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της, για την επικράτηση. Όλη τούτη η τεθλασμένη πορεία των 91 χρόνων είναι εμποτισμένη με το μαύρο, αιρετικό χιούμορ του Άλμπυ που σε κάποιες στιγμές πετυχαίνει εκείνο που κάνει ο χρόνος στις δικές μας ζωές. Να μοιάζουν οι μεγαλύτερες θύελλες που μας σάρωσαν, κοιτώντας τις από μακριά, με το δροσερό αεράκι που μας έδωσε ανάσα και κουράγιο να συνεχίσουμε τη δίχως νόημα αναζήτηση του δικού μας νοήματος.
Πρωταγωνιστούν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή
ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Σκηνή Α'
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 210 8838727
Τετάρτη & Κυριακή: 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00
Εισιτήριο: 10-18 ευρώ