Εύα Πυρνοκόκη, μια Ελληνίδα στην Στοκχόλμη

Με μια solo performance που έχει τίτλο "The Path", η Εύα Πυρνοκόκη, παίρνει μέρος στο Fringe Festival της Στοκχόλμης

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 12.8.2013 | 11:42

Η ομιλία των χαμένων βημάτων
Η ιστορία τους αρχίζει κάτω στο έδαφος, με βήματα. Τα βήματα είναι ο αριθμός, αλλά ένας αριθμός που δεν σχηματίζει σειρά. Δεν μπορούμε να τον μετρήσουμε, επειδή η κάθε μονάδα του έχει ποιοτικό χαρακτήρα: ένα ύφος απτικής πρόσληψης και κιναισθητικής ιδιοποίησης. Η συνεχής, βοερή τους κίνηση συγκροτείται από αναρίθμητες ενικότητες. Τα βήματα διαπλέκονται πλάθοντας χώρους. Υφαίνοντας τόπους.
Μισέλ Ντε Σερτώ.

 

Με μια solo performance που έχει τίτλο "The Path", η Εύα Πυρνοκόκη, παίρνει μέρος στο Fringe Festival της Στοκχόλμης, στις 21 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ ανοίγει φέτος ο John Malkovich με την παράσταση
«The Infernal Comedy», ο οποίος θα βρίσκεται για πρώτη φορά στη Σουηδία.

 

 

 

Τι είναι το "The Path"; Mία διαδρομή προς την αναζήτηση της προσωπικής και της συλλογικής ελευθερίας, η οποία διερευνά τα όρια μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής φυλακής.

Πρόκειται για μία solo performance/ εγκατάσταση όπου το σώμα του performer κουβαλώντας συνεχώς ένα κλουβί, διηγείται, μεταφέρεται, περπατάει, διανύει ατελείωτες διαδρομές στο εσωτερικό και στο αστικό τοπίο ενώ αποκαλύπτεται μέσα από σύμβολα, ήχους και εικόνες. Παράλληλα με τη live performance που πραγματοποιείται σε ένα μονοπάτι από χώμα, παρακολουθούμε ένα video από μία παράλληλη performance που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας. Σκοπός είναι ο θεατής να παρακολουθεί παράλληλα τον performer live και την προβολή η οποία αλληλεπιδρά με τον performer.

 

 


Η Εύα Πυρνοκόκη μας έγραψε: "Τα ερωτήματα με τα οποία ασχολείται η παράσταση είναι ερωτήματα που με απασχολούν ως καλλιτέχνη αλλά και ως πολίτη. Δημιουργούμε οι ίδιοι την προσωπική μας φυλακή; Γνωρίζουμε με τι τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε την ατομική μας ελευθερία; Σε τί πιστεύουμε; Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός έργου τέχνης που πηγάζει από την έρευνα και την παρατήρηση της καθημερινότητας".

 

"Θεωρώ το ρόλο της τέχνης πιο σημαντικό από ποτέ σήμερα, ως μέσο επικοινωνίας με το θεατή. Το σώμα έχει τη δύναμη να εκφράσει τις βαθύτερες σκέψεις ενός ανθρώπου αλλά και να αποκαλύψει στο θεατή έννοιες που με λέξεις δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Γι' αυτό και στην παράσταση αυτή δουλεύω την κάθε κίνηση-σύμβολο μέσω της αναπνοής, της κατεύθυνσης της ενέργειας και την εξάσκηση του σώματος να ενσαρκώνει ιδέες με τρόπο αποκαλυπτικό".

 

 

*****