Φεστιβάλ Βόλου 2016: Το πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στις παραστατικές τέχνες.
Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες από την φιλόδοξη διοργάνωση;
Ο Βόλος αποκτάει το δικό του φεστιβάλ. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι άργησε κιόλας. Μια πόλη με ιστορία και αστικό πολιτισμό, ένα λιμάνι με παμπάλαιες καταβολές, με αποδεδειγμένη την αγάπη των ντόπιων στην τέχνη, όφειλε προ πολλού να έχει αποκτήσει το δικό του φεστιβάλ, που θα του έδινε πρόσβαση στην πρωτοπορία και στην τέχνη.
Έτσι, το Θέατρο της Εμπειρίας, με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου και χορηγό την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της μέρος των εκδηλώσεων, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξη διάφορων πολιτειακών θεσμών θα παρουσιάσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου, δηλαδή για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, το Φεστιβάλ Βόλου 2016. Ένα φεστιβάλ που επιδιώκει να γίνει θεσμός σε διεθνή κλίμακα, ώστε να φέρει τον Βόλο στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής έκφρασης, της δημιουργίας και της επικοινωνίας.
Το πρόγραμμά του για φέτος περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις του φετινού χειμώνα, όπως η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μεντή με τη Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα ποικίλα εργαστηριακά σεμινάρια (υποκριτικής, σκηνοθεσίας, χορού, δραματουργίας, διεύθυνσης φωτισμού, νευρογλωσσικού προγραμματισμού NLP) στα οποία θα διδάξουν επαγγελματίες όπως η συγγραφέας Έλενα Πέγκα, η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου, η διευθύντρια φωτισμού και σχεδιάστρια φωτισμού θεατρικών παραστάσεων Κατερίνα Μαραγκουδάκη και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από εικαστικές εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις, όπερα, θέατρο για παιδιά και θέατρο από παιδιά, όπως η πολύ πετυχημένη παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας» από το μουσικό σύνολο Tettix, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, παραστάσεις ακαδημαϊκές αλλά και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την «Κτηνωδία» σε κείμενα του Δημητριάδη από το Θέατρο της Εμπειρίας, σε σκηνοθεσία Νίκου Φυτά, αναλόγια, παραστάσεις χορού και, κυρίως, πάρα πολλές δράσεις εντός της πόλης.
Ολόκληρος ο Βόλος θα μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη διαδραστική σκηνή, κάτι σαν κινηματογραφικό πλατό, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες, να μάθουν, να παρακολουθήσουν, ακόμη και να γίνουν ενεργό κομμάτι των δράσεων που θα διαδραματίζονται, επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά την εξέλιξή τους.
Ο χώρος δράσης, ο οποίος θα αποτελέσει τον κύριο άξονα του φεστιβάλ, εκτείνεται από το Μουσείο Πόλης του Βόλου και τον σιδηροδρομικό σταθμό –οι βασικές «σκηνές» του– μέχρι το λιμάνι και τα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αξιοποιώντας όλους τους ενδιάμεσους χώρους, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.
Οι δε θεματολογικοί και αισθητικοί άξονες είναι τρεις. Ο «εν εξελίξει» χαρακτήρας του, η διαρκής αναγέννηση της φύσης με άμεση αναφορά στο εφήμερο του δημιουργού της, καθώς και οι αισθητικές αναζητήσεις των Εβαρίστο, Τζόρτζιο και Σαβίνιο ντε Κίρικο.Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ τη Δευτέρα 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο, με προβολή του ντοκιμαντέρ «Aenigma est», σε παραγωγή ΕΡΤ (1990) και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, αρχειακού υλικού για τον Βόλο πριν από το 1955 και συζήτηση με το κοινό.
Ο Βόλος αποκτά το δικό του, πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο φεστιβάλ. Με έναν τρόπο πρωτοποριακό και εναρμονισμένο με τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, προσπαθώντας να επαναφέρει τη μνήμη και να προσφέρει πολιτισμό, με ένα όραμα που εκτείνεται σε πολυετή ορίζοντα κι έχει ως στόχο να αναδείξει τόσο την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής όσο και να καταστήσει σταδιακά τον Βόλο σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού στην Ελλάδα και όχι μόνο.