Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, οργανώνει από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2018 στους Δελφούς το αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου» προς τιμήν του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, με κύρια αναφορά «από τις Βάκχες στις Τρωάδες», διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, καθώς και δύο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του τιμωμένου, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, των «Τρωάδων» του Ευριπίδη.
Ως μεγάλη τιμή για το Κέντρο χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος, καθώς ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 που οργάνωσε το Κέντρο Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, ενώ εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου 1986 οι πολυβραβευμένες του «Βάκχες» του Ευριπίδη, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες.
Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανακοίνωσε ότι επιστρέφει φέτος στους Δελφούς, όπου ιδρύθηκε το 1985 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη – μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση. Οι «Τρωάδες» είναι παραγωγή του Οργανισμού «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017» και παρουσιάστηκε στις 7 και 8 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου.
Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, οι «Τρωάδες» αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση.
Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις – τη Λευκωσία, το Μοστάρ και την Ιερουσαλήμ. Πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Οι «Τρωάδες» θα ξεκινήσουν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στη παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.
«Η φετινή παρουσίαση των Τρωάδων στο αρχαίο θέατρο των Δελφών παρέχει την ευκαιρία για την επαναλειτουργία του εμβληματικού αυτού χώρου, ο οποίος καλείται έτσι να υπηρετήσει και πάλι με ζωντανές εκδηλώσεις την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», τόνισε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Παύλος Καλλιγάς.
Στο αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου» λαμβάνουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές, σκηνοθέτες και μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Πρόγραμμα
Πέμπτη 5 Ιουλίου
Εγκαίνια φωτογραφικής εγκατάστασης «Η επιστροφή του Διονύσου»
Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί επιλογή από το ογκώδες αρχείο της φωτογράφου Johanna Weber κατά τα 27 χρόνια συνεργασίας της με τον Θ. Τερζόπουλο, από πρόβες, παραστάσεις, εργαστήρια και περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η «τρισδιάστατη» φωτογραφική εγκατάσταση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Johanna Weber και του Αλέξανδρου Κόκκινου.
Έναρξη ηχητικής εγκατάστασης ΕΝΟΠΑΙ
Η ηχητική εγκατάσταση του συνθέτη-μουσικοπαιδαγωγού και σταθερού συνεργάτη του Θεόδωρου Τερζόπουλου, Παναγιώτη Βελιανίτη, θα μεταδίδεται συνεχώς σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος στους υπαίθριους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και συγκεκριμένα στη διαδρομή από το κεντρικό κτίριο προς το χωριό των Δελφών μέσω του άλσους του Συνεδριακού Κέντρου καθώς και στη διαδρομή από το Συνεδριακό Κέντρο προς την κεντρική πύλη.
Παρασκευή 6 Ιουλίου
Η επιστροφή του Διονύσου - Η μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου
Επίδειξη
Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον ίδιο και τον στενό συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο, καθώς και από 14 δασκάλους της Μεθόδου, η οποία διδάσκεται στις χώρες τους.
Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου -η οποία επανασυνδέει το θέατρο με τον βαθύτερο πυρήνα του, το σώμα και την φωνή του ηθοποιού με τον μυθικό θεό του θεάτρου Διόνυσο- διδάσκεται σε Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών πολλών θεατρικών ακαδημιών.
Το βιβλίο της Μεθόδου έχει ήδη εκδοθεί στα Ελληνικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Τουρκικά, Κινεζικά, Κορεάτικα και Ιταλικά και είναι υπό έκδοση στα Πολωνικά, Αγγλικά και Περσικά (Φαρσί) και στη Μανδαρίνικη Κινεζική γλώσσα (Ταϊβάν).
Λαμβάνουν μέρος: Θεόδωρος Τερζόπουλος & Σάββας Στρούμπος, καθώς και οι: Mikhail Sokolov (Ρωσία-Electrotheatre Stanislavsky), Przemyslaw Blaszczak (Πολωνία-Ινστιτούτο Γκροτόφσκι), Juan Esteban Echeverri Arango (Κολομβία), Justin Jain (ΗΠΑ-Wilma Theatre), Paolo Musio (Ιταλία), Li Yadi (Liaty) (Κίνα- Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου), Long long (Lin Chien-Lang) (Ταϊβάν, Εθνικό Θέατρο/Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν), Rustem Begenov (Καζακστάν, ORTA Centre), Kerem Karaboga (Τουρκία, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης), Yiling Tsai (Ταϊβάν, Εθνικό Θέατρο/Ακαδημία Θεάτρου της Ταϊβάν), Νιόβη Χαραλάμπους (Κύπρος), Έβελιν Ασουάντ (Συρία-Ελλάδα).
Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Ιουλίου
Ευριπίδη «Τρωάδες» - Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Αρχαίο Θέατρο Δελφών, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Ιουλίου
Συμπόσιο «Η επιστροφή του Διονύσου - Από τις Βάκχες στις Τρωάδες»
Ομιλητές: Anatoly Vasiliev, σκηνοθέτης (Ρωσία), Eugenio Barba, σκηνοθέτης (Δανία), Jan Fabre, σκηνοθέτης (Βέλγιο), Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ηθοποιός (Κύπρος), Freddy Decreus, Πανεπιστήμιο Γάνδης (Βέλγιο), Hans Thies Lehman, Πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης (Γερμανία), Ελένη Βαροπούλου, κριτικός θεάτρου (Ελλάδα-Γερμανία), Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός/ σκηνοθέτης (Ελλάδα), Frank Raddatz, Δραματουργός (Γερμανία), Καλλιόπη Λεμού, εικαστική καλλιτέχνης (Αγγλία), Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς), Gonia Jarema, Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ (Καναδάς), Dikmen Gurun, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), Kim Jae Kyoung, Πανεπιστήμιο Chung-Ang (Κορέα), Santanu Bosè, National School of Drama (Ινδία), Μαρίκα Θωμαδάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Μαραγκού, τεχνοκριτικός, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσατσούλης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κατερίνα Αρβανίτη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αύρα Σιδηροπούλου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Βελιανίτης συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός κ.α.
Κυριακή 8 Ιουλίου
Μουσική παράσταση: «Ο Οδοιπόρος και η σκιά του» με τον Δημήτρη Τηλιακό
Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης
Τραγουδώντας μέσα στο θέατρο Άττις χωρίς συνοδεία πιάνου, ο Δημήτρης Τηλιακός άρχισε να δημιουργεί μαζί με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο ένα ηχητικό πλαίσιο με βασικό κορμό το θέμα του Οδοιπόρου.
Στους Δελφούς θα παρουσιαστούν 10 τραγούδια του Franz Schubert σε ποίηση Goethe, Schmidt και Müller και ένας απόηχος δημοτικού τραγουδιού της ξενιτιάς, ως πρώτο δείγμα μιας νέας συνεργασίας.
Προβολές
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προγραμματίζονται οι εξής προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ:
Ντοκιμαντέρ
«Το ταξίδι του Διόνυσου» (1986) σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη
«Στα ίχνη των Αργοναυτών» (1989) σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη
«Θεάτρου Εγκώμιον» (2010) σκηνοθεσία: Δημήτρης Τρίκας
Παραστάσεις
«Βάκχες» του Ευριπίδη (1986) βίντεο: Λουκία Ρικάκη
«Πέρσες» του Αισχύλου (1992)
«Ηρακλής» του Χάινερ Μύλλερ (1997)
«Τρίπτυχο» του Σάμουελ Μπέκετ (2004)
«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (2010) βίντεο: Wiebke Pöpel
«Alarme» (σκηνική σύνθεση βασισμένη στην αλληλογραφία μεταξύ της Μαρίας Στιούαρτ και της Βασίλισσας Ελισάβετ Α΄, 2010), βίντεο: Χρυσάνθη Μπαδέκα
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0