Στις 17 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς, η θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης, Yael Farber, ήταν στο λάπτόπ της, όταν στην οθόνη έσκασε μια είδηση: Μια 23χρονη φοιτήτρια και ο φίλος της, ήταν σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο εξαιτίας της επίθεσης που είχαν δεχτεί μέσα σε λεωφορείο, την προηγούμενη μέρα, στο Δελχί.
Ηταν θύματα μιας συμμορίας, η οποία με συνένοχο τον οδηγό του λεωφορείου, τους λήστεψε, τους βίασε, τους πέταξε στην άκρη του δρόμου. Στη γυναίκα είχαν επιτεθεί με τέτοια μανία, ώστε ακόμα και τα έντερά της ήταν χυμένα έξω.
Η Farber , έκανε ένα σχόλιο κάτω από την είδηση. Εγραψε: "
"Αυτή θα μπορούσε να ήταν η αδελφή μου, η μητέρα μου, η κόρη μου, ο εαυτός μου".
Yael Farber
Η υπόθεση έγινε είδηση στα πρωτοσέλιδα, η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκρατήσει τη λαϊκή οργή, και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν να μπει τέλος στην κουλτούρα της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η γυναίκα θύμα άφησε την τελευταία της πνοή και στις διαδηλώσεις της Ινδίας οι γυναίκες είχαν κολλήσει ένα μαύρο πανί στα στόματά τους. Ηταν μια μεγάλη διαμαρτυρία για τον τερματισμό μιας κουλτούρας της σιωπής και της ντροπής.
Το μήνυμα της Farber έπεσε στην αντίληψη μιας πολύ γνωστής ηθοποιού του Bollywood, της Poorna Jagannathan. Αρχισαν να επικοινωνούν διαδικτυακά . "Εδώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μιλήσουν" της έγραψε. Η Yael Farber και η πεντάχρονη κόρη της βρέθηκαν στο Δελχί και το Φεβρουάριο οι πρόβες ξεκίνησαν.
Poorna Jagannathan.
Το έργο ονομάστηκε Nirbhaya. Σημαίνει ατρόμητη. Ηταν ένα ψευδώνυμο που έδωσε ο τύπος στο θύμα της επίθεσης, την Jyoti Singh Pandey, πού έγινε σύμβολο του αγώνα σε όλο τον κόσμο κατά της σεξουαλικής βίας.
Δε μπορεί να διαιωνίζεται η σιωπή.
Στο έργο αφηγούνται τις ιστορίες των γυναικών που ήρθαν και κατέθεσαν τις ιστορίες τους. Κορίτσια που από 9 ετών κακοποιούνται σεξουαλικά, παρενοχλούνται παντού, ξυλοκοπούνται από τον πατέρα τους, βιάζονται από τους συζύγους τους.
Το Δελχί κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της πρωτεύουσας των βιασμών σε όλο τον κόσμο. Κάθε ινδική εφημερίδα μεταφέρει ανατριχιαστικές αναφορές για επιθέσεις σε γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης το 53% των παιδιών βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση. Η Ινδία κατατάσσεται ως η χειρότερη χώρα της G20 για να γεννηθείς γυναίκα.
Το έργο είναι μια σύνθεση των ιστοριών της ζωής των γυναικών στην Ινδία. Οι ίδιοι οι ηθοποιοί είναι γυναίκες που έχουν καταθέσει την οδυνηρή εμπειρία τους, με αφετηρία την ιστορία της Pandey.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας, όχι μόνο η Ινδία, αλλά και όλη η Νοτιοανατολική Ασία, κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών σεξουαλικής βίας ( περίπου μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν παγκοσμίως σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση).
Η σκηνή του λεωφορείου στην παράσταση
"Θέλω το έργο μου να γίνει αφετηρία συζήτησης", είμαι δημιουργός, λέει η Farber. " Ενας βίαιος θάνατος δεν είναι μόνο μια ήττα. Είναι μια αφορμή για να μιλήσουμε. Να μεταφέρουμε ένα μήνυμα.
Η παράσταση Nirbhaya θα παίζεται στο Assembly Hall, στο Εδιμβούργο μέχρι τις 26 Αυγούστου.
*****