Η Μήδεια 2 στα Χάμπτονς

Η χορεύτρια Ευαγγελία Ράντου συμμετέχει στο θερινό «camp» του Ρόμπερτ Γουίλσον και παρουσιάζει το φινάλε της «Μήδειας» του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε ένα εκλεκτό κοινό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / ΦΩΤΟ: PAVEL ANTONOV 31.7.2013 | 11:19

 

Το Watermill βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη. Είναι ο τόπος όπου ο Μπομπ Γουίλσον ξετυλίγει τα όνειρά του. Είναι το προσωπικό του εργαστήριο. Η έδρα του. Το Σάββατο το βράδυ το Watermill είχε φορέσει τα καλά του. Γιόρταζε τα 20 χρόνια της λειτουργίας του. Ο οικοδεσπότης του υποδεχόταν τη Lady Gaga και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς – με τις οποίες, ως γνωστόν, συνεργάζονται για το νέο art-άλμπουμ της εκκεντρικής τραγουδίστριας. Λίγο πιο κει τα λέγανε η Λουσίντα Τσάιλντς με τη Γουινόνα Ράιντερ. Για τους καλεσμένους του, ο Μπομπ Γουίλσον είχε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη. Από εκείνες που αρμόζουν σε έναν καλλιτέχνη του ύψους του. Μήδεια θα έβλεπαν. Όχι μια οποιαδήποτε Μήδεια αλλά εκείνη που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα: αυτήν του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που η υπέροχη Ευαγγελία Ράντου ερμήνευσε στην παράσταση της Αθήνας πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Η Μήδεια 2 στα Χάμπτονς

 

Εξαιρετική χορεύτρια, η Ευαγγελία Ράντου είναι μεταξύ των 30 τυχερών νέων καλλιτεχνών απ' όλον τον κόσμο που παρακολουθεί το θερινό «camp» του Μπομπ Γουίλσον. Αναζητώντας τρόπο να μαγέψει τους καλεσμένους του, ο σκηνοθέτης σκόνταψε πάνω στο βιογραφικό της. Την κάλεσε, λοιπόν, και της ζήτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο: να παρουσιάσει το συγκλονιστικό σόλο της Μήδειας. Αυτό με τις καρέκλες. Αυτό που η ηρωίδα, τη στιγμή της κορύφωσης, διαλέγει την πιο σκληρή τιμωρία. Για την ίδια. Για τον Ιάσoνα. Για τα παιδιά της που σπάνε σαν γύψινες κούκλες.

 

«Όταν ερχόμουν στο Watermill πριν από δύο εβδομάδες δεν φανταζόμουν ότι θα είχα την ευκαιρία να δουλέψω και να παρουσιάσω ξανά το σόλο με τις καρέκλες από τη Μήδεια 2... Ό,τι πιο αγαπημένο έχω κάνει μέχρι σήμερα! Bob Wilson, Marina Abramovic, Lucinda Childs, Winona Ryder και Lady Gaga λάτρεψαν αυτό το αριστούργημα που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου! Κι εγώ θα ήθελα να το πω άλλη μια φορά... "Papaioannou Dimitris, Ι adore you! You are a genius!"» έγραψε στην προσωπική της ιστοσελίδα στο facebook η Ελευθερία Ράντου.

 

«Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου που ο Μπομπ Γουίλσον επέλεξε το σόλο της Μήδειας για να παρουσιάσει στους καλεσμένους του» ήταν τα πρώτα λόγια της Ράντου όταν την αναζητήσαμε στο Watermill, λίγο πριν μπει στο καθημερινό της μάθημα. «Κοιτώντας το βιογραφικό μου, αναγνώρισε τον Δημήτρη και μου ζήτησε να ξεκινήσω αμέσως πρόβες. "Χρειαζόμαστε μια πισίνα" του είπα. "Αυτό είναι εύκολο" μου απάντησε. "Θέλω και δύο καρέκλες" πρόσθεσα. "Αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο" μου είπε».

 

Η Μήδεια 2 στα Χάμπτονς

 

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, η χορεύτρια δεχόταν συνεχώς κατευθύνσεις. Σημαντικότερη δυσκολία του εγχειρήματος ήταν η προσπάθειά της να φτάσει στην κορύφωση ενός έργου, χωρίς, όμως, να έχει προηγηθεί η όλη πλοκή της τραγωδίας.

 

Το σόλο διαρκεί 10 λεπτά. Καλεσμένοι έμπαιναν κι έβγαιναν στο Watermill. Η Ευαγγελία Ράντου το παρουσίασε γύρω στις 20 φορές. Ξανά και ξανά. «Δεν μπόρεσα να σταματήσω ούτε λεπτό» μας λέει. Τυχεροί Νεοϋορκέζοι...