Ιφιγένεια

Παράσταση του «Ελληνογερμανικού Θεάτρου» με θέμα τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον ξένο- πρόσφυγα

LIFOTEAM 13.10.2017 | 00:00

Η «Ιφιγένεια» του Κώστα Παπακωστόπουλου, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα την κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα. Ο κύκλος ξεκίνησε με την «Αντιγόνη» το 2015 και συνεχίσθηκε τη χειμερινή περίοδο 2016/17 με την «Ιφιγένεια», που έχει θέμα μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον ξένο – πρόσφυγα.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο Παπακωστόπουλος κινηματογράφησε πρόσφυγες στη Γερμανία που εξιστορούν τις δικές τους εμπειρίες, ιστορίες φυγής και ελπίδας στη νέα τους πατρίδα. Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης συνέδεσε αυτό το κινηματογραφικό υλικό με δικά του κείμενα και αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» δημιουργώντας έτσι το νέο του έργο. Το αρχαίο δράμα συναντά εδώ το σύγχρονο Θέατρο - Ντοκουμέντο.

 

Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον των προσφύγων, η παράσταση θέτει το ζήτημα της στάσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και το ερώτημα κατά πόσο οι Ηγέτες της είναι σε θέση να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

 

 
ΠΟΤΕ13/10/2017 - 13/10/2017
ΠΟΥΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΣκηνοθεσίαΚώστας Παπακωστόπουλος
ΠαίζουνElisabeth Pleß, Thomas Franke, Lisa Sophie Kusz, Stephanie Meisenzahl κ.α.
Άλλοι συντελεστέςΣκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke, Μουσική: Herbert Mitschke
Οδηγός Θεάτρου