Βασισμένη στη νουβέλα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ένα Γλυκό Κορίτσι»
H Καλλιτεχνική Ομάδα Persona θα παρουσιάζει από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τη «Μαρία Μπορίσοβα», μία θεατρική διασκευή της νουβέλας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Το Γλυκό Κορίτσι». Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία υπογράφει η Αύρα Σιδηροπούλου ενώ το βασικό ρόλο ερμηνεύει ο βραβευμένος ηθοποιός Nίκος Γεωργάκης. Στο ρόλο της Μαρίας, η πρωτοεμφανιζόμενη Άρτεμις Γρύμπλα, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του «Θεάτρου Τέχνης».
Η νουβέλα του Ντοστογιέφσκι γράφτηκε το 1876, εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός στη Ρωσία. Περιγράφει τη ζωή ενός ενεχυροδανειστή, αφοσιωμένου στο χρήμα, ο οποίος εξαιτίας μιας ιδιαίτερα τραγικής συγκυρίας έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, συνειδητοποιώντας την αλήθεια για θεμελιώδη φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα. Όπως και στο Υπόγειο του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα, ο αντι-ήρωας της ιστορίας έχει αποστασιοποιηθεί από κάθε τι ανθρώπινο, παρόλο που επιζητεί με έναν δικό του τρόπο την επαφή με τους άλλους.
Το αφαιρετικό σκηνικό της Αλεξίας Θεοδωράκη δημιουργεί ένα άχρονο αισθητικό τοπίο, που εμπλουτίζεται από τη multimedia διάσταση της παράστασης (βίντεο από τον Χρήστο Αλεξανδρή), και την υπαινικτική μουσική σύνθεση του Βάνια Απέργη. Είναι ένα τοπίο γεμάτο από ήχους, αναμνήσεις και εικόνες από το παραληρηματικό μυαλό του ενεχυροδανειστή. Στην προσπάθειά του να εκλογικεύσει αυτό που του έχει συμβεί, ο πρωταγωνιστής αναβιώνει στιγμές από την ζωή του με την νεαρή σύζυγό του, Μαρία Μπορίσοβα, μπλέκοντας διαρκώς την πραγματικότητα με τη φαντασία. Το συγκλονιστικό τέλος της ιστορίας φαντάζει αναπόφευκτο.
H παράσταση υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Πούσκιν
Μουσική Σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Βίντεο-Φωτισμοί: Χρήστος Αλεξανδρής
Graphic Design: Πάρης Γαλάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λαμπρινή Φαμέλη
Μοντάζ: Βλάσης Σκουλής
ΠΟΤΕ | 19/09/2012 - 12/10/2012 |
ΠΟΥ | STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ |
Σκηνοθεσία | Αύρα Σιδηροπούλου |
Παίζουν | Νίκος Γεωργάκης, Άρτεμις Γρύμπλα |