Το «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) του Ηeiner Müller έρχεται στο BIOS

Ο σημαντικός Γερμανός θεατρικός συγγραφέας διερευνά τον σύγχρονο κόσμο μέσα από τον ελληνικό μύθο

Το σπάνια παιγμένο στην Ελλάδα έργο του Ηeiner Müller «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) ανεβαίνει στο BIOS σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου, από τις 11 Απριλίου.


Ο Heiner Müller (1929-1995) γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, στο Ανατολικό Βερολίνο. Υπήρξε μέλος της GDR (Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας).

 

Το ιστορικό και προσωπικό του background είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πιο εφιαλτική εποχή της ιστορίας τού 20ου αιώνα στην Ευρώπη, Ναζισμός, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, διχοτόμηση της Γερμανίας, πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ, επανένωση της Γερμανίας των δύο ταχυτήτων.

 

Όπως στη ζωή του έτσι και στο έργο του εικόνες αποχωρισμού, απώλειας, προδοσίας και καταστροφής, επαναλαμβάνονται συνεχόμενα.

 

Όπως στη ζωή του έτσι και στο έργο του εικόνες αποχωρισμού, απώλειας, προδοσίας και καταστροφής, επαναλαμβάνονται συνεχόμενα.


Ο συγγραφέας έγραψε το θεατρικό τρίπτυχο «Ερημωμένη Όχθη» «Μήδειας Υλικό» «Τοπίο με Αργοναύτες» μεταξύ 1974-1982. Σ' αυτό το θραυσματικό και πυκνό «re-making» του μύθου της Μήδειας (όπως αποτυπώνεται στον Ευριπίδη και τον Σενέκα), στόχος δεν είναι μια καινούργια μετάφραση του ελληνικού μύθου, αλλά μάλλον η διερεύνηση του σύγχρονου κόσμου μέσα από το ιστορικό υλικό.


Η επιλογή της Μήδειας αναπαριστά διάφορα ποικιλόμορφα τμήματα του περιθωρίου της κοινωνίας, ως προς το φύλο, το γένος, την ανατροφή, την προέλευση - ο Άλλος, ο αλλοδαπός, ο ξένος. Η Μήδεια είναι αυτή που παλεύει και αγωνίζεται ενάντια στην επικρατούσα τάση, στην κανονιστική αντίληψη της λειτουργίας της δικαιοσύνης, αντιλήψεις που σφετερίζονται ο Ιάσων και η Κόρινθος.

 

Το «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) του Ηeiner Müller έρχεται στο BIOS


Παρόλο που ο Müller περιγράφει έναν κόσμο γεμάτο βία και έλλειψη επικοινωνίας παράλληλα είναι έντονη η δυναμική της αλλαγής. Ο Heiner Müller μιλάει για έναν κόσμο σε απεγνωσμένη αναζήτηση για μια πολιτισμική επανάσταση πού αδυνατεί να αποδεχτεί την καταστροφή που θα φέρει αυτή η αλλαγή. Μια αλλαγή που συνομιλεί με τους νεκρούς έτσι ώστε να ξεπροβάλλει το μέλλον.


Όπως επισημαίνει η σκηνοθέτης Ευφροσύνη Μαστρόκαλου: «Στόχος της παράστασης είναι να συνδέσει τα πρόσωπα με την βαθύτερη αρχετυπική μνήμη, όχι μόνο με την μνήμη των προγόνων, αλλά με την συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ένας κύκλος ζωής, μία κυκλική διαδρομή, ένα ποτάμι ενέργειας που ονομάζεται ψυχή πού έρχεται από το παρελθόν, φτάνει στο τώρα και ανοίγει το μέλλον.

 

Στην παράσταση η αφήγηση αυτής της κυκλικής διαδρομής είναι βιωματική και επιθυμεί δυνητικά να δημιουργήσει ένα διάλογο ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό. Με άλλα λόγια έναν ενδιάμεσο χώρο, που είναι η φαντασία και η παράδοξη σκέψη».


Info:

BIOS-Black Box, Πειραιώς 84, Τηλέφωνο: 210 3425335

Διάρκεια: Από 11 Απριλίου έως 7 Ιουνίου (εκτός 30 και 31 Μαΐου)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

Εισιτήρια: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο/Φοιτητικό: 10 ευρώ

Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας
Σκηνοθεσία: Ευφροσύνη Μαστρόκαλου


Σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης 


Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα


Ηχητικός Σχεδιασμός: Κορνήλιος Σελαμσής


Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας


Visuals Commodor: Σοφία Παπαδοπούλου, Διονύσης Σιδεροκαστρίτης


Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Λιανοστάθη

Ερμηνεύουν: Βασίλης Καραμπούλιας, Ελεάνα Γεωργούλη

 

Οδηγός Θεάτρου