«Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Ορέστεια», «Εκάβη», «Βάκχες», «Ικέτιδες», «Όρνιθες», «Πλούτος»: γιατί μας συγκλονίζουν ακόμη σήμερα κείμενα που δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια; Πώς μπορούμε να τα ανακαλύψουμε και να τα κατανοήσουμε εκ νέου; Υπάρχουν «κανόνες» και «ταμπού» όσον αφορά στη σκηνική αναπαράστασή τους; Υπάρχουν μόδες;
Στο σεμινάριο «Νύχτες στην Επίδαυρο» θα εξετάσουμε τις τραγωδίες και τις κωμωδίες που θα παρουσιαστούν στα εφετινά Επιδαύρια, με στόχο την βαθύτερη κατανόηση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Θα επιχειρήσουμε να διευρύνουμε την οπτική μας μελετώντας τον λόγο που υφαίνεται γύρω από την πολιτική, την κοινωνία, τη σεξουαλικότητα, το σώμα, τα φύλα, τους τρόπους ενηλικίωσης του άρρενος και του θήλεως, τις στρατηγικές εκπαίδευσης και ένταξης στις τάξεις της πόλεως.
Αφού πρώτα καλυφθούν βασικά θεωρητικά ζητήματα (γένεση της τραγωδίας και της κωμωδίας, πολιτικό πλαίσιο, γλώσσα, μύθος), στη συνέχεια θα διεξαχθεί μελέτη των συγκεκριμένων κειμένων, καθώς και άλλων, από τα πεδία της ψυχανάλυσης και της φιλοσοφίας, που μπορούν να ενισχύσουν μια σύγχρονη ανάγνωση του αρχαίου δράματος. Θα διερευνηθούν οι σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις, ενώ θα παρουσιαστούν σημαντικές παραστάσεις των έργων από τον εικοστό και εικοστό πρώτο αιώνα.
Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα είναι ένα πεδίο που παραμένει ανοιχτό, ενώνοντας καλλιτέχνες, θεατές, ιδέες και πολιτισμούς από όλα τα μέρη του κόσμου.
Κάθε Πέμπτη, 19:00-21:00, μέσω zoom (ο σύνδεσμος αποστέλλεται με μέιλ)
Διάρκεια: 25 Απριλίου έως 4 Ιουλίου (εκτός Μεγάλης Πέμπτης)
Πληροφορίες στο email [email protected] ή στο 6972 274689 (απογευματινές ώρες).
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0