«Παιχνίδια στη σοφίτα» στο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού

10 χρόνια ένας χώρος ανοικτός σε όλες τις τέχνες.

The LiFO team, 3.3.2022 | 18:14

Πάνε 10 χρόνια από τότε που το Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού πέρασε στην καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάσιας Παναγοπούλου. Μέσα σε αυτή την περίοδο ο θεατρικός χώρος που βρίσκεται στο 44 της Ιεράς Οδού απέδειξε ότι αποτελεί όντως σημείο πολιτισμού αλλά και κοινωνικής έκφρασης ευρύτερα. Εξάλλου, η διάθεση του Χυτηρίου να παίρνει τη δική του θέση μέσα στην κοινωνία φάνηκε από την πρώτη στιγμή με την παράσταση Corpus Christi του Τέρενς ΜακΝάλι, που προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις και ανέδειξε μια νέα διάσταση στο θέμα της Χρυσής Αυγής. 

 

Στην ίδια πορεία μιας διαφορετικής θεώρησης του πολιτισμού συγκαταλέγονται οι εξαιρετικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στο θέατρο Χυτήριο. Ανάμεσα στις σημαντικές θεατρικές στιγμές είναι το Ημερολόγιο της  Άννα Φρανκ των Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, μια παράσταση που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε διασκευασμένη για παιδιά και εφήβους, καθώς και μια σειρά από σημαντικά έργα που ανέβηκαν στη σκηνή του. Ταυτόχρονα, στον χώρο του φιλοξενήθηκαν παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, καθιερώνοντας το θέατρο Χυτήριο ως ένα αυθεντικό και πολυμορφικό σημείο πολιτισμού.

 

Φέτος φιλοξενεί στη σκηνή του το φροϋδικό βραβευμένο έργο της Λίλλιαν Χέλλμαν «Παιχνίδια στη σοφίτα» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έναν εκλεκτό θίασο ηθοποιών.

 

«Παιχνίδια στη σοφίτα» στο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού

 

Το έργο μάς μεταφέρει στην Αμερική, όπου δύο αδελφές, η Κάρι και η Άννα ζουν μαζί, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν αλλά και απεχθάνονται την εξάρτηση του αδερφού τους Τζούλιαν απ’ αυτές. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται όταν εκείνος ξαφνικά επιστρέφει σπίτι με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο έχει αποκτήσει μυστηριωδώς, συνοδευόμενος από τη συναισθηματικά ασταθή σύζυγό του Λίλι και την απόμακρη και αριστοκρατική μητέρα της Άλμπερτιν. Οι αδελφές ξαφνικά διαπιστώνουν πως η εξουσία που πάντα είχαν πάνω του χάνει την ισορροπία της και η ζωή τους βυθίζεται στο χάος.

 

Η Χέλλμαν, που συνεχώς επανέρχεται μέσα από τα έργα της στις οικογενειακές σχέσεις, εδώ αναδεικνύει έναν ακραίο συναισθηματικό κανιβαλισμό. Ένα έργο με έντονη κριτική απέναντι στις έμμονες προσκολλήσεις που δημιουργούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Τα Παιχνίδια στη σοφίτα γίνονται μια ιστορία για το τι συμβαίνει στους ενήλικες που ποτέ δεν ωριμάζουν, όταν ξαφνικά αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της αυταπάτης τους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά εκτίθενται: απληστία, μοχθηρία και μίσος. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα «Παιχνίδια στη σοφίτα». Ό,τι ακολουθεί –το λαχάνιασμα του νυφικού πόθου, οι αμηχανίες της ανικανότητας, οι αποκαλύψεις της αιμομικτικής επιθυμίας– είναι τα στοιχεία αυτά που κάνουν το έργο μοναδικό.

 

«Παιχνίδια στη σοφίτα» στο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού

 

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Κιμούλη, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Σιάρκου, Τζούλη Σούμα, Σόλων Τσούνης
Παραγωγή: Βάσια Παναγοπούλου

Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού, Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Αθήνα, 210 3412313

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ., Σάβ., Κυρ. 19:00