Με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ για την παρουσίαση των θερινών παραγωγών και συμπαραγωγών του Εθνικού Θεάτρου.
Στον χαιρετισμό της η κυρία Κονιόρδου τόνισε πως προτεραιότητα είναι η εξακτίνωση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας, αναφερόμενη στην πολύμηνη συνεργασία με τη Σερβία και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί, ώστε να παρουσιαστεί το καλοκαίρι ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας.
Με μότο «ερχόμαστε κοντά, πάμε μακριά» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, τόνισε ότι το Εθνικό Θέατρο οφείλει να κατεβαίνει στην Επίδαυρο με προτάσεις και όχι εκ του ασφαλούς, κάτι που πιστεύει ότι επιτυγχάνεται με την παρουσία στην Επίδαυρο για πρώτη φορά του Nikita Milivojevic με τον «Πλούτο» και του Θάνου Παπακωνσταντίνου με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.
O κ. Λιβαθινός ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Θέατρο είναι ο κυνισμός των νέων ηθοποιών, οι οποίο θεωρούν ότι μόνο μέσω γνωριμιών μπορεί κανείς να δουλέψει στο Εθνικό. Οι επίπονες, πολύωρες ακροάσεις, μέσα από τις οποίες επιλέχθηκαν οι ηθοποιοί που απαρτίζουν τον χορό της «Ηλέκτρας», θεωρεί πως είναι η απάντηση σε αυτήν τη νοοτροπία.
Όσον αφορά τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, ο κ. Λιβαθινός ανέφερε ότι το θέατρο είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής θεατρικής γλώσσας, εξομολογούμενος ότι ο ίδιος αισθάνεται μεγαλύτερη συγγένεια με το θέατρο της ανατολικής Ευρώπης και πως σκοπός του είναι ο «Πλούτος» να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες.
Στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους στην Κίνα εντάσσεται ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, ο οποίος θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας στο Πεκίνο, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.
Στην παράσταση θα πάρουν μέρος η Στεφανία Γουλιώτη, η Αντιγόνη Φρυδά και δεκαπέντε Κινέζοι ηθοποιοί, ενώ ο κ. Λιβαθινός ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις σχετικά, καθώς το Εθνικό Θέατρο της Κίνας ζήτησε πίστωση χρόνου μόλις σήμερα.
Στη συνέχεια, ο κ. Λιβαθινός ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Θέατρο είναι ο κυνισμός των νέων ηθοποιών, οι οποίο θεωρούν ότι μόνο μέσω γνωριμιών μπορεί κανείς να δουλέψει στο Εθνικό. Οι επίπονες, πολύωρες ακροάσεις, μέσα από τις οποίες επιλέχθηκαν οι ηθοποιοί που απαρτίζουν τον χορό της «Ηλέκτρας», θεωρεί πως είναι η απάντηση σε αυτήν τη νοοτροπία.
Προχωρώντας σε έναν μικρό απολογισμό, ο κ. Λιβαθινός, η θητεία του οποίου λήγει σε έναν χρόνο, ανέφερε ότι το Εθνικό είναι ένας απολύτως υγιής οργανισμός χωρίς ελλείμματα, είπε ότι επίκειται ανακαίνιση του REX με χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων και πως ελπίζει ότι σε λίγες μέρες θα υπάρχουν εξελίξεις και στο ζήτημα της Σχολής Σκηνοθεσίας, το οποίο βρίσκεται στο συμβούλιο Επικρατείας. Σε ερώτηση σχετικά με τον εσωτερικό κανονισμό, είπε ότι βρίσκεται στο πρώτο σχεδίασμα.
Τέλος, αναφέρθηκε στις παραστάσεις που δίνει το Μικρό Εθνικό για τα παιδιά προσφύγων σε συνεργασία με τη Unicef, καθώς και σε σχολεία, και προανήγγειλε τη λειτουργία θερινού θεατρικού camping για παιδιά 6-12 ετών στο χώρο του «Σχολείου», το οποίο θα ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα θεατρικής εκπαίδευσης.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Nikita Milivojevic μίλησε για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να σκηνοθετήσει στην Επίδαυρο, καθώς και για τη χαρά του που γίνεται η αφορμή να συνεργαστούν οι δυο τους πατρίδες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προετοιμάζοντάς μας για έναν βαλκανικό, δίγλωσσο «Πλούτο» με εννέα Έλληνες και εννέα Σέρβους ηθοποιούς, ο οποίος θα παιχτεί και στο Βελιγράδι.
Στην «τέλεια διανομή», όπως τη χαρακτήρισε, ξεχωρίζουν ο Γιώργος Γάλλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ο Μάνος Βακούσης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στον ομώνυμο ρόλο.
Όσο για τον Θάνο Παπακωνσταντίνου, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες, όπως τον προσφώνησε ο Στάθης Λιβαθινός, ετοιμάζει μία «Ηλέκτρα» επικεντρωμένη στην πορεία του Ορέστη προς την ενηλικίωση, σε αντιπαραβολή με την αδελφή του που δεν ενηλικιώνεται ποτέ, ενώ συνομιλεί με το μύθο του Απόλλωνα, που σκότωσε τον Πύθωνα και κατέλαβε την εξουσία του Μαντείου των Δελφών.
Ο Χρήστος Λούλης και η Μαρία Ναυπλιώτου αναλαμβάνουν τους ρόλους του Αίγισθου και της Κλυταιμνήστρας, η Αλεξία Καλτσίκη της Ηλέκτρας, ο Αλέξης Μαυρόπουλος του Ορέστη και ο Νίκος Χατζόπουλος του Παιδαγωγού. Η παράσταση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, θα παρουσιαστεί και στη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη.
Info:
Πλούτος του Αριστοφάνη
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
13 & 14 Ιουλίου
19-29/9 Βελιγράδι
Σκηνοθεσία: Nikita Milivojevic
Σκηνικά: Kenny MacLellan
Κοστούμια: Marina Medenica
Χορογράφος: Amalia Bennett
Διανομή
Πλούτος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Χρεμύλος: Γιώργος Γάλλος
Καρίων: Μανώλης Μαυροματάκης
Πενία: Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Ασκληπιός: Γιάννης Κότσιφας
Βλεψίδημος: Μάνος Βακούσης
Δίκαιος άνθρωπος-γυναίκα Χρεμύλου: Κώστας Κορωναίος
Συκοφάντης-Ερμής: Γιάννης Κότσιφας
Γυναίκα: Μαρία Διακοπαναγιώτου
Κορυφαίος Χορού: Nenad Maričić
Εκτός της Επιδαύρου και της Σερβίας η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα 2/9, στη Θεσσαλονίκη 6/9 και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 10/9
Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
20 & 21 Ιουλίου
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική: Δημήτρης Σκύλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη
Διανομή
Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη
Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου
Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αίγισθος: Χρήστος Λούλης
Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη
Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου
Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος
Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους Δήμους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Άι Στράτη 1/8).
Επίσης θα περιοδεύσει: Καβάλα 25/8, Θεσσαλονίκη 28/8, Πάτρα 4/9, Ελευσίνα 10/9, Βύρωνας 14/9, Παπάγου 19/9
Αγαμέμνων του Αισχύλου
Εθνικό Θέατρο της Κίνας
Δεκέμβριος 2018
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Διανομή
Έλληνες ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Αντιγόνη Φρυδά
Και δεκαπέντε ακόμη Κινέζοι ηθοποιοί
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0