ADVERTORIAL

 

Το Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδος παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι την κωμωδία του Αριστοφάνη Πλούτος σε μετάφραση-ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024. 


Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους στις 3 και 4 Ιουλίου για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 και 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. 
Ο Χρεμύλος ανησυχεί για το μέλλον του γιου του. Ποιον δρόμο θα επιλέξει; Τον τίμιο, που θα τον αναγκάσει να ζει στη φτώχεια και την ανέχεια, ή τον δρόμο της ατιμίας και της διαφθοράς, που θα τον βοηθήσει να ζήσει άνετα τη ζωή του; Η συνάντηση με τον Πλούτο, που κυκλοφορεί τυφλός και τιμωρημένος από τον Δία, θα τον βοηθήσει να λύσει το πρακτικό του πρόβλημα. Τι θα γίνει όμως με το ηθικό; Μπορεί να συμβαδίσει ο πλούτος με την αρετή; Ποια η διαφορά των ανθρώπων με λεφτά από τους πραγματικά πλούσιους ανθρώπους; Και ποιο είναι, τελικά, το συμφέρον των πολιτών; Ο άκρατος ατομικός πλουτισμός ή ένα πλούσιο δημόσιο ταμείο; 

 

Ο Πλούτος παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., σε μια εποχή που η αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Γιάννης Κακλέας υπογράφει τη σκηνοθεσία και την απόδοση του αριστοφανικού κειμένου και αναμετριέται με την ουτοπία του συγγραφέα, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο. Όπως καταλήγει στο σκηνοθετικό του σημείωμα: «Ο ποιητής μας, με τον δικό του, μοναδικά σατιρικό τρόπο, μας δείχνει έναν δρόμο διαχείρισης των υλικών αγαθών, πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Μιας πόλης με δίκαιους, έντιμους και ενάρετους πολίτες. Ουτοπική σκέψη; Ίσως. Αλλά ο Αριστοφάνης διατηρεί το δικαίωμα να ονειρεύεται!».

 

Στον ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν».

 

Στον θίασο συμμετέχει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα, η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος.

 

Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η ιστορικός-καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

 

Μετάφραση - ελεύθερη απόδοση κειμένου - σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Πρωτότυπη μουσική: Βάιος Πράπας

Πρωτότυποι στίχοι: Τελευταίος Καλεσμένος

Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αναστασία Κελέση, Φαίη Κοκκινοπούλου, Ελένη Μισχοπούλου, Δημήτρης Μορφακίδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Σύριος, Φωτεινή Τιμοθέου, Γιάννης Τομάζος, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Θάνος Φερετζέλης, Γιάννης Χαρίσης

Χορευτές, χορεύτριες: Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Μουσικοί επί σκηνής: Βάιος Πράπας, Τελευταίος Καλεσμένος, Χατζηφραγκέτα, Nalyssa Green.


Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη, 3 & 4/ 07
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 19 & 20/07

Οδηγός Θεάτρου