Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη. Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς μας μιλά γι’ αυτή την παράσταση με το πάντα επίκαιρο θέμα του πολέμου, που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
— Κύριε Τζαμαργιά παρουσιάζετε για δεύτερη χρονιά το εκπληκτικό έργο της Άλκης Ζέη, «Ο μεγάλος Περίπατος του Πέτρου». Πιστεύετε ότι θα έρθει ποτέ η στιγμή που ένα έργο που μιλά για τον πόλεμο δεν θα είναι επίκαιρο;
Όσο αισιόδοξος κι αν θέλει να είναι κανείς για το μέλλον, μόνο ως ουτοπία μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς ο πόλεμος είναι παρών, αλλάζει μορφή και παραμένει μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα.
— Ποιες είναι οι συνδέσεις του έργου με τη σημερινή, επισφαλή εποχή που διανύουμε;
Στην επισφαλή ακριβώς εποχή που διανύουμε τίποτα δεν είναι δεδομένο κι αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον εννιάχρονο Πέτρο. Μέχρι την κήρυξη του πολέμου η ζωή του ήταν οι φίλοι του, τα ζωάκια του, η χελώνα και ο Στορμ, ο σκύλος της αυλής του. Τώρα όλα ανατρέπονται, χρειάζεται να ωριμάσει βίαια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βία, την προδοσία και κυρίως την πείνα.
— Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις για έναν σκηνοθέτη όταν μεταφέρει στη σκηνή ένα τόσο κλασικό μυθιστόρημα που όλοι έχουμε αγαπήσει;
Να διατηρήσει ζωντανό το πνεύμα και όχι το γράμμα του βιβλίου, να μην προδώσει αυτό το ισχυρό αποτύπωμα που αφήνει το βιβλίο στη συνείδηση του ανήλικου και ενήλικου αναγνώστη και ταυτόχρονα να μην περιορίζεται εκεί, να του φωτίζει και κάτι περισσότερο, αυτό που το θέατρο προσφέρει γενναιόδωρα στους κοινωνούς του. Όλοι μας, συνεργάτες και ηθοποιοί, από το πρώτο ήδη ανέβασμα είδαμε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου ως εθνικό μυθιστόρημα, πάντα επίκαιρο, με οικουμενικές διαστάσεις και ως τέτοιο αφορά όχι μόνο τα παιδιά και τους νέους αλλά όλους μας.
— Πόσο δύσκολο είναι να απευθυνθείς σε παιδιά μέσα από το θέατρο και μάλιστα μέσα από ένα έργο που μιλά για τον πόλεμο;
Η παράσταση αντιμετωπίζει τον ανήλικο ως ώριμο και ερωτώμενο θεατή και όχι ως παθητικό δέκτη. Τον θέλει να αναρωτιέται και να συνειδητοποιεί πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν και… Έλληνες φασίστες που συνεργάζονται με τον κατακτητή.
— Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό μήνυμα που θέλετε να φτάσει στο κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση;
Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων ολοένα και επιβεβαιώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως η ειρήνη διαρκώς απειλείται. Τα παιδιά και οι νέοι ολοένα και περισσότερο καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αλλαγές που προκύπτουν και απαιτούν εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ο αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ρατσισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών δεν σταματάει.
— Η παράσταση γνώρισε πέρσι τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Θυμάστε κάτι που πραγματικά σας εντυπωσίασε από την αντίδραση του κοινού;
Όπου και αν παρουσιάστηκε (Εθνικό, ΚΘΒΕ, ΘΟΚ Κύπρου) η ενεργός συμμετοχή των παιδιών και των συνοδών τους ήταν πολύ δυνατή, και όχι μόνο πέρσι. Ακόμα και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δείχνουν ενδιαφέρον και ταυτίζονται με τα κατορθώματα του Πέτρου και του Σωτήρη που προσπαθούν να σώσουν τον σκύλο από τα νύχια του Γερμανού κατακτητή, να αποτρέψουν την αρπαγή της χελώνας αλλά και τις απώλειες αγαπημένων ανθρώπων. Οι αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα επί σκηνής είναι κάθε φορά συγκινητικές.
— Τελικά, το θέατρο μπορεί να ενώνει διαφορετικές ηλικίες, ανθρώπους και ομάδες;
Η παράσταση θα μπορούσε να ενταχθεί στο αξιοσημείωτο είδος θεάτρου που σε Ευρώπη και Αμερική αποκαλείται οικογενειακή παράσταση και έτσι έχει δουλευτεί, ώστε κάθε ηλικία να ταυτιστεί και να επικοινωνήσει μαζί της γόνιμα και δημιουργικά. Ανακαλεί μνήμες και ζωντανεύει στιγμές από μια δύσκολη εποχή και φωτίζει τους ανθρώπους της Κατοχής, για να ανακαλύψουμε μέσα από αυτούς το κουράγιο και την ελπίδα, την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε και κυρίως την πίστη και τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «... για μια καινούργια ζωή».
Δείτε εδώ πληροφορίες για την παράσταση «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου».
Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου_Μαριάννα Τόλη, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 211 0132002
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0