Είσαι έτοιμος να κάνεις μια βουτιά στον κόσμο του θεάτρου; Αν ναι, ετοιμάσου να ζήσεις μερικές από τις πιο δυνατές εμπειρίες, μέσα από παραστάσεις που συνδυάζουν συναίσθημα, χιούμορ αλλά και καυστική ματιά πάνω σε ό,τι μας προβληματίζει.

 

Γιατί κάθε μία από αυτές έχει να σου πει κάτι διαφορετικό. Θίγοντας διάφορα ζητήματα, από το cyberbullying μέχρι την εσωτερική αναζήτηση και την αποδοχή του εαυτού, αυτές οι ιστορίες είναι φτιαγμένες για να σε κάνουν να σκεφτείς, να νιώσεις, να γελάσεις, να ανακαλύψεις καινούριες πτυχές του εαυτού σου και γενικά να δεις τον κόσμο αλλιώς. 

 

«Μετά το πάρτι»

Ξέρεις το feeling όταν όλα φαίνονται τέλεια, αλλά κάπου μέσα σου νιώθεις ότι κάτι δεν κολλάει; Αυτή η παράσταση, σκηνοθετημένη από τη Γιολάντα Μαρκοπούλου, σκάβει κάτω από την επιφάνεια της ζωής των εφήβων στη social media εποχή. Ένα εφηβικό πάρτι γίνεται η αφετηρία για να ανακαλύψουμε πώς το διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει τις ζωές μας. Το νέο, πρωτότυπο έργο της Μαρίας Ζαβάκου μετατρέπεται σε ζωντανή, θεατρική εμπειρία, που αφορμάται από αληθινές μαρτυρίες νέων παιδιών που έχουν πέσει θύματα cyber bullying. 

 

Τι γίνεται όταν το ψηφιακό φλερτάρει με την πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι πλέον κρυφό; Έφηβοι, γονείς και δάσκαλοι πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα. Θα αφήσεις το ίντερνετ να σε καταπιεί ή θα πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου; Ένα έργο που σίγουρα θα σε κάνει να αναλογιστείς τη σχέση σου με τον ψηφιακό κόσμο. 

 

 

Μικρό Εθνικό - Εφηβική Σκηνή - Θέατρο Rex- Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», κάθε Παρασκευή & Σάββατο | 20.00, Κυριακή | 19.30

 

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;»

Ο Κρίστοφερ Μπουν, ένας 15χρονος στο φάσμα του αυτισμού, σε περιμένει για να σε ταξιδέψει σε μια περιπέτεια που ξεκινάει ως αστυνομικό μυστήριο και καταλήγει να γίνει μάθημα ζωής. Με οδηγό την αγάπη του για τους αριθμούς και το κόκκινο χρώμα, ξεκινάει να ανακαλύψει ποιος σκότωσε το σκύλο της γειτόνισσάς του. Ωστόσο, στην πορεία ανακαλύπτει πολλά περισσότερα, όπως τη χαμένη μητέρα του και τη δυσκολία των ανθρώπινων σχέσεων. Ο Κρίστοφερ θα σου δείξει ότι το να είσαι διαφορετικός δεν είναι αδυναμία, αλλά υπερδύναμη.

 

θεατρο εφηβοι
Το έργο αποτελεί το ημερολόγιο που κρατά με τη παρότρυνση της αγαπημένης του δασκάλας, ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού.

 

Το βιβλίο του Μαρκ Χάντον, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει ήδη κατακτήσει δεκάδες βραβεία παγκοσμίως, ζωντανεύσει στη σκηνή για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, σε μια ιστορία άκρως συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη.

 

Θέατρο Λαμπέτη, κάθε Κυριακή | 14.30

 

Ιζαντόρα Ντακ

Η ιστορία της μικρής πάπιας που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, ακόμα κι αν είναι η τελευταία στην τάξη, είναι γεμάτη τρυφερότητα και μαθήματα ζωής. Η Ιζαντόρα μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό της και να βρει τον δικό της μοναδικό χορό – έναν χορό που αντικατοπτρίζει τα αληθινά της συναισθήματα. Ένα παραμύθι, σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστα Βόμβολου, που μιλάει για το θάρρος να είσαι ο εαυτός σου.

 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής- ΚΠΙΣΝ, 8 Νοεμβρίου 2024 - 1 Δεκεμβρίου 2024

 

«Οι Άθλιοι»

Η ιστορία του Γιάννη Αγιάννη, που παλεύει να βρει το φως μέσα στο σκοτάδι, είναι all-time classic και στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου ζωντανεύουν ξανά για δεύτερη χρονιά, προκαλώντας μας να αναλογιστούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

 

θεατρο εφηβοι
Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως.

 

Μέσα από τις δυσκολίες, τις θυσίες και την αγάπη που αναδεικνύονται, η παράσταση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η ανθρωπιά είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Κι όπως λέει ο Βίκτωρ Ουγκό, «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».  

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης- Θεατρική Σκηνή, κάθε Σάββατο | 14:30, Κυριακή | 11:30

 

«Το αγόρι με τις δύο καρδιές»

Μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει να ξεριζώνεσαι από τον τόπο σου και να αναζητάς ελπίδα σε μια νέα πατρίδα; Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας Αμίρι, η οποία αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν λόγω της κατάληψης της χώρας τους από τους Ταλιμπάν.

 

θεατρο εφηβοι
Η αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Ταλιμπάν.

 

Στη σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη, «Το αγόρι με τις δύο καρδιές» αφηγείται με αλήθεια και ευαισθησία την περιπέτεια της προσφυγιάς, αλλά και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που αποδεικνύει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, η αγάπη και η ελπίδα μπορούν να σε κρατήσουν όρθιο.

 

Νέο Θέατρο Βασιλάκου, κάθε Δευτέρα | 19:00, Κυριακή | 16:00

Οδηγός Θεάτρου